Maktskifte i Region Värmland?

Ledare | Val 2022
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vem vinner regionen?
Foto: Håkan Strandman

Om det var val i dag så skulle vänsterblocket ta över i Region Värmland. Det är resultatet av den opinionsmätning som NWT låtit Novus utföra. På sätt och vis inte så förvånande, då en viss trötthet hunnit infinna sig under de tolv år och tre mandatperioder som Värmlandssamverkan styrt landstinget och regionen.

Än värre för Värmlandssamverkan är att tre av de ingående partierna skulle åka ur regionfullmäktige. Det handlar om Sjukvårdspartiet, Miljöpartiet och Liberalerna. Då hjälper det föga att Moderaterna faktiskt ökar sitt stöd. Socialdemokraterna blir ensamma större än det som är kvar av Värmlandssamverkan, och skulle enkelt kunna bilda koalition med till exempel Vänsterpartiet, som i och för sig budgetsamarbetat med Värmlandssamverkan.

Varför är siffrorna så här? Som sagt så har Värmlandssamverkan styrt så pass länge att bara detta faktum gör att det finns ett tryck på förändring. Sedan så är det stora problem med bemanningen i sjukvården och de långa köerna, särskilt efter pandemin som lade en våt filt över verksamheten under två år. Nu är detta problem som finns över hela landet, men det är de lokala politikerna som får lida för det.

Särskilt prekärt är det för Sjukvårdspartiet (SiV), som rasar till 1 procents väljarstöd. Nu är SiV ett parti som levt på övertid under förvånansvärt lång tid. Partiet uppstod som en protest mot när det dåvarande S-styrda landstinget lade ner akutsjukhusen i Säffle och Kristinehamn i början av 2000-talet, skrällde i valet 2002 och bidrog till maktskiftet då de tog över tillsammans med den borgerliga alliansen.

Men det är 20 år sedan och några nyöppnade sjukhus blev det aldrig. SiV lyckades dock vara kvar i politiken och var något av sjukvårdsanställdas röst. Därför måste det svida ordentligt när de nu har blivit en del av det politiska etablissemanget och får utstå hård kritik från dagens sjukvårdsanställda. Nu varnar till exempel läkare för att patientsäkerheten kan vara i fara i sommar på grund av för låg bemanning, och säger att de är besvikna på regionrådet Marianne Utterdahl (SIV) och att hon inte förstår.

Miljöpartiets nedgående trend syns också i regionopinionen, medan Liberalerna kan hoppas på att Johan Pehrson-effekten märks i regionen (den hade inte börjat när den här mätningen gjordes). Och Socialdemokraterna rider förstås på rikstrenden för partiet och statsminister Magdalena Andersson.

S har dock ett problem i form av sitt andranamn, kommunalrådet Daniel Schützer, efter fylleskandalen och anklagelser om sexuellt ofredande. Kan han verkligen med trovärdighet och respekt gå in i rollen som styrande regionråd? Oppositionen i hemkommunen Årjäng har krävt hans avgång medan S förstås helst vill tala om något annat. Förmodligen lyckas S, men i vilket annat parti skulle karriären nog vara slut. Vad S sedan vill göra är frågan. Nedläggningar och ekonomiskt förmyndarskap var det för 20 år sedan och dit vill vi inte tillbaka.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.