Verksamhetschefen: ”Det är brist på operationssköterskor”

Publicerad:
Karl Silvhamn, verksamhetschef på anestesi, operation och intensivvård vid Region Värmland och Anders Karlsson, verksamhetschef för ortopedin på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Åsa Eneljung/NWT Arkiv

90-årige Verner Sörensen ramlade och bröt höften, efter cirka 40 timmars väntan på operation avled han.

Verksamhetscheferna medger att det råder brist på operationssjuksköterskor.

Men menar inte att fördröjningen av Verners operation hade med personalbristen att göra:

– Det var ett högt inflöde av akuta patienter, säger verksamhetschefen.

Anders Karlsson, verksamhetschef för ortopedin på Centralsjukhuset i Karlstad, kan bekräfta att en patient i 90-årsåldern avled i väntan på operation under förra veckan.

90-årige Verner dog efter 40 timmars väntan på operation på sin höftfraktur

Han delar dock inte bilden av en ansträngd situation på operationsavdelningen på CSK. Det gör inte heller Karl Silvhamn, verksamhetschef på anestesi, operation och intensivvård vid Region Värmland:

– Det är inte mer ansträngt än vanligt vid denna tid på året, men det finns alltid mycket att göra.

Däremot har operationsavdelningen tagit emot många patienter som behövde akut vård den senaste tiden.

– Det var ett högt inflöde av akuta patienter mellan den 4 och 6 juni. Vi hade mycket att göra och fick stryka många inplanerade operationer. Men, det var inte ansträngt på grund av att det jobbar för lite personal, säger Anders Karlsson.

Det är inte så att ni var underbemannade på operationsavdelningen?

– Man kan alltid önska mer operationsutrymme, men det är brist på operationssköterskor. Hade vi haft fler operationssjuksköterskor hade vi kanske kunnat utföra fler operationer, säger Anders Karlsson.

Karl Silvhamn, verksamhetschef på anestesi, operation och intensivvård vid Region Värmland, menar att det inte är mer ansträngt än vanligt på operationsavdelningen.
Karl Silvhamn, verksamhetschef på anestesi, operation och intensivvård vid Region Värmland, menar att det inte är mer ansträngt än vanligt på operationsavdelningen. Foto: Tommy Andersson/VF Arkiv

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer för vård och behandling av höftfraktur är målet att patienterna ska opereras ”redan på ankomstdagen eller senast inom 24 timmar”.

I nuläget är det oklart om sjukvården kommer att anmäla ärendet med den avlidne 90-åringen.

– Generellt kan man få vänta längre än 24 timmar som är vår målsättning att operera inom. När man pratar om en höftfraktur finns det oftast en orsak till att man ramlar och slår sig, man kan vara äldre och multisjuk. Därför kan man inte med säkerhet veta att den här personen hade överlevt även om patienten hade opererats tidigare, säger Anders Karlsson.

Daniel Boström, anestesisjuksköterska, förtroendevald och skyddsombud operationscentrum på centralsjukhuset i Karlstad, håller med om att det inte är mer ansträngt på operationsavdelningen än vanligt.

– Vi har ett jättejobb framför oss. Det är väldigt långa operationsköer, 4 800 personer står i kö, som en följd av pandemin. Vi betar sakta av den kön samtidigt som alla akutoperationer tillkommer, de är inte inräknade i kön. Personalen arbetar inom sin förmåga så effektivt som möjligt.

Under dygnen som Verner Sörensen låg inne på CSK och väntade på operation var det dock många patienter som behövde akut operation.

– Det var en väldigt arbetsam helg och vecka, med svåra och komplexa sjukfall och många som behövt akutoperas.

Vi har ett jättejobb framför oss. Det är väldigt långa operationsköer, 4 800 personer står i kö, som en följd av pandemin.
Daniel Boström, anestesisjuksköterska, förtroendevald och skyddsombud operationscentrum på centralsjukhuset i Karlstad

Förra veckan skrev 32 specialistläkare på en skrivelse där de fastslår att den här sommaren kan gå till historien som den mest ansträngda sommaren på medicinkliniken och hjärt- och akutmedicinkliniken. Avdelningen kommer att ha ”ett historiskt lågt antal vårdplatser”.

Är du orolig för sommaren?

– På operation ser det ut att bli en tämligen vanlig sommar, säger Karl Silvhamn.

Artikeltaggar

Anders KarlssonKarl SilvhamnKarlstadPeter SörensenSocialstyrelsenVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare