Sökte jobb på hemtjänsten – döms för att ha köpt falskt körkort i Grekland

Publicerad:
Mannen togs i centrala Filipstad där polisen beslagtog ett grekiskt körkort, som verkade hemmagjort. Genrebild. Foto: Erik Simander/TT

En man boende i Filipstad döms för brukande av falsk urkund och olovlig körning efter att i juni förra året ertappats med ett förfalskat körkort – införskaffat i Grekland.

Mannen, som är i knappa 25-årsåldern, sökte jobb inom hemtjänsten i Filipstad. Ett krav för jobbet var körkort, något mannen saknade.

Eftersom det saknades tider för teori och uppkörning i Sverige valde han att söka sig utomlands, närmare bestämt Grekland, efter ett tips från en kompis.

Väl i Grekland tog han tio körlektioner, gjorde vad han uppfattade som en uppkörning samt ett teoriprov. Enligt vad mannen uppgett i förhör uppfattade han teoridelen konstig: ”Det fanns sex datorer i rummet, men bara fyra personer som gjorde teoriprovet. Det tyckte han var lite konstigt”, står det i domen mot mannen.

NFC dömer ut körkortet

Körkortet kom sedan på posten till kompisens adress. Mannen ska ha betalat runt 2 000 kronor för körkortet.

Körkortets äkthet är vad mannen döms på. Enligt Nationellt Forensiskt Center, NFC, var det tydligt att körkortet var förfalskat.

I domen mot mannen slår de hårt mot körkortet: ”Sakkunnigutlåtandet från NFC talar extremt starkt för att körkortet inte är äkta. Av de åberopade fotografierna på körkortet har tingsrätten kunnat konstatera att plasten sitter löst, att viss text är sned och att viss annan text är oläslig. Körkortet är till synes av hemmagjort slag.”

Det var i juni 2021 som mannen stoppades i en kontroll i centrala Filipstad. I samband med det kontrollerade polisen mannens körkort, och tog det i beslag.

Mannen dömdes under torsdagen av Värmlands tingsrätt för brukande av falsk urkund samt olovlig körning, påföljden blev villkorlig dom samt 50 dagsböter à 50 kronor.

Värmlands tingsrätt. Arkivbild.
Värmlands tingsrätt. Arkivbild. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

Brott & blåljusbrukande av falsk urkundDomarFilipstadGreklandOlovlig körningVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare