Hoppa till huvudinnehållet

Replik till Marianne Utterdahl (SiV)

Publicerad:
Centralsjukhuset i Karlstad, CSK.
Centralsjukhuset i Karlstad, CSK. Foto: Lisa Olaison

Svaret från hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande duger inte.

Marianne Utterdahl (SiV) måste stå för att situationen inte är som den ska på Centralsjukhuset i Karlstad i sommar.

Det menar de 32 läkarna som förra veckan larmade om patientsäkerhetsriskerna.

Marianne Utterdahl kommentar i NWT 9 juni vårt brev adresserat till hälso- och sjukvårdsledningen. Hon meddelar att ”Värmlänningarna ska inte behöva vara oroliga” och att ”bemanningsläget inte är ett nytt problem” utan ”något vi hanterar hela tiden”. Det stämmer. Vi har haft kronisk vårdplatsbrist senaste decenniet då flera avdelningar på Centralsjukhuset helt eller delvis hållits stängda på grund av brist på sjuksköterskor. Det i sig är tankeväckande.

Varje sommar dras antalet vårdplatser ner ytterligare. Det görs inte för att Värmlands befolkning är mindre sjuk sommartid, utan för att medarbetare ska få semester. Det innebär mindre marginaler och ökade medicinska risker. Den här sommaren skiljer sig dock från tidigare somrar, då antalet vårdplatser på medicinkliniken och hjärt- akutkliniken i praktiken kommer halveras jämfört med en normal sommar på grund av sjuksköterskebrist.

Marianne Utterdahl skriver att man på politisk nivå fått information från hälso- och sjukvårdsledningen om ”tydliga strategier för att säkra patientsäkerheten” trots vårdplatsbristen. Samtidigt beklagar Marianne Utterdahl ”att det finns medarbetare som upplever att man inte fått kännedom om det arbete som görs.”

Vi som skrivit brevet har alla lång erfarenhet av medicinsk akutsjukvård, flera av oss har närmare 40 års erfarenhet av att vårda sjuka värmlänningar. Rent krasst så finns det ingen annan instans i Region Värmland som har en bättre bild av patientsäkerheten inom den medicinska slutenvården, varken i hälso- och sjukvårdsledningen, i politiska kretsar, eller någon annanstans. Ingen av oss har upplevt liknande vårdplatsbrist tidigare. När vi larmar om att patientsäkerheten är hotad, så är det därför rimligt att anta att det stämmer.

I den verklighet vi lever i finns det tyvärr inga åtgärdsprogram som kan kompensera för bristen på vårdplatser. En del åtgärder kan säkert göra viss nytta på kort sikt, och större nytta på lång sikt. Men hade dessa åtgärder kunnat väga upp för det trettiotal vårdplatser som saknas i sommar hade de varit genomförda för länge sedan.

Det är viktigt att Marianne Utterdahl förstår vår verklighet, för det är den verkligheten som patienter och anhöriga kommer ställas inför på akutmottagningen och på vårdavdelningarna i sommar. Det kan inget önsketänkande och ingen politisk vision ändra på.

På lång sikt kan vi däremot gemensamt jobba för att Värmlands befolkning ska får tillgång den medicinska slutenvård de har rätt att förvänta sig, men det förutsätter att hälso- och sjukvårdsledningen och de folkvalda skjuter till de resurser som krävs för att förbättra arbetsmiljö och villkor för de som ska bemanna avdelningarna, så dessa faktiskt kan hållas öppna.

Signerat

Specialistläkarna vid medicinkliniken och hjärt- akutkliniken, Centralsjukhuset i Karlstad.

De 32 läkarna sågar politikerns svar: “Vår verklighet är inte densamma”

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadKarlstadMarianne UtterdahlVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.