En värmländsk riksspelman och en fransk violinvirtuos möts – i Utterbyn.
– Det kan ju inte bli annat än succé, säger Henrik Frendin.
Så är temat också kammarmusik utan gränser, när musikfestivalen han leder nu är i full gång.
Kammarmusikfestivalen på Sahlströmsgården inleddes på onsdagskvällen med ett pianofyrverkeri. Vid pianot: Matilda Lindholm.
– Hon är otroligt bra, en ”up and coming” artist, säger Henrik Frendin, Sunnemo-sonen som till vardags är professor i viola och kammarmusik vid Musikhögskolan i Malmö.
Han är konstnärlig ledare för festivalen som egentligen heter ”Kammarmusik i vintertid”.
– Men det kan vi ju inte heta i juni!
För andra året i rad har festivalen flyttats från sin vanliga tid under sportlovet till juni. Orsaken är pandemin, men stjärnorna hänger med.
– Allt föll på plats, säger Henrik Frendin.
Har utforskat allt
Bland de medverkande finns Gilles Apap, fransk violinist bosatt i Kalifornien, som även gästade festivalen i fjol och tackade ja direkt han fick frågan om att återkomma.
– Han är så unik, i och med att han utforskat alla genrer som finns i fiolspel. Han behärskar allt från american old till balkan och irländskt och han har även spelat en del svenskt, berättar Henrik Frendin.
Nu kommer Apap att möta bland andra värmländska riksspelmannen Mats Edén, som är kollega med Henrik Frendin i Malmö.
– Mats är en av våra främsta svenska spelmän. Han är en av få som har Zornmärket i guld.
Spelmansglädje
På lördagskvällen, den 18 juni, blir det ”Fiddlomania” med Gilles Apap, Mats Edén, Håkan Olsson och Henrik Frendin själv.
– När de här fyra träffas kan det ju inte bli annat än succé! säger Henrik och lovar en spännande helkväll med folkmusiken som tema.
– Det kommer att bli mycket spontant musicerande som förmodligen blir medryckande, för sätter man igång spelmän kan de inte sluta, hävdar han, som själv har spelmansgener.
– Den värmländske storspelmannen Jan Calsa ifrån Björkåsberg var min morfars morfar.
Drottningen nästa
Festivalprogrammet omfattar fem konserter. Henrik lovar en blandad kompott och under festivaldagarna kommer publiken att få höra såväl spanskt som Mozart och såväl värmländsk visa som Brahms.
Allt kretsar kring Loftet på Sahlströmsgården, i byn Utterbyn utanför Torsby.
Hur får du världsartister som Gilles Apap att komma hit?
– Gilles är en gammal vän till mig sedan många år. Sen har han haft en förkärlek till Sverige och han älskar naturen häruppe. Här finns sjön där du kan ta ett morgondopp; tänk dig kontrasten mot storstäder och flygplatser han brukar möta. Han är ute på en åtta månader lång turné nu.
Nästa turnéstopp, efter Utterbyn, blir Bryssel. På tisdag spelar Apap för den belgiska drottningen!
Sjunde året
Förra året fick inte alla som ville komma plats på Loftet, eftersom man bara fick släppa in 40 personer, men i år restriktionerna lyfta och dubbelt så många ryms. Henrik Frendin hoppas att även publiken ska hitta tillbaka.
– Vi måste komma igång igen efter pandemin.
Det är sjunde året som kammarmusikfestivalen landar på Sahlströmsgården.
– Men föreningen har funnits sedan 1960. Vi är en av Sveriges äldsta musikevenemang, säger Henrik Frendin.
Första åren höll man till i Tällberg och sedan i Grythyttan, men nu är det Utterbyn som gäller.
Blir ni kvar i sommartid?
– Vi för diskussioner! Samtidigt är det så etablerat med sportlovet, så nästa år försöker vi nog göra som vanligt. I framtiden kan det handla om att vi gör två festivaler, en på sommaren och en vintertid.