Marianne Utterdahl (SiV) har inte samma verklighetsbild som sjukvårdspersonalen.
Det menar nu de 32 läkarna som larmat om patientsäkerheten i sommar på Centralsjukhuset i Karlstad.
Bristen på vårdplatser skulle i förlängningen kunna leda till dödsfall.
– Det finns inget scenario där vi kan tappa ett 30-tal platser utan att vården blir sämre. Det måste hon stå för, säger Jakob Skov, läkare på medicinkliniken.
Förra veckan rapporterade NWT om ett larm från 32 specialistläkare på Centralsjukhuset i Karlstad. De menade att patientsäkerheten i sommar kommer vara så låg att det kan leda till dödsfall som skulle kunna undvikas.
Det är bristen på bemanning som gör att antalet vårdplatser sjunker. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Marianne Utterdahl (SiV), svarade att bemanningssvårigheterna inte är ett nytt problem, och att värmlänningarna inte ska vara oroliga för att söka vård.
– Hon har en bild av hur den här sommaren kommer se ut som inte är realistisk utifrån ett vårdperspektiv, säger Jakob Skov, en av de undertecknade läkarna.
I en replik svarar nu de 32 läkarna att de är besvikna på Marianne Utterdahls kommentarer.
– Det här är inte ett nytt problem, men det är ett förvärrat problem som man ska ta på allvar. Problemet är betydligt större nu än vad det var förra sommaren, säger Charis Karakosta, kardiolog på hjärtmedicinkliniken.
De undertecknade läkarna trodde att Marianne Utterdahl hade förstått allvaret. Den här sommaren är som ingen annan sommar tidigare. Inte ens under pandemin var resurserna så få.
– Platsläget kommer vara sämre än vad det någonsin har varit tidigare i modern tid, säger han.
– Alla är eniga om att vi aldrig varit med om något liknande. Vi är väldigt stressade av den här situationen, säger Charis Karakosta.
Vad har hänt?
– Det är sjuksköterskor som slutat. Man behöver inte spekulera, det är det som är problemet, säger Jakob Skov.
Risk för dödsfall
Att bristen på vårdplatser ökar risken för onödiga dödsfall är ingen kontroversiell fråga, menar Jakob Skov. Men det är inte alltid lätt att peka ut de enskilda fallen.
– Över tid kan man se en överdödlighet på ett sjukhus som har det så här. Det är jättesvårt att peka på en individs dödsfall, men det kan hända också, att den här personen specifikt dog av platsbrist.
Finns det risk att patienter i sommar avlider, som egentligen inte hade behövt avlida, på grund av den här situationen?
– Ja, absolut.
Sommaren går inte att rädda
Exakt hur många vårdplatser som dras in i sommar har NWT ännu inte fått besked om. Men enligt Jakob Skov handlar det om cirka 30 vårdplatser.
Marianne Utterdahl meddelade tidigare att sjukvårdsledningen arbetar på en plan för att hantera situationen så att patientsäkerheten inte påverkas. Detta är något som skickar en felaktig bild av verkligheten, menar de 32 läkarna.
– Hon tror att det finns en lösning på problemet, så att allt kommer bli bra, men det kommer det inte bli. Det man gör för att kompensera den här bristen är bra, men det finns inga åtgärder nu som kan kompensera för så många neddragna vårdplatser. Hade det funnits så hade de åtgärderna redan gjorts för länge sedan, säger Jakob Skov.
Vad behöver hända för att rädda situationen på kort och lång sikt?
– I sommar får vi nog acceptera klart sämre patientsäkerhet än normalt. På lång sikt måste man bemanna upp avdelningarna. Man måste se till att erbjuda villkor som gör att sjuksköterskor vill jobba på avdelningarna. Det är inte svårare än så.
De undertecknande läkarna vill också ha hjälp att prioritera.
– Vi vill ha ett konkret förslag på hur vi som läkare ska göra när det inte finns några vårdplatser men 15 patienter på akuten som väntar på att få en plats. Vad ska vi göra då? säger Charis Karakosta.
Marianne Utterdahl efter larmet: ”Värmlänningarna ska inte behöva vara oroliga”Specialistläkare på CSK slår larm: ”Risken för undvikbara dödsfall är uppenbar”