Socialdemokraterna upp och Centern ner

Ledare
PUBLICERAD:
Hur är Värmlandsopinionen?
Foto: Karina Johansson
Värmland följer opinionstrenden i Sverige, men några konsekvenser för Värmlandsbänken i riksdagen blir det inte. Det är resultatet av den opinionsmätning som NWT/Novus presenterat (4/6). Det är inte så förvånande för så brukar det vara.

S brukar i Värmland ändå prestera något bättre än i landet som helhet, och nu rider man dessutom på framgångsvågen, hur länge den nu håller i sig. Här får de 37,1 procent. För C är det lite mer bekymrande. Som landsbygdslän borde C prestera bättre här, men de tappar ändå stort, från 9,3 till 6,5 procent. Men ett C som placerat sig i vänsterburen tillsammans med partier som inte direkt för en politik för landsbygden sätter sina spår.

Ändå så skulle det med dessa siffror inte bli någon förändring av våra riksdagsmandat, undantaget Liberalernas och Kristdemokraternas utjämningsmandat som kan vara i fara, men det går inte att utläsa. Å andra sidan går det bra för dessa båda partier i opinionen, även om KD sjunker i just Värmland, och fortsätter det så så är de mandaten förhoppningsvis tryggade. Men hur utjämningsmandaten faller ut beror på många andra faktorer.

Sedan återstår det att se vad det betyder på kommun- och regionnivå. Marginalerna är små på många håll och det kan gå lite hur som helst. Att de borgerliga styrt så länge i till exempel Karlstads kommun och i Region Värmland kan ligga dem i fatet om värmlänningarna upplever att de vill ha förändringar för dess egen skull. Rikstrender avspeglar sig numera allt mindre i lokala val, och Värmland har dessutom fått ett flertal lokala partier.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.