Hoppa till huvudinnehållet

Nytt triathlon i Västra Ämtervik: ”Hoppas på folkfest i byn”

Publicerad:
Fredrik Häggmark från Västra Ämtervik kommer så klart att delta. Vill du ta upp kampen mot Sveriges bästa triatlet?
Fredrik Häggmark från Västra Ämtervik kommer så klart att delta. Vill du ta upp kampen mot Sveriges bästa triatlet? Foto: Karl & Moa

Har du alltid velat testa triathlon? I slutet av sommaren finns en ypperlig chans, när det är premiär för Västra Ämtervik Triathlon.

Det är VÄIF som tillsammans med Sillegården ligger bakom satsningen, där man även kommer att kunna utmana Fredrik Häggmark, nybliven svensk mästare.

– Vi hoppas på mellan 100-150 deltagare, säger Magnus Hedlund, tävlingsledare.

I Västra Ämtervik bor och tränar Fredrik Häggmark, Sveriges just nu bäste triatlet i långdistans.

SM-guld till Fredrik Häggmark: ”Obeskrivlig känsla - blev helt tårögd”

Den 27 augusti kommer han för första gången att tävla på hemmaplan.

Det var Maria Amneteg på Sillegården som förra sommaren kom på idén till ett triathlon i Västra Ämtervik.

– Jag har sett Fredrik (Häggmark) springa förbi här under sina träningar, och jag visste att han tävlade. Då tänkte jag att det kan inte vara så svårt att simma över till andra sidan av Fryken, sedan cykla upp till Sunne och springa tillbaka. Så väcktes idén och alla i VÄIF tyckte att det var jätteroligt, säger hon.

Riktigt så blir dock inte sträckan. Navet kommer att vara vid Sillegården. Starten blir nere vid piren och målgången i pensionatets trädgård.

Sträckorna ser ut som följer:

Simning Fryken 400 meter

Terrängcykling 38 km (mountainbike)

Trailrunning 8 km

Själva navet kommer att vara vid Sillegården.
Själva navet kommer att vara vid Sillegården. Foto: Karl & Moa

Under tävlingsdagen kommer de också erbjuda lokala företag att ställa ut i trädgården och de lokala idrottsföreningarna passar på att dryga ut klubbkassan med korvförsäljning. Inresta deltagare kan välja att campa eller bo i gympasalen eller på Sillegården.

– Utmaningen att slå svenska mästaren på hemmaplan är lite rolig, konstaterar Maria Amneteg. Jag hoppas att det blir en folkfest i byn. Det ska bli superroligt, det är en krävande men väldigt vacker bana.

Svenska mästaren själv, som också varit med och sjösatt projektet, ser förstås fram emot att visa upp sin sport på hemmaplan.

– Veckan innan ska jag springa Ironman i Kalmar, men jag kommer ändå att vara med. Jag ser det som en rolig grej att få tävla hemma i Västra Ämtervik.

Magnus Hedlund, Fredrik Häggmark och Per-Åke ”Perra” Larsson (bakgrunden) är några av det stora gäng eldsjälar som sjösatt det här stora projektet.
Magnus Hedlund, Fredrik Häggmark och Per-Åke ”Perra” Larsson (bakgrunden) är några av det stora gäng eldsjälar som sjösatt det här stora projektet. Foto: Karl & Moa

Det är en gyllene chans att testa triathlon.

– Många tävlingar runt om kring har blivit inställda, det här blir troligtvis den enda triathlon-tävlingen i Värmland på hela året. Det är ingen extrem tävling utan förhållandevis korta sträckor som de flesta fixar, säger Fredrik Häggmark.

Kan tävla i lag

Tävlingen är öppen för alla med en dam- och herrklass samt lagtävling. De hoppas att företagare och arbetslag ska nappa på utmaningen att tävla tillsammans.

– Vi hoppas kunna locka lokala företag som tävlar i lag (en simmar, en cyklar och en springer). Tanken är att få folk att prova triathlon och att det ska hända något i Västra Ämtervik, säger Magnus Hedlund.

Går det bra kan det bli starten på något större.

– Vi siktar på mellan 100-150 deltagare. Det här är en ganska ny aktivitet för oss i VÄIF, därför blir Fredrik Häggmark en jätteviktig person för oss och ett fint affischnamn att använda. Vi är ett bra gäng med eldsjälar där alla bidrar på sitt sätt. Det här är något vi vill göra seriöst så att det blir återkommande varje år, säger Magnus Hedlund.

  • Foto: Karl & Moa
  • Foto: Karl & Moa
  • Foto: Karl & Moa

Anmälning är öppen på https://vaiftriathlon.se och målsättningen är minst 100 deltagare.

Arbetsgruppen som jobbar med projektet

Maria Amneteg, Sillegården, Sponsor/event

Karl Norell, Karl & Moa, webmaster & teknik

Moa Andersson, Karl & Moa, Marknad & SoMe

Per-Åke Larsson, Väif, Banansvarig

Fredrik Häggmark, Projektledare/Rådgivare

Magnus Hedlund, Väif Tävlingsledare

Artikeltaggar

Fredrik HäggmarkMaria AmnetegSillegårdenTriathlonVÄIFVästra ÄmtervikVästra Ämterviks IF

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.