Hoppa till huvudinnehållet

Supersiffra för S – bäddar för maktskifte i Region Värmland

Publicerad:
Daniel Schützer (S) är inte förvånad över att NWT/Novus opinionsundersökning pekar mot ett maktskifte i regionfullmäktige.
Daniel Schützer (S) är inte förvånad över att NWT/Novus opinionsundersökning pekar mot ett maktskifte i regionfullmäktige. Foto: Helena Karlsson

Värmlänningarna vill ha ett maktskifte i Region Värmland.

Om det vore val i dag skulle S och V få majoritet, visar NWT/Novus exklusiva opinionsundersökning.

– Det finns en hel del att ta tag i efter snart tolv år med Värmlandssamverkan, säger Daniel Schützer (S).

En epok i den värmländska regionpolitiken kan vara på väg mot sitt slut.

NWT/Novus opinionsmätning visar att Värmlandssamverkan – som styrt i tolv år – tappar stöd jämfört med valet 2018. Endast Moderaterna går framåt av de sex partierna – och Miljöpartiet, Sjukvårdspartiet och Liberalerna skulle åka ur fullmäktige om det vore val i dag.

I stället ser Socialdemokraterna ut att kunna komma tillbaka till makten. Enligt mätningen skulle partiet få 38,8 procent av rösterna.

– Då har vi en valrörelse framför oss och då gäller det att hålla i de här siffrorna, säger Daniel Schützer, Årjängs avgående kommunalråd och S andranamn i regionvalet.

– Men det är klart att det är glädjande. Men det är några månader kvar för att ro det där i hamn.

Förstanamnet Åsa Johansson tror att det höga förtroendet för statsminister Magdalena Andersson drar med sig opinionssiffrorna för S även lokalt och regionalt.

– Det är en stark trend i hela partiet och det känns fantastiskt, säger Åsa Johansson.

Åsa Johansson känner att vinden blåser åt Socialdemokraternas håll.
Åsa Johansson känner att vinden blåser åt Socialdemokraternas håll. Foto: HP Skoglund

Enligt NWT:s simulering av mandatfördelningen, som skett enligt Valmyndighetens instruktioner, skulle partiet få 35 av regionfullmäktiges 81 mandat.

Ett samarbete med Vänsterpartiet skulle betyda att de två röda partierna förfogar över en majoritet av stolarna. En annan möjlighet skulle kunna vara att locka Centerpartiet över blockgränsen.

”Långa vårdköer och dålig läkarbemanning”

Daniel Schützer är inte förvånad över att värmlänningarna vill ha ett maktskifte.

– Det är lite för mycket siffror som pekar fel håll. Långa vårdköer och dålig läkarbemanning. Det finns en hel del att ta tag i efter snart tolv år med Värmlandssamverkan.

Du tolkar siffrorna så?

– Jag får en klar och tydlig känsla av det när jag pratar med folk och när siffrorna pekar åt fel håll har jag ingen anledning att omvärdera den teorin.

Vilka bildar ni helst styre med?

– Vem vi ska bilda styre med vill jag inte spekulera kring med de här siffrorna. Jag ser möjligheter att samarbeta med många.

Även Åsa Johansson vill hålla dörren öppen för fler partier.

– Jag vill helst inte låsa mig över huvud taget. Naturligtvis skulle vi kunna samarbeta med V, men det finns andra partier också. Det finns bara ett parti jag inte kan samarbeta med och det kan du nog gissa vilket det är.

SD?

– Japp.

”Därför vi håller på med politik”

Elisabeth Björk, Vänsterns toppkandidat i regionvalet, gläds över att partiet ökar i mätningen och att det lutar åt ett maktskifte.

– Vi ser absolut positivt på att få vara med och styra, det är ju därför vi håller på med politik.

Elisabeth Björk, som är etta på V-listan i regionvalet, tror att väljarna gillar att partiet fått igenom politik i samarbetet med Värmlandssamverkan.
Elisabeth Björk, som är etta på V-listan i regionvalet, tror att väljarna gillar att partiet fått igenom politik i samarbetet med Värmlandssamverkan. Foto: Helena Karlsson

Med vilka?

– Det kan man inte säga förrän det kommer ett valresultat. Huvudmålet är en vänsterpolitik.

Finns det några alternativ förutom S?

– Det vet vi först när vi har ett valresultat och ett förhandlingsresultat.

Varför tror du att V ökar regionalt?

– Jag tror det beror på att V har drivit igenom och fått igenom mycket trots att vi varit i opposition.

Fakta

Opinionsundersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av NWT. 1 500 personer i Värmlands län intervjuades på telefon under perioden 29 april och 12 maj 2022.

De intervjuade fick bland annat svara på frågan ”Hur skulle du rösta om det vore regionval i dag?”.

18,6 procent var tveksamma/visste ej, 3,9 procent ville ej svara 3,9 procent uppgav inget parti eller att de skulle rösta blankt.

Källa: Novus

(S)uccén – går mot stor valframgång i Värmland: ”En ’Magdaeffekt’”Nya siffror avslöjar: Stort tapp för Centern i Värmland

Artikeltaggar

Åsa JohanssonDaniel SchützerElisabeth BjörkPolitikSocialdemokraternaVal 2022VänsterpartietVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.