Hoppa till huvudinnehållet

Mardrömmen för Värmlandssamverkan – tre av sex partier på väg att åka ur

Publicerad:
Efter valet 2018 kunde Stina Höök (M), Marianne Utterdahl (Siv), Elisabeth Kihlström (KD), Fredrik Larsson (M), Eva Julin Dombroew (L), Ola Persson (C) och Jesper Johansson (MP) sitta kvar vid makten. Om det vore val i dag skulle Värmlandssamverkan med all sannolikhet behöva lämna ifrån sig den.
Efter valet 2018 kunde Stina Höök (M), Marianne Utterdahl (Siv), Elisabeth Kihlström (KD), Fredrik Larsson (M), Eva Julin Dombroew (L), Ola Persson (C) och Jesper Johansson (MP) sitta kvar vid makten. Om det vore val i dag skulle Värmlandssamverkan med all sannolikhet behöva lämna ifrån sig den. Foto: Peter Bäcker

Får Värmlandssamverkan sätta punkt efter tolv år?

NWT/Novus stora opinionsundersökning talar för ett maktskifte i regionen och att Siv, L och MP faller ur fullmäktige.

– Det var inget roligt, säger Jesper Johansson (MP).

Värmlandssamverkan – bestående av M, KD, L, C, MP och Siv – har styrt Region Värmland i snart tre mandatperioder.

Men om det vore val i dag skulle koalitionen tappa makten och Fredrik Larsson (M) med all sannolikhet förlora posten som regionstyrelsens ordförande.

Till att börja med skulle styret skulle tappa tre av sina partier, då varken L, MP eller Siv når upp till spärren på tre procent, enligt NWT/Novus opinionsundersökning.

S ensamt överstiger de samlade skärvorna av Värmlandssamverkan.

Moderaterna ökar visserligen med fem procentenheter, men Fredrik Larsson tvingas konstatera att makten kan gå honom förlorad till S och V.

– Det vore olyckligt, vi ska jobba hårt i valrörelsen för att det inte blir så.

I hela landet rapporteras om köer, väntetider och personalbrist i sjukvården. Är du förvånad att ni som styrande koalition backar?

– Det är en opinionsmätning och flera faktorer som spelar in. Sen tror jag att väljarna förstår att nu när vi blivit region handlar det om fler saker, som kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Sen styr politiken sjukvården, men det kanske inte är så mycket politik i själva utförandet.

Hur menar du?

– Jag tror att det blir ett annat politiskt fokus när vi pratar Värmlandsfrågor i stort, som regional utveckling, vägar och järnvägar. Jag tror det förändrar bilden av hur man ser på regionpolitiken.

”Det vore olyckligt”, säger Fredrik Larsson om ett eventuellt förestående maktskifte.
”Det vore olyckligt”, säger Fredrik Larsson om ett eventuellt förestående maktskifte. Foto: Helena Karlsson

Ser du det här som ett underkännande?

– Nej, jag ser det som en opinionsmätning.

Vilka partier ser du att Moderaterna kan samarbeta med?

– Jag tycker vi har samarbetat framgångsrikt inom ramen för Värmlandssamverkan i tre mandatperioder och det är vårt förstahandsalternativ. Sen måste vi vara öppna för olika parlamentariska situationer och värdera dem då.

Siv i djup kris

Allra värst är mätningen för Sjukvårdspartiet. Endast en procent uppger att de skulle rösta på Siv.

– Naturligtvis inte kul, säger Marianne Utterdahl, regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hon tror att ett lokalt parti har svårare att få uppmärksamhet mellan valen och har gott hopp om att stödet ska öka.

– Ja, jag har ju det. När vi får komma ut och prata med invånarna och nå ut med vårt budskap tror jag de kommer ihåg att vi finns.

18,6 procent av de intervjuade i undersökningen har svarat att de är tveksamma eller inte vet vad de skulle rösta på.

NWT/Novus mätning är en mardröm för Marianne Utterdahl och Sjukvårdspartiet.
NWT/Novus mätning är en mardröm för Marianne Utterdahl och Sjukvårdspartiet. Foto: Helena Karlsson

Marianne Utterdahl lyfter också fram medierapporteringen som en förklaring till den svaga siffran för Siv.

– Vi har jättestora utmaningar med sjukvården i Värmland precis som i hela Sverige, men tyvärr kommer inte bakgrunden eller lösningarna med när media rapporterar, säger hon.

– Då blir man väldigt bekymrad över att det ser ut som det gör och man kanske inte heller hänger med på vad som faktiskt görs åt det. Då vet man inte att det pågår en historiskt stor omställning och då kan man inte värdera rätt utifrån det.

”Turbulent tid”

Liberalerna befinner sig precis under spärren. Sedan intervjuerna genomfördes i maj har partiet ökat i nationella mätningar och Sara Gunnarsson, förstanamn på L:s regionlista, hoppas att det ska märkas även i Värmland.

– Det har tidigare varit en turbulent tid i partiet. Nu känner vi en tydlig ”Johaneffekt” (Johan Pehrson tog nyligen över som partiledare efter Nyamko Sabuni, reds anm) och det är en god känsla i partiet, säger hon.

Vad krävs för att ni ska öka i just regionvalet?

– Synliggöra regionvalet. Vi har så pass bra politik så om vi får synas och ta den plats vi önskar tror jag väljarna kommer se till oss och välja oss på valdagen.

Trots dåliga opinionssiffror både nationellt och regionalt upplever Sara Gunnarsson en positiv trend för Liberalerna.
Trots dåliga opinionssiffror både nationellt och regionalt upplever Sara Gunnarsson en positiv trend för Liberalerna. Foto: Tommy Andersson

Varför ska ni få förnyat förtroende när det är långa vårdköer och personalbrist?

– Vi har politik för att lösa de problem många upplever. Väldigt mycket var på gång som pausades under pandemin, till exempel arbetet med operationsköerna. Precis före pandemin kunde man öppna alla operationssalar, sen fick man gå ned på minimiläge.

Även MP skulle falla ur regionfullmäktige om det vore val i dag.

– Det var inget roligt. Vi hoppas naturligtvis på en bättre siffra i valet, säger regionrådet Jesper Johansson (MP).

Rikstrenden och att partiet inte nått ut lokalt. Det tror Jesper Johansson ligger bakom MP:s siffror i NWT/Novus undersökning.
Rikstrenden och att partiet inte nått ut lokalt. Det tror Jesper Johansson ligger bakom MP:s siffror i NWT/Novus undersökning. Foto: Helena Karlsson

Varför ser det ut så?

– Det beror dels på rikstrenden, dels på att vi inte nått ut tillräckligt med att vi har stärkt kollektivtrafiken, öppnat tågstationer och sänkt biljettpriser.

Hur ser du på att S position och ett eventuellt maktskifte?

– Om S skulle styra utan till exempel oss skulle det bli olyckligt för Värmlands landsbygd och småorter.

Unik mätning: Värmlänningarna vill se maktskifte – majoritet för S och V

Fakta

Opinionsundersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av NWT. 1 500 personer i Värmlands län intervjuades på telefon under perioden 29 april och 12 maj 2022.

De intervjuade fick bland annat svara på frågan ”Hur skulle du rösta om det vore regionval i dag?”.

18,6 procent var tveksamma/visste ej, 3,9 procent ville ej svara 3,9 procent uppgav inget parti eller att de skulle rösta blankt.

Källa: Novus

Nya siffror avslöjar: Stort tapp för Centern i Värmland(S)uccén – går mot stor valframgång i Värmland: ”En ’Magdaeffekt’”

Artikeltaggar

CenterpartietFredrik LarssonJesper JohanssonKristdemokraternaLiberalernaMarianne UtterdahlMiljöpartietModeraternaPolitikSjukvårdspartiet i VärmlandVal 2022Värmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.