Hoppa till huvudinnehållet

Efter 100 år – ingen midsommardans på torget: ”Toppen om ny arrangör kunde ställa upp”

Publicerad:
Midsommarfirande på Gamla torget i Torsby. ARKIVBILD
Midsommarfirande på Gamla torget i Torsby. ARKIVBILD

Under decennier var det tradition med midsommardans på torget, ofta till musik av dansbandet Fernandoz. Men inte den här gången.

– Vi orkar varken med den stora arbetsinsatsen eller kostnaden som dansen innebär, säger Frank Feuker, president i Torsby rotaryklubb.

Midsommarfirande i Torsby centrum är en mer än hundraårig tradition.

Och nu är det dags igen. Men det blir ingen dans på torget.

Efter att Torsbybaserade dansbandet Fernandoz vann Svenska dansbandsmästerskapet på 1990-talet har de spelat på Gamla torget i Torsby på midsommarafton.

Det handlar om en mångårig tradition där Fernandoz under något enstaka år ersattes av det norska dansbandet Contrazt, där Conny Nordvall från Torsby var en av musikerna.

Fernandoz från den tiden ”det begav sig”.
Fernandoz från den tiden ”det begav sig”. Foto: NWT ARKIV

Under två år av pandemi har det varit uppehåll, men nu kommer Torsby rotaryklubb i samarbete med lokala föreningar att arrangera ett traditionellt midsommarfirande igen och det sker i herrgårdsparken.

– Vi kommer fira midsommar på ett lite mer traditionellt sätt och herrgårdsparken är ett väldigt passande ställe, säger Frank Feuker, president i Torsby rotaryklubb, i ett pressmeddelande.

Orkar varken med den stora arbetsinsatsen eller kostnaden som dansen innebär
Frank Feuker, president, Torsby rotaryklubb

Nytt för i år är att det blir lekar i samarbete med Scouterna och ”prova på gammaldans”. Det blir traditionell barndans kring midsommarstången.

Dessutom bjuder man in musiker från bygden att ta med egna musikinstrument om de vill komma och spela i parken.

– Däremot blir det ingen vuxendans på Gamla torget längre. Flera medlemmar är numera pensionärer och vår lilla klubb, med bara ett tiotal medlemmar, orkar varken med den stora arbetsinsatsen eller kostnaden som dansen innebär, säger Frank Feuker.

– Det vore toppen om en ny arrangör kunde ställa upp med kvällsdans, men hittills har vi inte hittat någon.

Fokusområde i Torsby rotaryklubb är att främja det lokala samhället, att stödja lokala föreningar och engagerade människor i kommunen, skriver man.

Artikeltaggar

FernandozMidsommarMidsommaraftonNyheterTorsbyTorsby Rotaryklubb

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.