Hoppa till huvudinnehållet

Bokade passtider brinner inne – varje dag i Arvika: ”Personer dyker inte upp”

Publicerad:
”Om du inte tänkt komma, avboka din tid. De går åt, andra är i stort behov”, vädjar Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika.
”Om du inte tänkt komma, avboka din tid. De går åt, andra är i stort behov”, vädjar Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika. Foto: Anton Eriksson

Köerna till att boka passtid är fortsatt långa. Trots det händer det dagligen att folk uteblir från sin bokade tid på polisens passexpedition i Arvika.

Den som vill boka passtid får ha tålamod. Mycket tålamod. I skrivande stund är det först i slutet av november/början av december som det börjar att lätta i passkön.

– Det är fortfarande långa köer. Vi håller på att kika på hur vi ska hantera sommaren och efter sommaren, säger Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika.

Problemet med de långa väntetiderna förvärras av ett annat: att personer struntar i att avboka och uteblir från sin passtid i Arvika.

– Vi märker tyvärr fortfarande att personer dagligen inte dyker upp på sina bokade tider. Den uppmaningen har vi kommit med tidigare och den tål att upprepas. Om du inte tänkt komma, avboka din tid. De går åt, andra är i stort behov.

Tidigare har det gått att boka in sig på flera passtider, vilket öppnat upp för svarta marknaden. Den möjligheten har dock begränsats nu. Nu kan varje person bara boka en tid.

Skulle du säga att köerna minskat eller blivit längre?

– Det kan jag inte svara på. Men köerna är för långa. Jag säger samma sak som vi uppmanat tidigare, att om man är i stort behov av pass, gå in hela tiden och försök. Det finns trots allt de som avbokar sina tider.

Wendel räknar med att de långa köerna lär vara ett fortsatt problem.

– Ja den här frågan lär vi få leva med ett tag.

Mera väntan

När man väl lyckats komma över en passtid är det återigen väntan som gäller.

– Det tar lång tid även att göra nytt pass, det tar tid för de som tillverkar, säger Wendel.

På polismyndighetens hemsida ges en fingervisning om de långa tillverkningstiderna. För exempelvis den som ansökt om pass 31 maj–1 maj är den uppskattade tillverkningstiden satt till vecka 31.

Artikeltaggar

ArvikaJonas WendelNyheterpassPolisen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.