Två olika förslag när budgeten skulle beslutas i Hagfors

Publicerad:
Arkivbild. Budgetbeslut fattades av kommunstyrelsen under måndagen. Foto: Helena Karlsson

Kommunstyrelsen hade sammanträde under måndagen för att ta ställning till OR:s budget för 2023. S hade gjort ett eget budgetförslag som de lade fram för kommunstyrelsen. Men det slutade med att det var OR:s budget som gick igenom.

Det gemensamma för båda driftsbudgetarna som lades fram var att båda landade på ett plusresultat på cirka 16 miljoner. Detta trots att pensionskostnader på 20 miljoner tillkommit. Det blev alltså OR:s budgetförslag som klubbades igenom.

– Även om budgeten ska läggas av de styrande efter höstens val var det viktigt för oss att det vi lägger en budget på två procent i överskott. Vi vet ju vad enormt med investeringar vi har framöver och att vi utreder Kyrkhedens skola som är ytterligare en investering som tillkommer om vi får ett underlag som känns bra, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR).
Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR). Foto: Pia Holmström

Nytt pensionsavtal

Det nya pensionsavtal som SKR (Sveriges kommuner och regioner) tecknat innebär högre pensionsavsättningar för anställda inom kommuner och regioner. För Hagfors kommun innebär detta högre kostnader med 20 miljoner.

– Vi hade inte den bilden att det skulle bli 20 miljoner för ökade pensionskostnader förrän i april. Det blev en stor förändring att jobba med de förutsättningarna. Från att ha haft enormt med goda förutsättningar de kommande åren blev det en ganska drastisk förändring. Vi fick göra vissa förändringar efter de förutsättningarna som blev säger Jens Fischer.

Nya tjänster

I OR:s budget finns medel avsatta för en tjänst inom naturvård, en utökad tjänst för skötsel av kommunens fordon och en utökad tjänst som ramppersonal på flygplatsen, samt även en tjänst som trädgårdsmästare. I budgeten ingår även arbetsjackor för hemtjänstpersonal och fritidspersonal.

– Det som tillkommit också är att vi vill utreda förutsättningarna för en friidrottsanläggning vid ÄBC. Här vill vi ju också ha med elevrådet och så klart också personalen på skolan, säger han.

Vi hade inte den bilden att det skulle bli 20 miljoner för ökade pensionskostnader förrän i april.
Jens Fischer (OR), kommunalråd

I Socialdemokraternas budget var de avsatta medlen för de utökade tjänsterna borttagna. Istället vill partiet lägga pengarna till individ- och omsorg för att användas till nattpatrullen och till att förbättra arbetsscheman.

Oppositionsrådet Tomas Pettersson (S).
Oppositionsrådet Tomas Pettersson (S). Foto: Privat

I OR:s budget finns också en generell besparing på 1,6 miljoner inom barn- och bildning.

– Vi ser också att man behöver göra det. Men innan budgeten läggs så tycker vi att man konkret måste se vilka besparingar som ska göras. Just när det gäller skolan vill vi vara väldigt försiktiga med nedskärningar, säger oppositionsrådet Tomas Pettersson (S).

Budgeten kommer slutligen att beslutas i fullmäktige den 27 juni. Då kommer S också att lägga fram sin budget på nytt.

Planer på ny friidrotts-anläggning med allvädersbanor och multisportarenor i HagforsS svar om jättesatsningen:”Kan inte bara hitta på en massa nya grejer”

Artikeltaggar

BudgetförslagHagfors kommunJens FischerOberoende realisterPolitikSocialdemokraternaTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare