Lars Löfgren säljer en värmländsk raritet: "En tavla som är mig oerhört kär”

Publicerad:
Lars Löfgren har varit chef för Dramaten och har även varit chef för Nordiska museet. Nu är han hederspreses i Värmländska akademien. Foto: Lena Richardson

Senast blev det ett nytt, saftigt auktionsrekord; nu går åter en målning av den egensinnige Värmlandskonstnären Stefan Johansson under klubban: verket ”Sommarnatt” från år 1900.

– Sedan vi tog ned den har jag saknat den varje dag, säger säljaren Lars Löfgren, tidigare Dramatenchef.

Han är redan vemodig och inte undra på. Motivet "Sommarnatt" har Stefan Johansson hämtat från Ekshärad, där Lars Löfgren har sina rötter.

– Den är underbar. Den är precis så som ljuset är i Ekshärad under en sommarnatt, säger han.

Även Stefan Johansson (1876-1955) hade släkttrådar där:

– Hans föräldrar var lärare i Ekshärad.

Men det var inte där Lars Löfgren mötte den specielle konstnären, utan i Karlstad.

– När jag var gymnasist bodde jag på Hybelejens gata, alldeles bakom teatern, och Stefan Johansson bodde mitt emot, på andra sidan älven. Fast det visste jag inte förrän jag träffade honom på Stadsbiblioteket. Jag brukade sitta där och läsa och man kunde lyssna på musik också. Där satt en lång person och så stod vi vid tidningsbordet och han pekade och sa ”den där dikten har jag skrivit”. Vi blev inte närmare bekanta, men vi pratade med varandra.

Rekord senast

Långt senare mötte Lars Löfgren Stefan Johanssons konst på Thielska galleriet i Stockholm. När ett av hans verk senare gick på Bukowskis tog han chansen.

– Jag tog mina sista slantar och köpte den!

Det var i maj 2004 och kanske var det en svacka på auktionsmarknaden, kanske var Stefan Johansson inte så i ropet, så 50 000 räckte. En bra slant, men idag är verket högst troligt värt mycket mer.

Stefan Johanssons målning Sommarnatt är ett av konstverken som säljs på kvalitetsauktionen på Auktionsverket i Karlstad.
Stefan Johanssons målning Sommarnatt är ett av konstverken som säljs på kvalitetsauktionen på Auktionsverket i Karlstad. Foto: Auktionsverket i Karlstad

Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad har satt ett utropspris på 300 000 till 400 000. Vad priset blir när den elektroniska klubban slår den 19 juni återstår att se, men minnesgoda NWT-läsare vet att på förra kvalitetsauktionen vid samma auktionsverk, blev det rekord när en annan Stefan Johansson-målning såldes. Den gången trissade två budgivare upp priset från utropspriset 6-800 000 till hela 1,975 miljoner!

Många verk brann upp

– Jag hoppas att den hamnar hos någon som får uppleva vad jag har upplevt. Man väljer en tavla och den blir en del av de bilder man har inom sig, säger Lars Löfgren.

Han beskriver tavlan som ovanlig. Den är målad år 1900. Därmed är den en tidig Stefan Johansson och ett av få verk som är kvar från hans tidiga år som konstnär.

– Om man är konstintresserad, är det något ganska märkvärdigt!

Att så få tidiga verk finns kvar beror på en dramatisk händelse.

– Han bodde i Filipstad och 1913 brann hans ateljé där.

Många konstverk brann upp då, men den här tavlan klarade sig tack vare att den köpts av en rektor på Bergsskolan i Filipstad. Lars Löfgren fick, två hela år efter sitt köp, brev från Bukowskis med berättelsen om bland annat tavlans tidigare ägare och han skickar med både det och ett eget brev i köpet.

”Är något extra”

Att sälja var inte självklart, men nu har han landat i sitt beslut.

Inte alla, men vissa tavlor, etsar sig fast och man får dem på näthinnan för alltid.
Lars Löfgren

– Nu säljer jag en tavla som är mig oerhört kär! säger han. Den hängde över soffan här i mitt arbetsrum och sedan vi tog ned den har jag saknat den varje dag. Jag har ju andra tavlor, men den här är något extra. Inte alla, men vissa tavlor, etsar sig fast och man får dem på näthinnan för alltid. När Peter hade varit här och hämtat den tänkte jag flera gånger att ”jag ringer och tar tillbaka den”. Men nu har jag bestämt mig. Nu skiljs vi åt och vi får se hur det går.

Nytt världsrekord efter het auktionsduell – unikt konstverk såldes i KarlstadVerket som får auktionisten att jubla redan före auktionen: ”Skrek och dansade””Världen är ett större Värmland” ‒ Lars Löfgren om en glad akademis första 20 år

Artikeltaggar

AuktionerAuktionsverket i KarlstadEkonomiEkshäradFilipstadKarlstadKonstKonstnärKonstverkPeter PetterssonVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare