Ett år sedan femårige John Walters död på HVB-hemmet – pappan: ”Han var mitt allt”

Publicerad:
Arkivbild. Hans-Erik Sjöholm är pappa till John Walter. Foto: Joachim Lagercrantz

På onsdag är det ett år sedan femårige John Walter hittades död i Uvån efter att ha försvunnit från ett HVB-hem i Hagfors.

Hans pappa beskriver att det var som om även hans liv blev ödelagt den dagen.

– Han var mitt allt. Nu sitter jag bara här i soffan hela dagarna och känner mig uppgiven, säger Hans-Erik Sjöholm.

John Walter försvann på morgonen den 15 juni förra året från Plateas HVB-hem Prästgården som ägs av Humana.

Efter en stor sökinsats hittades John Walter livlös i Uvån samma förmiddag. En polisutredning om vållande till annans död inleddes. Ganska snart stod det klart att John Walter försvunnit ut genom en altandörr på Prästgården på morgonen.

I september förra året uppgav åklagare Stefan Wessberg att två anställda misstänks för vållande till annans död.

John Walter, 5, dog efter att han tagit sig ut från  HVB-hemmet.
John Walter, 5, dog efter att han tagit sig ut från HVB-hemmet.

För ett par veckor sedan var NWT i kontakt med Stefan Wessberg på nytt som berättade att utredningen pågick fortfarande.

Rädd att utredningen läggs ner

Under måndagen är NWT i kontakt med John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm som är bosatt i Falun.

– Jag har inte hört från åklagaren på länge. Det jag är jätterädd för är att de kommer fram till att det inte skett något brott överhuvudtaget och att utredningen läggs ner. Det som de möjligtvis kommer göra är att åtala de anställda. När det i själva verket är cheferna på Humana och socialtjänsten på Falu kommun som är de värsta skurkarna, anser han.

Hans-Erik Sjöholm är rädd att utredningen kommer läggas ner.
Hans-Erik Sjöholm är rädd att utredningen kommer läggas ner. Foto: Joachim Lagercrantz

”Tvingade fram beslutet”

Ivo (Institutionen för vård och omsorg) konstaterade i december att Falu kommun som ansvarade för HVB-placeringen brustit i sitt ansvar. Ivo anser att socialnämnden inte försäkrat sig om att John Walters behov tillgodosetts på boendet.

– Han skulle aldrig ha varit på det här hemmet. Det sa jag till cheferna på Platea och socialtjänsten hela tiden på ett möte. Hans mamma var också totalt motståndare till detta. Ändå tvingade de fram beslutet, säger Hans-Erik Sjöholm.

Jag saknar John Walter så oerhört mycket.
Hans-Erik Sjöholm

På HVB-hemmet i tolv dagar

Även om utredningen om John Walters död inte är klar så funderar Hans-Erik Sjöholm som själv är jurist att på något sätt driva ärendet vidare. I vilken instans vet han inte än.

– Det enda jag begärde när han kom dit var att de skulle ha koll på säkerheten. Jag sa till dom att han var mitt allt. Men det struntade de fullständigt i. Han hann bara vara där i tolv dagar sedan dog han.

John Walters pappa  sörjer sin  som dog i Hagfors för snart ett år sedan.
John Walters pappa sörjer sin som dog i Hagfors för snart ett år sedan. Foto: Joachim Lagercrantz

Årsdag på onsdag

Hans-Erik Sjöholm beskriver sin tillvaro efter dödsfallet som hemsk.

– Jag sitter bara i soffan hela dagarna och gör ingenting. Jag saknar John Walter så oerhört mycket. Han var allt jag hade. Det värsta var att de tog ifrån honom hans framtid. Han älskade livet och att undersöka saker och han var alltid glad och skrattade mycket.

Den 15 juni vet Hans-Erik Sjöholm vad han ska göra.

– Jag ska åka till hans grav och sedan ska jag väl skriva ett Facebookinlägg om att det är ett år sedan han dog.

NWT har också sökt åklagare Stefan Wessberg under måndagen.

Efter John Walters död på HVB-hemmet – polisutredning mot anställda snart klarKritiken: Flera brister i hanteringen av John Walters placeringHVB-anställda pressas om John Walters död i nya förhörJohn Walters död: Larmsamtalet dröjde närmare en timme efter försvinnandetEfter femåringens död – nu har HVB-vd:n befordratsFöreståndaren efter åklagarens besked: ”Bra att det börjar röra på sig”Två anställda misstänks för femårige John Walters död på HVB-hemmetJohn Walter, 5, dog på HVB-hemmet: ”Han var mitt enda barn”Föreståndaren på HVB-hemmet om femåringens död: ”En mardröm”Pernilla startade HVB-hemmet i Hagfors: "Jag trodde inte det var sant när jag hörde att de skulle få stänga”HVB-hemmet stängs efter dödsolyckan – Humana tänker överklagaSocialchefen: ”Det är klart att vi undviker HVB-hem som har kritik ifrån IVO”Klarlagt att femåringen drunknade7 tidigare anmälningar mot HVB-hemmet – här svarar regionchefen på kritikenFörsvunne femåringen hittades med värmekameraDöda femåringen: Boende såg pojken försvinna ut genom verandadörrFöreståndaren på HVB-hemmet om femåringens död: ”En mardröm”

Artikeltaggar

Brott & blåljusFalu kommunFalunHagforsHumanaIvoNWTStefan Wessberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare