FBK-stjärnorna blickar tillbaka – så var tiden efter guldet

Publicerad:
Linus Johansson beskriver känslorna när guldet säkrades, en månad efter. ”Kände mig helt död”. Foto: SIMON ELIASSON

En månad sedan guldet säkrades i Luleå och hamnade i Värmland igen. Nu ser stjärnorna tillbaka på avgörandet och firandet efteråt.

– Att kunna ge glädje till fansen är det bästa, säger Linus Johansson.

Linus Johansson

– Man har gått igenom hela resan flera gånger senaste månaden när klubben lagt upp lite olika återblickar, och sen såg jag den videon på Twitter som Henrik Thoms gjorde. Den är helt fantastisk och man får fortfarande gåshud och fäller en tår när man ser den.

I videon ser man ditt mål och din reaktion i finalen, minns du tillbaka hur du tänkte när pucken gick in?

– Först blir jag väldigt glad men sen när vi åker runt vet jag inte hur mycket tid det är kvar. Jag tror det är ”Linkan” som säger att det inte är långt kvar och efter det vart jag helt död i huvudet. Det känns inte som att det är jag när man ser på bilderna.

Är det fortfarande lika mycket reaktioner från fansen?

– Det är verkligen varje dag när man är ute på stan och käkar som det kommer fram smågrabbar eller tjejer och berättar att de hejar på oss och hur stolta de är. Det känns som det aldrig varit såhär stort intresse och sån glädje för hockeyn i Karlstad.

Och hur känns det att det är ni som ligger bakom hockeyhysterin?

– Det är det man är mest glad över. Man ser den glädje som finns i laget och att kunna ge det till de som stått på läktaren i tio eller tjugo år. De flyttar aldrig på sig och man märker hur mycket det betyder.

Kan man ta med sig den glädjen in i försäsongsträningen?

– Klart det underlättar, men man måste alltid träna och utveckla det fysiska. Vi har inte kört någon mjukstart direkt och vissa kanske tycker det är sjukt att man inte kan leva längre på det man gjort. Men det har varit riktigt bra resultat på testen trots att vi spelade så länge och har firat i tre veckor, så det tuffa slutspelet var nog den bästa träningen.

Hinns det med något mer firande när du slipper lagträningen i sommar?

– Nej, att fira på det där sättet har man gjort nu. Det blir mer att jag och tjejen åker runt och är med familjerna i Mora och Båstad och några bröllop.

Båstad på sommaren låter inte helt fel?

– Verkligen inte, älskar att åka ner till föräldrarna när man blir lite ledig.

”Tiden har sprungit iväg” säger Victor Ejdsell om tiden efter guldet, och beskriver försäsongen som ”jäkligt tuff men bra”.
”Tiden har sprungit iväg” säger Victor Ejdsell om tiden efter guldet, och beskriver försäsongen som ”jäkligt tuff men bra”. Foto: SIMON ELIASSON

Victor Ejdsell

– Tiden har sprungit iväg efter att vi gjorde det, men nu har jag landat och det blev inte riktigt den känslan jag trodde jag skulle få. Det blev som en tomhet, en lättnad att nu är det klart och att vi hade gjort det efter allt slit som varit.

När kom den här lättnaden, när kände du att det var klart på riktigt?

– Jag tänkte nog då när Linus satte sin med några minuter kvar att ”nu är det klart”. Det ska mycket till för att Luleå ska vända då, och så blev det ju sen också.

Hur har reaktionerna från folk på stan varit under månaden efter?

– Det finns absolut såna som fortfarande kommer fram och gratulerar, även om det var mer i början. Nu är det mer bekanta som kommer och säger grattis när man är ute.

Har man hunnit återhämta sig?

– Ingen supervila har man väl hunnit med, helgen efter drog vi till Spanien med laget så det blev mycket firande då. Otroligt kul att få fira med gubbarna, man får lite distans till det innan man fort kommer tillbaka och får lägga det bakom sig inför nästa år.

Det har inte varit någon mjukstart vad jag förstått?

– Det har varit tufft, jäkligt tufft, men bra pass från laget. Det känns i kroppen att man inte legat på soffan och vilat ut sig, det har varit tuffa pass dag ut och dag in och det känns.

Hur mycket vilande planerar du när ni går på semester från lagträningen i juli?

– Jag ska till Italien en vecka och sen blir det mycket på hemmaplan uppe i Hagfors. Det blir nog en dag extra med vila innan man kör egen träning. Annars ska jag försöka vara ute mycket, det blir en del med golfen och hunden som man får passa på, det blir inte jättemycket med frihet annars under säsongen.

Michael Lindqvist spelade bara 26 matcher under grundserien, men klev fram i slutspelet och stod för tio poäng.
Michael Lindqvist spelade bara 26 matcher under grundserien, men klev fram i slutspelet och stod för tio poäng. Foto: SIMON ELIASSON

Michael Lindqvist

– Det har varit fantastiskt. Vi hade någon vecka med alla i laget när vi åkte till Spanien och hade jätteroliga dagar efter guldet.

Har det hunnit sjunka in än?

– Litegrann men det tog några dagar. Nu senaste veckan hade någon gjort ett klipp på Twitter med höjdpunkter, så då fick man en härlig tillbakablick. Man går och suger lite på det hela tiden, så man har mått bra den senaste månaden.

Är det fortfarande mycket reaktioner från fansen?

– Det har lugnat sig lite, framför allt på sociala medier. De flesta har hunnit gratulera. Det var mycket sånt första veckan, men nu har man hunnit prata med och träffa de flesta.

Du hade en strulig säsong med ett par skador, hur kändes det att till slut ändå stå där på torget?

– Det var helt fantastiskt, som att man glömt de tuffa perioderna. På så vis var allt värt det när man stod där. Det var en galen känsla. Då tänkte jag inte på något annat än att vi hade vunnit.

Hur är stämningen i laget nu, när träningen har dragit i gång igen?

– Vi kör på som vanligt nu med fys och gubbarna är motiverade. Det ser bra ut och det är jättebra stämning.

Hur ser resten av sommaren ut?

– Man har lite tid på eftermiddagar och kvällar, så då försöker jag göra saker jag inte hinner med lika mycket under säsongen. Spela golf, umgås med familj och vänner, åka båt och så. Lite hobbies ser man till att klämma in.

"Förhoppningsvis kan man vinna något till”, säger Oscar Lawner.
"Förhoppningsvis kan man vinna något till”, säger Oscar Lawner. Foto: FREDRIK KARLSSON

Oscar Lawner

– Det har varit väldigt roligt. Och när vi stod där... Men nu har vi börjat träna igen så det är som vanligt.

Kommer det fortfarande mycket reaktioner från fansen?

– Nja, det skulle jag inte säga. Det är mer som vanligt.

Du var utlånad till BIK Karlskoga några matcher i vintras och kom tillbaka till FBK sedan, hur ser du på din säsong?

– Den har varit upp och ned. Den började bra och sen blev jag utlånad till BIK där jag trivdes väldigt bra. Sen kom jag tillbaka och gjorde det bra helhetsmässigt tycker jag. Sen är det klart att man får lite skavanker på vägen, men helhetsmässigt har den varit bra.

”Vi ska gå så långt som möjligt och till slut stå på torget” sa du efter en träning i våras, hur säker på det var du då?

– Det är klart att man måste tro på det någonstans, sen hade man det inte klart för sig. Men någonstans under slutspelet förstod man att vi kunde gå riktigt långt. Men just då var det inte helt klart.

Hur var det att vinna ditt första SM-guld?

– Riktigt roligt. Man är en erfarenhet rikare. Det var bara roligt och förhoppningsvis kan man vinna något till.

Hur är stämningen i laget nu?

– Den är bra, vi är ett gött gäng. Vi tränar på och kör hårt, så det är en bra känsla.

Vad händer under resten av sommaren?

– Vi tränar juni ut, sen har vi ledigt och egen träning i juli. Så då ska jag väl ta någon vecka och bara slappna av och tänka på annat.

Inför deadline: Wallin om Lennström och spelare till NHL

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyLinus JohanssonMichael LindqvistOscar LawnerVictor Ejdsell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare