Hoppa till huvudinnehållet

Politikerns utspel efter NWT:s granskning: ”Bakläxa för skolan”

Publicerad:
I artikelserien ”Inifrån den prisade skolan” har NWT granskat Herrgårdsgymnasiets anläggningsutbildningar.
I artikelserien ”Inifrån den prisade skolan” har NWT granskat Herrgårdsgymnasiets anläggningsutbildningar. Foto: Tommy Pedersen

”Bakläxa för skolan och förvaltningen”, säger Jimmy Jonasson (SD) efter NWT:s granskning av Herrgårdsgymnasiet.

Men Thomas Jarlhamre (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Säffle, har fullt förtroende för hur skolan sköts.

– Förvaltningen har tagit tag i problemen, säger han.

NWT har i flera artiklar granskat Herrgårdsgymnasiets anläggningsutbildningar.

Vi har avslöjat en svartjobbande lärare, felaktig hantering av spillolja på skolområdet och att flera före detta elever, medarbetare och föräldrar är missnöjda med hur undervisningen bedrivits.

Jimmy Jonasson, som är ledamot i barn och utbildningsnämnden, är kritisk till att den svartjobbande läraren fick jobba kvar. Han jämför med att medarbetare som använt kommunens bilar privat också fått skriftliga varningar.

– Det här är på en helt annan nivå. Att det får lika stora konsekvenser som att ta kommunbilen till sommarstugan är jättekonstigt, säger Jimmy Jonasson.

Jimmy Jonasson anser att läraren hade kunnat få sparken på grund av svartjobbet.
Jimmy Jonasson anser att läraren hade kunnat få sparken på grund av svartjobbet. Foto: Nathalie Forsström

Enligt arbetsrättsexperten Tommy Iseskog hade kommunen kunnat agera hårdare och avskedat läraren och den kommunala chefen som beställde svartjobbet.

– Frågan är om inte det hade varit bäst, säger Jimmy Jonasson, som även kritiserar skolans oljehantering:

– Om vi menar allvar med att vi är särskilt duktiga inom de här områdena – fordonslinjen och bygg och anläggning – ska vi vara det på alla plan och se till att vi faktiskt hanterar grejerna ordentligt. Det här är en bakläxa för skolan och förvaltningen.

Johan Olsson (S), som är andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, konstaterar att privat bruk av skolans maskiner inte får förekomma.

– Ingen kan väl tycka att det är rätt, men det verkar som det har upphört, säger han.

Ingen kan väl tycka att det är rätt.
Johan Olsson (S)

Socialdemokraten säger att han har förtroende för skolans ledning – men han reagerar negativt på avslöjandet om de oskyddade faten med spillolja.

– Inte bra. Det ska se ut som en vanlig arbetsplats, det ska inte vara sämre eller bättre än när de kommer ut på jobb sen. Vi får prata med dem så de gör rätt framöver.

”Hört att det varit problem”

Thomas Jarlhamre förväntar sig att oljehanteringen förbättras snarast.

– Självklart ska det hanteras enligt de regler som finns. Jag hoppas att vi inte behöver följa upp om ett år och att det fortfarande står oljefat på det viset, säger nämndordföranden.

”Jag hoppas att vi inte behöver följa upp om ett år och att det fortfarande står oljefat på det viset”, säger Thomas Jarlhamre.
”Jag hoppas att vi inte behöver följa upp om ett år och att det fortfarande står oljefat på det viset”, säger Thomas Jarlhamre. Foto: Cecilia Snöbohm

Han känner till både svartjobbet och att det funnits missnöje internt på anläggningsutbildningarna.

– Vi har hört att det varit lite problem på programmet och det har vi tagit upp med både förvaltningen och ledningen för Herrgårdsgymnasiet. Vi har sagt att vi vill se förbättringar och det har vi fått rapporter om att det blivit.

Har du förtroende för hur skolan sköts?

– Ja, det har jag.

Här kan du läsa hela granskningen ”Inifrån den prisade skolan”:

Kommunal chef beställde svartjobb av lärare – båda fick jobba kvarLarmen från eleverna: Brister i undervisningen och frånvarande lärare

Artikeltaggar

HerrgårdsgymnasietJimmy JonassonPolitikSäffleSäffle kommunSkola och utbildningThomas Jarlhamre

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.