Hoppa till huvudinnehållet

Macahan och Elvis i låt om klimatet: "Livet är inte så skitnödigt trendigt"

Publicerad:
Pärra Eriksson från Môra-Per släpper solosingel som handlar om att stanna på marken.
Pärra Eriksson från Môra-Per släpper solosingel som handlar om att stanna på marken. Foto: Roy Lønhøiden

Môra-Pers Pärra Eriksson är aktuell med ny musik. Nyligen släppte han singeln "Håller oss på jorden" som är en odyssé i populärkultur för 70-talister.

Låten är också ett lekfullt inlägg i klimatdebatten.

Hans musik är djupt rotad i amerikansk tradition, här möter banjo både elektriska och akustiska gitarrer. Sjunger gör han på stolt Värmlandsdialekt och berättandet lutar sig mot den svenska visan.

Men i den nya singeln "Håller oss på jorden" målar Pärra Eriksson upp ett avstånd till både Mississippi och Elvis Presleys Graceland. Han berättar i stället om ett Amerika som han har upplevt på avstånd genom populärkulturen – aldrig på plats. Och troligtvis kommer han aldrig att komma så mycket närmare för han vill hålla sig på marken. Han har gett upp tankarna på att flyga av hänsyn till miljön.

– Låten handlar om att värdesätta det man har och acceptera den man är, säger Pärra Eriksson.

– I stället för att hela tiden jaga nya intryck och upplevelser. Jag kommer förmodligen aldrig till Amerika, vilket är lite tråkigt men va fan, det finns andra saker här i världen att ta till vara på.

Singeln är ett första smakprov från Pärra Erikssons andra soloalbum som är planerat till oktober. Inspelningen är gjord tillsammans med den norska musikern och producenten Freddy Holm.

– Som rastlös 20-åring är det klart man vill till L.A. och man ska se Memphis och hela faderullan, men det goa med att vara över 50 är att jag inte känner lika många måsten längre, fortsätter Pärra Eriksson.

– Livet är inte så skitnödigt trendigt. Jag behöver inte haka på en massa grejer. Det finns andra värden.

Avväpnande om allvarligt ämne

Pärra Eriksson berättar hur han som 70-talist är uppväxt med enbart två tv-kanaler vilket gjorde att de gemensamma referenserna var många.

– Den här låten går nog över huvudet på en yngre generation, tror Pärra Eriksson med ett skratt.

– Jag refererar till en massa saker som för oss som är födda på 70-talet eller tidigare är självklara.

”Att ha med alla referenserna i låten var också en lek med ord”

Tv-serier som "Dallas" och "Baretta" blinkar förbi i texten, "Jag kan gå som Zeb Macahan" sjunger Pärra Eriksson till ett fuzzigt gitarrkomp. Anledningen till att han har plockat med alla referenserna är för att ge lyssnaren en bild av vilken tid han kommer ifrån.

– Vi var en enad tv-generation. Alla såg samma program. Dagens generation har en oerhörd stor mängd olika referenser medan vi i min generation nog alla kan relatera till samma barnprogram. Men att ha med alla referenserna i låten var också en lek med ord. Ett sätt att skriva om ett allvarligt ämne på ett avväpnande sätt.

Han beskriver "Håller oss på marken" som en politisk låt, men utan uppläxande pekpinnar.

– Jag kanske kommer att flyga igen, troligtvis inte, men man vet aldrig. Men det är upp till var och en. Man måste landa i detta själv, jag har gjort mina flygtimmar med råge. Känner mig klar. Det är jättesvårt att skriva samhällsmedvetna låtar utan att bli pekpinnig, men min förhoppning är att folk kan ta detta till sig. Kan jag påverka någon, få någon att ta en funderare blir jag skitglad.

"En sommar deluxe”

I sommar väntar en rad konserter för Pärra Eriksson – både med bandet Môra-Per och tillsammans med Maria Larsson på Packmopedsturnén. Sedan många år har Pärra Erikssons "De som byggde landet" varit låten som konserterna har avslutats med, nu får han vara med själv och sjunga och spela den.

– Även min låt "Fyra dar till lön" har spelats flitigt, så mina låtar har redan rest med packmoderna några varv, det blir kul att få vara med själv nu. Det blir en sommar deluxe! Blir härligt att ge sig ut på vägarna.

Môra-Per spelar i Köla ladan (14/7), Deje Kraftstation (15/7) och Fröknarna Fräs i Torsby (16/7). Packmopedsturnén drar igång i Arvika Folkets park den 20 juli.

Artikeltaggar

AmericanaArvikaDejeFlygtrafikGamla KraftstationenGöran SamuelssonKlimatKölaKonserterMaria LarssonMôra-PerMusikNöje/KulturPackmopedsturnénPärra ErikssonTorsbyVisa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.