Hoppa till huvudinnehållet

Centrum Karlstad vill att ministern agerar

Publicerad:
Åsa Eriksson, vd Centrum Karlstad, säger att den nya kampanjen lyfter den enskilda konsumentens ansvar för levande stadskärnor.
Åsa Eriksson, vd Centrum Karlstad, säger att den nya kampanjen lyfter den enskilda konsumentens ansvar för levande stadskärnor. Foto: Håkan Strandman/Arkiv

Centrum Karlstad vänder sig nu tillsammans med 45 andra centrumorganisationer till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) för att få hans stöd i arbetet för levande stadskärnor.

– Visst bryr du dig om att den lokala handeln bidrar till Sveriges skatteintäkter? frågar organisationerna i ett brev till ministern.

Åsa Eriksson, vd i Centrum Karlstad, håller med företrädarna för Svensk handel som i en NWT-artikel nyligen pratade om vikten av samarbete mellan handlare, fastighetsägare och kommunen, för att skapa goda förutsättningar för livskraftiga centrumbutiker.

Svensk handel: ”Så kan butikerna överleva i Karlstads centrum”

Centrum Karlstad arbetar både på kort och lång sikt med samarbeten för att skapa fler anledningar för människor att söka sig till centrum.

– Ja, vi tittar på en långsiktig strategi för stadskärnan, och det gör vi tillsammans med Karlstads kommun, handeln och fastighetsägare.

Popup-aktiviteter

På kort sikt kommer man att se resultatet av samarbeten i form av olika popup-aktiviteter och arrangemang i centrum under sommaren. Som exempel kan nämnas att Gundegabalettens populära föreställningar på Soltorget återkommer även i år. Och längre fram, i början av oktober, kommer tredagarsaktiviteten Citysammans att arrangeras, i år för tredje gången. Arrangemanget har tidigare år påverkats av pandemin.

– Det är först i år som vi kan skala upp det. Dag ett, torsdagen, kommer handeln att vara i fokus, på fredagen är det AW, och lördagen är en familjedag. Vi håller på och paketerar innehållet för fullt, säger Åsa Eriksson.

Nationell kampanj

Centrum Karlstad har gått med i det nationella initiativet ”Ingen puls utan din”, en kampanj för att skapa engagemang för stadskärnorna. Budskapet är att ansvaret för att vi har levande stadskärnor ligger på den vanliga konsumenten.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) har uppvaktats av 46 centrumorganisationer i Sverige, däribland den i Karlstad.
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) har uppvaktats av 46 centrumorganisationer i Sverige, däribland den i Karlstad. Foto: Duygu Getiren/TT

Vill ha politiskt stöd

Men centrumorganisationerna vill också ha politikens stöd, och har därför skrivit ett öppet brev till näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson.

”Eftersom det är du som har det yttersta ansvaret för vad som händer med våra stadskärnor, vill vi gärna se att du engagerar dig och agerar i frågan. Vi vill att du lyfter frågan på nationell nivå, etablerar en ansvarig minister för levande stadskärnor, samlar stadskärnans aktörer och inleder en dialog. Detta för att få en samlad bild av den komplexa frågan om Sveriges stadskärnors framtida funktion och innehåll.” skriver man i brevet.

– Syftet med kampanjen är att göra konsumenterna medvetna om vilket ansvar man har, både som invånare och besökare. Det handlar inte bara konsumtion av varor och tjänster, det handlar i förlängningen om utbudet som gör centrum levande, och en välbesökt plats upplevs också som trygg, säger Åsa Eriksson.

I brevet lägger organisationerna till:

”Dessutom kan vi alla, om vi hjälps att tänka lokalt bidra till tillväxt. I längden inspirerar det företagande och i slutändan kommer mer skattemedel genereras i välfärden. Därför gynnas inte bara näringslivet utan även skola, vård, omsorg och hela infrastrukturen.”

Artikeltaggar

Åsa ErikssonCentrum KarlstadCentrumhandelHandelKarlstadKarlstads kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.