Hoppa till huvudinnehållet

Årets konstigaste träd i Värmland ska utses: ”Förtjänar att bli hyllade”

Publicerad:
Fjolårets vinnare i Värmland. En gran som slagit knut på sig själv.
Fjolårets vinnare i Värmland. En gran som slagit knut på sig själv. Foto: Ann-Charlotte Nilsson

Varje år utser Skogssällskapet årets mest märkliga träd. Det kan stå på ett udda ställe eller bara se knasigt ut.

Nu vill stiftelsen på nytt ha allmänhetens hjälp att finna årets träd.

– Värmlands knasiga träd förtjänar att bli hyllade, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet i ett pressmeddelande.

Överallt i skogen går det att finna konstiga träd. Träd som ser ut som människor eller sagofigurer och som kanske slingrar sig runt varandra. Eller att de växer på ovanliga platser eller in i olika föremål.

Det här kan vara Värmlands knasigaste träd

– De lämnas ofta vid avverkning då virkesvärdet är lågt, men naturvärdet blir desto högre när de får stå kvar som så kallade ”evighetsträd”. Dessutom är de roliga att titta på, säger Karin Fällman Lillqvist i ett pressmeddelande.

Förra året fick Skogssällskapet under sommaren in hundratals bilder från allmänheten på knasiga träd.

Nu är det dags igen. Bilderna ska delas i sociala medier under hashtaggen knasigaträd, tillsammans med en platsbeskrivning, senast den 31 augusti. Till hösten kommer sedan en jury att utse ett vinnarträd i varje landskap i Sverige.

– Skogssällskapet vill bidra till att öka kunskapen om skogen, hur vi sköter skogen på ett ansvarsfullt och hållbart sätt och gynnar den biologiska mångfalden. Därför vill vi nu uppmuntra värmlänningarna att spana efter knasiga träd när de vistas i skog och mark i sommar, säger Karin Fällman Lillqvist i ett pressmeddelande.

Så uppstår knasiga träd

1. Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.

2. Trädet kan växa in i metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.

3. Trädet kan ha genetiska defekter som får det att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

källa: skogssällskapet

Artikeltaggar

Djur och naturSkogssällskapetTrädVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.