INSÄNDARE: Psykvården i Värmland - ett skämt!

Vård & omsorg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Helena Karlsson
Ett skadat knä eller annan fysisk skada tas snabbt om hand av sjukvården. Värre är det med psykiska åkommor då långa väntetider och tveksamma behandlingsmetoder tyvärr är vanligt. När ska Regionen börja ta även psykvården på allvar? frågar sig skribenten.

Min son fick efter en väntetid på 7 år diagnosen grov ADHD, men vi fick ingen hjälp utan de skickade med oss en liten broschyr hem och vetskapen om att vi står i ytterligare en kölista.

Hur lång kölistan är kan ingen svara på!

Min son har tragglat sig igenom grundskola och gymnasium med koncentrationssvårigheter och sömnsvårigheter. Han har inte sovit en hel natt under hela sin uppväxt, och det är ett under att han klarat skolan.

I dagsläget går han en eftergymnasial utbildning som skulle kunna ge honom ett bra jobb och en start på sitt vuxenliv men han vet redan att han inte kommer att klara utbildningen om han inte får medicin för sin grova ADHD. Han kan inte koncentrera sig och känner att hans framtid redan är mörk och att han inte får någon hjälp!

Man satsar på många delar inom sjukvården men psykvården har stått still i ett samhälle där fler och fler barn och ungdomar får diagnoser till höger och vänster. Bryter du ett ben får du hjälp med gips, får du diagnosen astma får du hjälp med medicin att andas, men får du en diagnos som ADHD får du snällt fortsätta att vänta och varje dag är ytterligare en frustration och helvete.

När ska Region Värmland börja prioritera psykvården, när ska politikerna börja belysa behovet som finns och psykvårdens betydelse, när ska skolan sluta diagnostisera barn som ändå inte får hjälp utan snällt får lära sig att vänta och leva med sina svårigheter?Känna att deras liv är över innan den ens har börjat?

Psykakuten ger heller ingen hjälp eller hopp utan fungerar mer som en återvändsgränd som slussar runt våra trasiga ungdomar. Är detta ett värdigt system som fungerar, är detta en fin start för våra ungdomar?

Börja reagera nu och ställ upp för alla som har behov av psykvård, och gör det nu innan det är för sent!

Orolig förälder

***

SVAR DIREKT: Vi arbetar för att komma i kapp

För närvarande är väntetiden för läkemedelsbehandling lång och jag beklagar att ni blir påverkade av detta. Vi arbetar för fullt för att komma i kapp med den vård som fått skjutas fram på grund av pandemin. Min förhoppning är att vi ska vara i fas under hösten. Samtidigt pågår ett utvecklingsarbete där vi från och med i höst kommer att kunna erbjuda snabbare behandling. Du är självklart välkommen att kontakta mig direkt vid behov och når mig via regionens växel, 010-831 50 00.

Marie Pettersson

Verksamhetschef, öppenvårdspsykiatrin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.