Hoppa till huvudinnehållet

Ett år efter studenten – det gör de nu

Publicerad:
Ett år efter studenten har klasskamraterna knappt setts innan NWT för ihop dem igen.
Ett år efter studenten har klasskamraterna knappt setts innan NWT för ihop dem igen. Foto: Joachim Lagercrantz

Förra året följde vi samhällsklassen SA18A under deras studentdag - från champagnefrukost till mottagning hemma.

Nu tog vi reda på vad de gör idag - ett år efter studenten.

”Vi är en grupp härliga individer” utbrast Elin Andersson Gärds när NWT hängde på klassen SA18A under förra årets student efter tre år tillsammans på Sundstagymnasiet i Karlstad.

– Det är vi fortfarande! Men jag har inte haft sådana skavsår som jag hade då sedan dess, säger hon och skrattar åt minnet när NWT möter sex av de forna klasskamraterna ett år senare.

Klass SA18A juni 2021: Längst bak: Axel Larsson Rundqvist, David Lund, Isak Wessmark, Gabriel Johannesson. Bakre raden: Ioanna Pavildou, Kimiya Jeffari Sari, Filippa Bergenheim, Ramyar Nuraddin Hursit, Hanna Andersson, Emma Ehne, Alice Bylemark, Elin Andersson Gärds, Sanna Jonsson, Lisa Eliasson, Iris Samuelsson, Shadya Rahmani. Främre raden: Elias Axelsson, Åke Stolare, Elin Rosenlund, Wiktor Bliesener, Mojtaba Hasani. Liggande: Carl Holgersson. Saknas på bild: Miranda Larsson, Alma Forslund, Anna Isaksson Svensson
Klass SA18A juni 2021: Längst bak: Axel Larsson Rundqvist, David Lund, Isak Wessmark, Gabriel Johannesson. Bakre raden: Ioanna Pavildou, Kimiya Jeffari Sari, Filippa Bergenheim, Ramyar Nuraddin Hursit, Hanna Andersson, Emma Ehne, Alice Bylemark, Elin Andersson Gärds, Sanna Jonsson, Lisa Eliasson, Iris Samuelsson, Shadya Rahmani. Främre raden: Elias Axelsson, Åke Stolare, Elin Rosenlund, Wiktor Bliesener, Mojtaba Hasani. Liggande: Carl Holgersson. Saknas på bild: Miranda Larsson, Alma Forslund, Anna Isaksson Svensson Foto: Lisa Olaison

Livet efter studenten har fört dem åt en massa olika håll. Men Elin ser sin gamla skola varje arbetsdag.

Elin Andersson Gärds.
Elin Andersson Gärds. Foto: Joachim Lagercrantz

– Jag började med jobb på en utesimskola på Orrholmen. Sen testade jag några olika jobb och läste en juridikkurs på distans under hösten innan jag fick ett fast jobb på Sundstabadet som friskvårdsinstruktör och simlärare. Jag trivs jättebra och trodde inte jag skulle sitta här ett år efter studenten, under en pandemi, med ett heltidsjobb - men det gör jag!

Tre av tjejerna i klassen ryckte in i lumpen efter studenten. En av dem är Iris Samuelsson.

 Iris Samuelsson.
Iris Samuelsson. Foto: Joachim Lagercrantz

– Jag jobbade en period av sommaren på äldreboende och var lite ledig innan lumpen i september som flygbassäkerhetssoldat på F7 utanför Lidköping. Jag är klar om en vecka och har sökt tjänster inom försvarsmakten men inte fått svar än om jag fått någon. Jag har sökt officersprogrammet också för jag vet att jag vill fortsätta inom försvaret, säger hon.

Lisa Eliasson, som virkar på en tröja under samtalet, visste också vad hon skulle göra efter studenten.

Lisa Eliasson.
Lisa Eliasson. Foto: Joachim Lagercrantz

– Jag kom in på sjuksköterskeprogrammet i Uppsala och och vill sen fortsätta läsa till barnmorska. Sommaren innan jobbade jag inom hemtjänsten i Väse och det ska jag göra i år också, säger hon.

Testade universitetsstudier gjorde även Alice Bylemark.

Alice Bylemark.
Alice Bylemark. Foto: Joachim Lagercrantz

– Jag hade sommarlov och läste sen en kurs i historia på Karlstads universitet - det var svårt. Sen har jag sökt jobb och håller på att ta körkort och i sommar ska jag jobba på en belysningsfabrik i Töcksfors där jag bor. Till hösten har jag sökt en tandhygienistutbildning på distans, säger hon.

Hanna Andersson jobbade i köket på Sandvikengården i Brunskog förra sommaren och även i år.

Hanna Andersson.
Hanna Andersson. Foto: Joachim Lagercrantz

– Jag hade lite panik i höstas och sökte en masa folkhögskolor och kom in på en Bibelkurs med inriktning miljö och rättvisa på Liljeholmens folkhögskola och planerar att gå där ett år till. Men nu ska jag tillbaka till lägergården igen. Jag vet inte vad jag blir av det här - snäll kanske, säger hon.

Längst bort från skolan av de här sex kom Sanna Jonsson som tog en termin i Frankrike.

Sanna Jonsson.
Sanna Jonsson. Foto: Joachim Lagercrantz

– Jag pluggade franska i Nice under hösten och nu jobbar jag i kundtjänsten på Qtym som timanställd och läste en kurs i statsvetenskap på distans. Planen är att plugga juristprogrammet i Uppsala till hösten, säger hon.

Hon har tagit med ett fotoalbum från studenten och alla skrattar när minnena kommer tillbaka genom bilderna.

Ett fotoalbum väcker många glada minnen från studenten till liv. Även NWT:s reporter och fotograf finns med.
Ett fotoalbum väcker många glada minnen från studenten till liv. Även NWT:s reporter och fotograf finns med. Foto: Joachim Lagercrantz

Vad minns ni av studenten?

– Det var en bra dag, alla var glada. Det var både den roligaste dagen vi varit med om och lite vemodigt också.

– Och vi sa att lärarna älskar oss, det gjorde de också.

Klasschatten har de kvar och många av dem svarar när ”klassens sammankallare” Sanna Jonsson ställer frågan vad alla gör nu.

Klass SA18A

Det här gör de idag

Alma Forslund: Jobbade inom hemtjänsten under sommaren och läser nu sjuksköterskeprogrammet på KAU.

Miranda Larsson: Sommarjobb på Coop i Forshaga. I slutet av september fick jag fast anställning och har fortsatt jobba där sedan dess.

Åke Stolare: Efter studenten blev jag tillsammans med min fd klasskompis och numera flickvän. Vi åkte upp till Sälen och jobbade under vintern och nu jobbar jag inom metall-branschen.

Carl Holgersson: Har gjort en säsong i Sälen och jobbar just nu på en industri.

Wiktor Bliesener: Jag har jobbat på Branäskontoret och just nu är jag på Värmlandstrafik.

David Lund: Jag jobbar på en skola och till hösten ska jag plugga vidare.

Elias Axelsson: Jag fick ett sommarvikariat på Postnord och har knegat kvar där sedan dess.

Elin Rosenlund: Efter gymnasiet åkte jag till Sälen med Åke för att jobba på Skistar. Efter fem månader i vinterlandet är jag nu hemma och planerar att fortsätta jobba på Ica Maxi under sommaren.

Emma Ehne: Jag har jobbat som butikssäljare. Cash is king!

Ioanna Pavildou: Efter studenten har jag genomfört grundutbildning med värnplikt som CBRN-soldat (skydd mot kemiska (C), biologiska (B), radiologiska (R) och nukleära (N) stridsmedel) i Umeå.

Resterande har inte svarat eller tackat nej till att delta.

Studenten: "Vi är en grupp härliga individer”

Artikeltaggar

ArbeteKarlstadKarlstads universitetSkola och utbildningStudentenStudenten 2021Studenten 2022Sundsta-ÄlvkullegymnasietUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.