Wingefors försvarar saudiaffären: ”Påverkar inte hur Embracer styrs”

Publicerad:
Grundaren och vd:n Lars Wingefors är den största ägaren i Embracer group. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Man bör förstå bakgrunden och komplexiteten i frågan.

Det säger Lars Wingefors, vd och största ägare i gamingkoncernen Embracer Group om affären som innebär att ett saudiskt, statsägt bolag blir storägare i Embracer.

Nu förklarar han varför det Karlstadsbaserade börsbolaget väljer att göra affärer med Saudiarabien.

Embracers saudiska affär väckte mycket uppmärksamhet i affärsvärlden under onsdagen. Att Embracer väljer att ge den mäktige, saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman en framträdande position i bolaget förvånade många bedömare.

Embracer tar in tio miljarder från saudisk ägare

Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet, säger till P4 Värmland att prinsen är en kontroversiell person som har kommit till makten på ett okonventionellt sätt, och som behåller ett järnhårt grepp om makten.

– Han är också en av de ledande krafterna bakom kriget i Jemen, säger Rouzbeh Parsi till P4.

– Många företag i väst är tveksamma till att göra affärer med Saudiarabien på grund av deras rykte, och den politiska risken. Särskilt efter mordet på Khashoggi, säger Anna Vidén, associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet, till SvD Näringsliv.

Hon syftar på det uppmärksammade styckmordet på den kände journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul år 2018 som kronprinsen anklagas för att ligga bakom.

Kronprins Mohammed bin Salman beskrivs ofta som den verkliga makthavaren bakom sin far, kung Salman i Saudiarabien, ett av de religiöst mest konservativa länderna i världen.
Kronprins Mohammed bin Salman beskrivs ofta som den verkliga makthavaren bakom sin far, kung Salman i Saudiarabien, ett av de religiöst mest konservativa länderna i världen. Foto: Bandar Aljaloud

Diskriminerar kvinnor

Mordet är bara ett exempel på Saudiarabiens brott mot mänskliga rättigheter. Landet är ökänt bland annat för att vara ledande i det förödande kriget i Jemen, fängslande av aktivister, tortyr av fångar, orättvisa rättegångar, grymma straff och diskriminering av kvinnor. Kvinnor är enligt lag underställda männen, och det var till och med förbjudet för kvinnor att köra bil fram till 2018. Landet har inga demokratiska val, utan det är kungafamiljen som styr.

Embracers hållbarhetschef Emma Ihre deltog i maj på ett företagarevent på Selma Spa i Sunne och berättade om Embracers hållbarhetsarbete. Enligt henne är hållbarhet, inklusive social hållbarhet, en integrerad del av affären i Embracer. Hon har avböjt intervju med NWT.
Embracers hållbarhetschef Emma Ihre deltog i maj på ett företagarevent på Selma Spa i Sunne och berättade om Embracers hållbarhetsarbete. Enligt henne är hållbarhet, inklusive social hållbarhet, en integrerad del av affären i Embracer. Hon har avböjt intervju med NWT. Foto: Lisa Olaison / NWT arkiv

Det är alltså med den här kungafamiljen som Embracer nu har gjort en storaffär.

Köper åtta procent

Affären, som skedde genom en riktad nyemission, innebär att Savvy gaming group, SGG, betalar 10,3 miljarder kronor för 8,1 procent av aktierna och 5,4 procent av rösterna i Embracer.

SGG betalar en extra premie motsvarande 15 procent, 103:47 kronor per aktie jämfört med stängningskursen 89:97 dagen innan på Nasdaq first north growth market.

SGG ägs av den saudiska, statliga investeringsfonden Public Investment Fond (PIF), där Mohammed bin Salman är ordförande.

Bild från april i år, då kronprins Mohammed bin Salman tog emot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Jeddah, Saudiarabien.
Bild från april i år, då kronprins Mohammed bin Salman tog emot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Jeddah, Saudiarabien. Foto: Turkish Presidency via AP

”Kontroversiellt”

Affären förvånar som sagt flera bedömare.

– Det kan väl ses som kontroversiellt givet historiken när det kommer till mänskliga rättigheter, säger exempelvis analytikern Joakim Walldoff till Dagens industri.

Erfarna ekonomijournalister som följer börsen noga som NWT har pratat med tycker att affären väcker frågor. Inte minst när det gäller bolagets hållbarhetspolicy, som bland annat lyfter fram kvinnornas roll, både internt i bolaget och hur kvinnor porträtteras i spelen.

Pratade om hållbarhet

I maj deltog Embracers högsta chef inom hållbarhet, Emma Ihre, på värmländska Handelskammarens stora event på Selma Spa i Sunne, där hon föreläste inför en fullsatt sal om Embracers hållbarhetsarbete. NWT bevakade arrangemanget, där Emma Ihre förklarade att Embracer är ett starkt värderingsstyrt bolag och att hållbarhet, inklusive social hållbarhet, är en del av affären.

Emma Ihre, Embracers hållbarhetschef.
Emma Ihre, Embracers hållbarhetschef.

Emma Ihre är mycket meriterad när det gäller hållbarhetsarbete inom näringslivet och har bland annat arbetat med hållbart företagande på Finansdepartementet.

”Starkt värderingsstyrt”

På Selma Spa-eventet sa hon att hon aldrig har jobbat i ett bolag som är så starkt värderingsstyrt som Embracer group. ”Embracer ägs av Lars Wingefors och av andra ägare som är personer som vill göra gott och är väldigt värderingsstyrda. Men vi har också höga förväntningar från intressenter, kunder och investerare som följer oss dagligen”, sa hon bland annat.

NWT har talat med Emma Ihre, som dock avböjer intervju om saudiaffären.

Svarar på frågor

Lars Wingefors har också varit sparsam med kommentarer, men nu har han valt att svara mer utförligt på frågor som har ställts till honom från bland andra NWT.

I ett uttalande sent på fredagskvällen skriver han bland annat: "Embracers grundprinciper är frihet, inkluderande, humanism och öppenhet. Affären med SGG kommer inte att innebära någon som helst förändring."

Styrs som tidigare

Han säger att Embracer kommer att styras på samma sätt som tidigare, av honom själv, de operativa vd:arna och ledningarna runt om i bolagsgruppen.

– Embracer kommer även i fortsättningen att kontrolleras av människorna som jobbar i gruppen. Tillsammans har vi en tydlig majoritet av rösterna i bolaget. SGG kommer att äga runt fem procent av rösterna och åtta procent av kapitalet. De har investerat i Embracer för att de stöder vår nuvarande vision, strategi och ledarskap, inte för att de vill förändra det.

Wingefors säger att han tror på inkludering, och på den förändring som kan skapas genom att öppna bolagets content till nya marknader. ”Genom att föra mer av våra produkter till Menaregionen (Mellanöstern och Nordafrika) får vi möjlighet att skapa lokala kontaktnät, stötta entreprenörer, stimulera tillväxt och föra världen samman genom spel.”

”Förstår och respekterar”

Wingefors säger att han förstår och respekterar att det finns olika syn på den här frågan.

– Jag hävdar inte att jag har alla de rätta svaren, men jag försäkrar att beslutet inte togs lättvindigt.

På frågan hur han kan acceptera en investering från ett bolag i ett ickedemokratiskt land svarar han:

– Till att börja med behöver vi titta oss själva i spegeln. Vi är ett publikt bolag och har redan flera hundra institutioner från alla delar av världen som delägare, däribland investerare från Mena-länderna och Asien... Vi tror helhjärtat att SGG, en helt och hållet kommersiell aktör, har ambitioner inom spel som genuint stöder det globala ekosystemet i vår bransch, och som är i enlighet med och stöder värderingarna och kulturen inom branschen.

På NWT:s fråga om beslutet var förankrat bland de större aktieägarna och om det har funnits några invändningar från storägarna, svarar Wingefors:

– Beslutet var väl förankrat med operativa storägare. Gällande externa ägare så gjordes bedömningen att insider-informationen och frågans komplexitet gör den svår att hantera för våra många stora ägare på kort tid, svarar Lars Wingefors i ett mejl till NWT.

Ser ni några risker med just den här affären när det gäller bolagets varumärke och anseende i hållbarhetsfrågor?

– Alla dotterbolag inom Embracer group agerar självständigt, men delar samma höga etiska standards och transparens. Gruppen har nolltolerans för alla former av trakasserier och diskriminering och en stark tro på mångfald och inkludering. Jag vet att vd:n och branschveteranen Brian Ward och det övriga SGG-teamet delar dessa värderingar och avser att leda SGG i enlighet med dessa. Samma regler kommer att gälla för alla bolag som tillkommer i gruppen i Saudiarabien eller övriga Mena-regionen.

– Vi arbetar för jämlikhet, en arbetsmiljö där medarbetarna behandlas med respekt, och där man skapar en kultur som fokuserar på att förbättra världen omkring oss.

Artikeltaggar

BörsenEmbracerKarlstadLars WingeforsNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare