Hoppa till huvudinnehållet

Vi vill satsa på barnen och skolan

Publicerad:
Vi anser därför att det är dags att byta ut de politiker som styr i Torsby kommun i dag, skriver Mats Broberg. Foto: Daniel Olausson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Som vi ser det finns det utrymme för att både driva skolan oförändrad och satsa så att barnen får ut det bästa av det vi har i kommunen, skriver Mats Broberg.

Det ska sparas 4 miljoner i barn- och utbildningsnämndens budget för 2023. Vi får säga upp elevassistenter, säger Dag Nyström (C) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i en artikel i NWT.

Men hur tänkte ni när kommunstyrelsens arbetsutskott i januari fördelade de 5,5 miljoner kronor de fick av det förväntade resultatet för 2022, gavs 1 miljon kronor till barn och ungas fritidsaktiviteter för att komma i gång efter pandemin och 500 000 kronor delades ut till kost- och städavdelningen för att öka kvaliteten.

Hur tänkte ni när ni i februari gav gåvor till personalen i form av presentkort på 1 000 kronor per anställd, som tack för engagemanget under coronapandemin? Hur tänkte ni när är ni ställde till med ett nytt Torsbykalas med kostnader för artister med mera? Hur tänkte ni när ni i Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna varje år underbudgeterar kända framtida kostnader som löne- och kostnadsökningar samt drar ner på skolans kvalitet för att kunna betala internhyror?

Så skriver du en debattartikel

Hur tänkte ni när ingen av er, ni 31 ledamöter som sitter i Torsby kommuns högst beslutande organ, frågade hur man skulle spara 4 miljoner kronor på skolan när ni antog budgeten för 2023-2025 den 23 maj i kommunfullmäktige? Hur tänkte ni när ni med en vinst på 43,8 miljoner säger att ni ska spara 4 miljoner kronor på skolans personalstyrka, en yrkesgrupp vars fackföreningar redan meddelat att de inte klarar av mer nedskärningar? Ser ni inte att barnens förutsättningar påverkar kommunens framtid?

Vi tänker prioritera barnen och en hållbar framtid. Vi vill öppna upp småskola och dagis i Vitsand igen, för att tillgodose barnens behov. Vi vill bygga en ny skola i Sysslebäck, då detta är ekonomiskt och miljömässigt bättre på lång sikt än att renovera Kvistbergsskolan. En ny skola vid GA-hallen är även en bättre och för eleverna säkrare placering.

Vi vill se till att barnen får kortare och säkrare väg till skolan, genom att sänka avståndet för barns rätt till skolskjuts samt trafiksäkra hållplatser och gångvägar. Vi vill också se på möjligheter att öppna flera förskolor på orter där barnantalen ökar och det finns underlag för detta. Vi ser till barnens rätt av en likvärdig skola och anser att elevassistenter är en viktig resurs för de barn som behöver stöd.

Vi anser därför att det är dags att byta ut de politiker som styr i Torsby kommun i dag. För som vi ser det finns det utrymme för att både driva skolan oförändrad och satsa så att barnen får ut det bästa av det vi har i kommunen. Vi är det parti som tänker satsa på barnen och skolan!

Mats Broberg

De Oberoende i Torsby

Artikeltaggar

BarnBarn- och utbildningsnämndenCenterpartietDag NyströmDe oberoende i TorsbyDebattFörskolorGA-hallenGrundskolanKvistbergsskolanLiberalernaMats BrobergSkolpolitikSocialdemokraternaSysslebäckTorsby kommunVitsand