Skiftande väljaropinion

Ledare | Val 2022
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Inte avgjord sammansättning.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Under våren spred sig en viss defaitistisk stämning hos borgerliga sympatisörer. Det är nog kört inför valet i höst. Opinionssiffrorna för Socialdemokraterna var – och är – förhållandevis höga. En effekt av att statsministern nu heter Magdalena Andersson och inte Stefan Löfven, och att hon slipper dras med Miljöpartiet i regeringen. Kris och oro brukar också göra att fler sluter upp bakom de styrande.

Därför syntes Statistiska Centralbyråns stora partisympatiundersökning som presenterades i förra veckan bekräfta detta. S ökar till 33,3 procent och även med MP utanför riksdagen är det rödgröna blocket (inklusive Centern) störst. Hur S sedan skall lyckas få ihop ett sådant disparat alternativ till en fungerande regering är en annan fråga, i synnerhet som både V och C tappar till S, och C säger sig inte vilja samarbeta med V.

Nå, allt är inte så illa som det verkar. SCB:s träffsäkerhet är det stora antalet frågande till trots ändå inte så stort. Mycket hinner hända under månaderna fram till valet. SCB brukar också mer eller mindre regelmässigt överskatta stödet för just S med mellan 2 och 5 procentenheter i sju av de åtta senaste valen. Och inför förra valet fick Kristdemokraterna 3 procent av SCB i maj. Valresultatet blev mer än det dubbla.

Då är det roligare för de blågula oppositionspartierna att ta del av den senaste sammanvägningen av opinionsmätningar, som finns på pollofpolls.se. Där klarar Liberalerna riksdagsspärren och får 4 procent, medan MP ligger under med 3,1 procent. Omräknat i riksdagsmandat så får de blågula så 182 mandat och de rödgröna (då utan MP) 167 mandat. Det ger en klar majoritet till skillnad mot dagens parlamentariska situation som hänger på en ynka röst.

Så något fog för modlöshet finns inte för de borgerliga. Rörelserna är små och det krävs egentligen inte så mycket för att förhållandena skall ändras. Liberalerna har en uppgående trend sedan partiledarbytet och kan nu mycket väl klara spärren. Och Miljöpartiet är på nedgående. I SCB låg MP till och med i botten hos unga väljare (18-29 år), liksom förstagångsväljare. Några stödröster från andra rödgröna är svårt att se. S led av regeringssamarbetet och MP konkurrerar med V om samma väljargrupper.

Magdalena Anderssons tjurskalliga arrogans, som nu har visat sig i samband med misstroendeomröstningen, kan också betyda att smekmånaden är över och att det kan bli en tillgång för oppositionen.

Men borgerligheten har mycket kvar att göra. Trygghet och ordningsfrågor lär bli stora i valet och där ligger de helt rätt. I takt med att ekonomin viker, inflation och prisökningar så kommer det också att gynna Moderaterna, som brukar ha högst förtroende just i den ekonomiska politiken. Dock måste de borgerliga inte bara presentera eländesbeskrivningar och hur man kommer till rätta med dem. De måste presentera en mer positiv vision av vilket samhälle de vill se – en mer heltäckande berättelse.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.