Hoppa till huvudinnehållet

P-G Andersson från start till mål i SM

Publicerad:
P-G Andersson tillsammans med sin kartläsare Anders Fredriksson.
P-G Andersson tillsammans med sin kartläsare Anders Fredriksson. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

När årets tredje SM-deltävling i rally avgjordes med start och mål i Arvika var allt upplagt för en duell mellan Årjängs P-G Andersson och Edas Pontus Tidemand och visst blev det kamp, även om P-G var klart starkast till slut.

Sju sträcksegrar av nio möjliga och dessutom seger på avslutande powerstage, där det delades ut extra SM-poäng till de fem bästa i varje klass, det var P-G:s starka facit och till slut blev marginalen 25 sekunder ned till Tidemand.

Nio specialsträckor kördes varav två på fredagskvällen och resterande på lördagen i skogarna runt Arvika på välkänd rallymark och det sparades verkligen inte på krutet utan laddningen och kampen i värstingklassen var rejäl.

– Jag är väldigt nöjd, det har gått fantastiskt bra från start till mål. Man vet ju vad Pontus kan och flera andra har tagit kliv framåt men jag har hittat rätt inställningar på bilen och känner att jag har självförtroende och känner mig trygg, konstaterar en nöjd P-G Andersson.

Tidemand försökte på allvar att utmana och hade bra förhoppningar när han efter fyra sträckor skulle ut på sin hemmasträcka Hammarshöjden.

– Jag tappade någon sekund på SS4 när åkaren före åkte av och det låg en soptunna mitt i vägen när jag kom men nu ska vi gå all in i eftermiddag, var Pontus kommentar efter lördagens första serviceuppehåll.

Han höll vad han lovade, dock blev sträcksegern på Hammarshöjden den enda och det blev mer en kamp mot rallyts trea Jonas Åkesson från Karlskrona än om förstaplatsen, Åkesson var 15 sekunder efter Pontus.

Det var första tävlingen på fem månader för Tidemands del.

– Det var gött att få ratta av sig lite, visst kändes de lite rostigt i början och vi ändrade lite inställningar och under lördagen har vi laddat bra, framförallt på Hammarshöjden var det rejält påslag.

Men han orkade inte bygga vidare på sträcksegern

Någon depp över andraplatsen var det definitivt inte tal om utan snarare sågs det fram emot kommande SM deltävling.

– Klart det är väldigt roligt, och på hemmaplan med mycket folk ute i skogarna så får man ju blodad tand helt klart. Fantastiskt bra arrangerad tävling och kanonfina vägar, jag tar sikte på tävlingen i Fagersta i augusti, kommenterade Pontus.

Tidemand valde att åka på en hårdare gummiblandning än toppkonkurrenterna men draget blev inte 100-procentigt.

– Nej vi kom för långt efter i inledningen, inte riktigt rätt taktik visade det sig. Det är sånt man får ta lärdom av.

Att rallyt arrangörsmässigt var en fullträff var toppförarna eniga om då det lovordades över sträckvalen.

– Roliga och bra sträckor, framförallt Prästhög passade mig sen försöker man bjuda till lite extra när man vet att det är mycket folk man känner som är ute och tittar på oss, avslutar en nöjd P-G Andersson som segrade ihop med kortläsaren Anders Fredriksson.

I SM-tabellen har P-G nu ryckt åt sig en ledning på 18 poäng före Jonas Åkesson efter tre av fem deltävlingar. Trea är Jari Liiten, Sandviken, ytterligare tre poäng bakom och Tidemand har bara en poäng till pallplats.

Reiersen och Jonsson ligger tvåa

I internationella 2wd behåller Östmarksföraren Isak Reiersen andraplatsen, trots att han bröt i Arvika efter fyra sträckor. 18-åringen är 19 poäng efter Arvikasegraren Albin Nordh, Ydre. Ställningen är den samma i klassens JSM.

Mats Jonsson är också kvar på andra plats i nationella 4wd. Forshagaföraren var trea i Arvika bakom suveränen Michael Wikström, Boden, som radat upp tre segrar och har ett försprång på 31 poäng.

I nationella 2wd tog Patrik Flodin, Ydre, med kartläsaren Göran Bergsten, Forshaga, tredje raka vinsten och toppar tabellen med 30 poäng före Arvikafyran Emil Karlsson, Hällefors. Linus Harling, Westom, är fyra, trots att han bröt.

Harling ligger dessutom tvåa i klassens JSM, 20 poäng efter Mathias Savela, Stockholm.

Artikeltaggar

MotorsportPer-Gunnar AnderssonPontus TidemandRally Arvika

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.