Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningar i ny internationell serie: ”Nitro är ju det hetaste”

Publicerad:
Jimmie Österberg är en av tre Värmlandsförare i NRX-Crosscar.
Jimmie Österberg är en av tre Värmlandsförare i NRX-Crosscar. Foto: QNIGAN

Tre värmlänningar finns med bland de tolv förarna i den nya internationella crosskartserien NRX-Crosscar som ingår i Nitro rallycross.

Starten går på Lydden Hill i England om en vecka.

Det handlar om Jimmie Österberg, 27, från Arvika, snart 22-årige Finnskogaföraren Isac Egonsson och 15-årige Alexander ”Alex” Gustafsson från Arvika.

Alla tre har framgångsrika karriärer. Österberg har under fyra säsonger tagit flera mästerskapsmedaljer. Gustafsson var etta respektive tvåa de senaste åren i RallyX Nordics crosscar junior och har nu tagit klivet upp i stora crosscarklassen. Egonsson är inne på sin tionde säsong. Han har vunnit tävlingar i SM och RallyX Nordic och var tvåa totalt 2018 i xtreme.

Den här säsongen kör de crosscarserien i RallyX (tidigare RallyX Nordic) i xtremeklassen och ligger sexa (Österberg), åtta (Egonsson) och tia (Gustafsson) efter fyra deltävlingar av sju.

Nu dubblerar de alltså med ytterligare ett mästerskap.

Isac Egonsson gör tummen upp för utlandssatsningen.
Isac Egonsson gör tummen upp för utlandssatsningen. Foto: Privat

NRX-Crosscar ingår i amerikanska Nitro rallycross, som i år gästar Europa med tre deltävlingar i England, Sverige och Finland. Crosskartarnas mästerskap består av sex deltävlingar, två i varje land.

– Min teamchef Marko Jokinen var insatt i det och frågade om jag ville vara med. Det ska bli kul att komma mer utomlands än bara Finland, Danmark och Norge, säger Isac Egonsson, som inte är riktigt nöjd med insatsen hittills i år.

– Farten har väl funnits, men det har varit mycket uppförsbacke och stolpe ut.

Han vet i alla fall hur det ska bli bättre.

– Det är bara att ladda mer.

Alex Gustafsson är ny i stora Xtremeklassen i år.
Alex Gustafsson är ny i stora Xtremeklassen i år. Foto: JC Raceteknik

Jimmie Österberg tvekade inte när han fick erbjudandet att vara en av de tolv i NRX-Crosscar.

– Nitro är ju helt klart det hetaste just nu med tanke på startfältet i den högsta klassen med namn som Jenson Button Travis Pastrana och Andreas Bakkerud och även med deras nytänk vad gäller spektakulära banor. Det kommer bli en tuff serie med hårt motstånd men både jag och teamet är taggade på att ta oss ann den här utmaningen, säger han i ett pressmeddelande.

Förarna: Isac Egonsson, Frida Enholm, Sebastian Enholm, Alexander Gustafsson, Kalle Göthesson, Riku Huuka, Ronalds Baldins, Jimmie Österberg, Thomas Eek Murstad, Pasi Penttinen.

Tävlingarna: 1–2: Lydden Hill, England 18–19 juni, 3–4: Strängnäs 30–31 juli, 5–6: Kymi Ring, Finland 27–28 augusti.

Artikeltaggar

CrosskartJimmie Österberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.