Tre gånger Stinnerbom får pris av hemlighetsfull stiftelse

Publicerad:
Magnus Stinnerbom, Leif Stinnerbom och Sophia Stinnerbom får pris. Foto: Lena Richardson

Leif, Sophia och Magnus Stinnerbom tilldelas ett stort pris för ”individuell skaparkraft”. Priset är instiftat av en hemlighetsfull privatperson som testamenterat prispengarna.

På fredagen tillkännagavs Bo Bringborns minnespris för individuell skaparkraft för 2022.

Det delas på två grupper och en av dem är en värmländsk, familjär trio: Leif Stinnerbom, Magnus Stinnerbom och Sophia Stinnerbom. De prisas för sitt ”oförtrutna arbete kring folkmusikens integrering och utveckling inom scenkonsten.”

Musiken bär teatern

”Tack vare Leif Stinnerbom, Magnus Stinnerbom och Sophia Stinnerbom – och alla deras medmusikanter – har musiken fått en bärande och självklar plats i en nyskapad musikteaterform där litteraturen, dansen och musiken lyfter varandra. Denna skaparkraft har gjort Västanå teater känd både nationellt och internationellt”, skriver juryn bland annat i sin motivering. Där framhålls också hur de sätter musiken ”i en central plats” i Västanå teaters mångfacetterade teaterverksamhet i Berättarladan i Sunne i Värmland.

Magnus Stinnerbom prisas.
Magnus Stinnerbom prisas. Foto: Lena Richardson

Den andra pristagaren är Den Andra Operan genom Hanna Fritzson, Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar för deras vitaliserande och modiga insatser för operakonsten

Delar på 250 000

Prissumman är på totalt 250 000 och den delas lika mellan de två pristagargrupperna.

Det är tredje gången minnespriset delas ut. Prisutdelningen kommer att hållas den 13 juni.

Tidigare pristagare är Magnus Kjellson och paret Ulla och Rooney Magnusson samt Ane Brun och Peter Pontvik.

Bo Bringborn testamenterade pengar till ett musikpris och enligt hans testamente ska det utmärkande för pristagaren vara ”framstående prestationer, stor begåvning, skicklighet eller påtaglig målmedvetenhet och ambition på musikens område”.

Hemlighetsfullt

– Det är mycket glädjande att en privatperson på detta sätt vill gynna den musikaliska skaparkraften. Varför Bo Bringborn valde att inrätta priset eller hur hans musikaliska intresse tog sig uttryck är höljt i dunkel liksom det mesta om personen Bo Bringborn. Att med dessa stipendier kunna lyfta fram insatser inom vitt skilda områden som kanske inte alltid uppmärksammas, och dessutom på olika grundval, ger prisnämnden både unika möjligheter och en stor utmaning vad gäller att uttolka testamentets önskan, säger Brita Löfgren Lewin, en av företrädarna för SEB:s anknutna stiftelser.

Artikeltaggar

KändisarLeif StinnerbomMagnus StinnerbomMusikSEBSophia StinnerbomSunneTeaterVärmlands länVästanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare