Hoppa till huvudinnehållet

Tillbaka från USA efter rekordlopp: ”Jättekul att tävla mot de bästa i Sverige”

Publicerad:
Minna Svärd är hemma från USA och har dubbla roller i Göta, som aktiv och kanslist.
Minna Svärd är hemma från USA och har dubbla roller i Göta, som aktiv och kanslist. Foto: Helena Karlsson

Friidrottaren Minna Svärd har avverkat sitt sista collegeår i USA och har stora framgångar på 400 meter häck och i stavhopp bakom sig.

Nu laddar hon för en sommar i Götas färger, i dubbel bemärkelse.

Svenska säsongsdebuten sker redan på söndag.

Minna Svärd blir en viktig kugge i bland annat lag-SM, men hon inte bara tävlar för sin klubb utan jobbar också. NWT träffar Minna Svärd på Götas kansli, som fortfarande är kvar på Tingvalla tills flytten till nya arenan vid Norra fältet är fullbordad.

23-åringen från Hynboholm är kanslist och allt-i-allo under sommaren.

– Jag ska stötta och guida feriearbetarna, det kommer tio som har hand om friidrottsskolan, berättar Minna Svärd, som själv gjort samma sak i flera år tidigare.

Nuvarande uppdraget ligger i linje med utbildningen i USA. Hon gör ett sjätte och extra år, utanför college, och får sen en mastersexamen i international sport management.

– I USA kan man jobba för skolor och idrottsavdelningar, men jag kan säkert göra något med det här också.

Arbetet på Tingvalla är perfekt med tanke på träningsmöjligheterna.

Minna Svärd avslutade collegetävlandet med att vinna 400 häck i nationella skolmästerskapet för två veckor sedan, på personrekord och snabbaste tiden av en svenska hittills i år, 57,33.

– Det var väldigt kul att jag i mitt sista 400-häcklopp för skolan gjorde mitt bästa lopp någonsin.

Försöker kvala till EM

Redan på söndagen får Minna Svärd bekänna färg på svensk mark i Sollentuna GP.

– Får se hur kroppen känns efter urladdningen på Nationals. Jag har försökt komma tillbaka och känna mig fräsch och det tycker jag att jag har gjort. Riktigt kul att springa mot så många som har så bra tider.

EM i München den 15–21 augusti hägrar.

– Jag behöver springa en sekund snabbare och det är väldigt mycket, men som tävlingsmänniska ger man sig inte förrän det står svart på vitt att du kommer inte med. Jag tror Sollentuna blir en jättefin tävling att kunna kvala.

Hon sporras av konkurrensen.

– En portugisiska och en ungerska är med och de springer på 56 och någon har pers på 55. Jättespännande att få chansen att pusha sig själv till en ny nivå.

Det kan också leda till medverkan i Diamond League.

– Beroende på hur vi springer i Sollentuna vet jag att några får chansen i förtävlingarna i Bauhausgalan. Skulle vara coolt att få vara med.

Tävlingen på Stockholms stadion avgörs den 30 juni.

Perfekt att jobba på Tingvalla precis vid löparbanorna. Minna Svärd vann ett 400-meters häcklopp i USA på svenskt årsbästa och satsar nu på svenska säsongen.
Perfekt att jobba på Tingvalla precis vid löparbanorna. Minna Svärd vann ett 400-meters häcklopp i USA på svenskt årsbästa och satsar nu på svenska säsongen. Foto: Helena Karlsson

Dessförinnan väntar lag-SM i Uppsala den 21 juni, där Götas damer räknas till favoriterna.

Minna Svärd tänker fortsätta med den udda kombinationen häcklöpning och stav och är som distriktsrekordhållare (4,05) självskriven i sistnämnda grenen, men tar överraskande nog inte hand om paradgrenen 400 meter häck, utan 100 meter häck.

– Vi har Hanna Karlsson och hon är också jätteduktig på 400 häck. Jag tror vi kan ta mer poäng när jag springer 100 häck. Jag gör vad som helst. Om de sagt att vi behöver någon på 1500 hade jag sprungit. Är det lagtävling ställer man upp.

Karlstad GP den 3 juli och SM i Norrköping den 5–7 augusti finns också i kalendern.

– Jag har aldrig varit med på stora SM individuellt, bara JSM och USM. Ska bli jättekul att få tävla mot de bästa i Sverige när de är toppade.

Kan du vara på topp då?

– Det blir en tuff säsong. Jag ger Jonas (tränare Asplund) en riktig utmaning att få tillbaka mig i form. Men jag har inte ont eller är trött och är väldigt sugen att tävla här hemma nu. Träningsgruppen jag får vara med i, jag kan inte be om bättre. De är helt otroliga.

Bland andra Lova Perman och nämnda Hanna Karlsson ingår.

– Jag är väldigt glad att jag har en sån grupp att komma hem till, och Jonas förbereder och planerar. Jätteskönt att jag har folk här som fortfarande bryr sig.

Under extraåret i USA ska hon vid sidan av studierna jobba som hjälptränare till sina tidigare tränare.

Ska du trappa ner?

– Nej, absolut inte, men det blir färre tävlingar i USA och då för Göta. Jag har sagt att jag vill komma tillbaka och ha en riktig säsong i Sverige, utan att tävla konstant sedan början av januari, och ha en inomhussäsong som går ihop med en utomhussäsong som börjar direkt med svenska säsongen.

Nästan på andra sidan globen har Minna Svärd tillbringat sina senaste fem år och haft stora framgångar i collegefriidrotten.
Nästan på andra sidan globen har Minna Svärd tillbringat sina senaste fem år och haft stora framgångar i collegefriidrotten. Foto: Helena Karlsson

Minna Svärd har haft en minst sagt händelserik tid på Texas A&M Commerce utanför Dallas.

– Det har varit ett sånt stort äventyr, att flytta till andra sidan jorden när jag var 18.

Några äventyr höll på att sluta med förskräckelse.

Hon var nära döden i en bilolycka på sin födelsedag den 1 september 2020, råkade ut för värsta kylan i Texas på 30 år och blev tvåa bakom en könskorrigerad löpare i ett lopp som väckte uppståndelse på grund av att det var första gången en transkvinna tog guld i nationella mästerskapets historia.

– Det har varit tufft att inte kunna vara hemma och ha familjen och säkerheten runt omkring sig. Men jag tänker att det var en del av upplevelsen och man lärde sig så mycket.

Hon prickade in en pandemi dessutom.

– Det var lockdown och vi fick sitta i lägenheten i två månader. Jag blev helt galen och ville bara träna. Jag sprang intervaller på stället i soffan för att det ska bli tyngre i steget, det är som tjockmattslöpning.

USA eller Sverige?

Hon är i valet och kvalet om hon ska flytta hem eller stanna kvar i USA när hon pluggat färdigt om ett år.

– Jag är väldigt splittrad. Jag tycker det är så himla kul där borta, älskar kulturen och hur det är, och hur mycket sport betyder för folk. Samtidigt är ju det här hemma, med familjen, vännerna man haft sedan man var liten och lagkamraterna som sett mig tävla i friidrott sedan jag var sex år gammal.

Att kunna träna och tävla på nya arenan i Karlstad lockar också.

– Jag har redan tränat i inomhushallen ett par gånger och den är så fin, kan inte bli bättre. Göta kan erbjuda allt, utom utbildningen jag går och värmen i Texas, säger Minna Svärd.

Snabbast i USA och Sverige: ”Jag är stolt”Svärd slipar formen med hjälp av ukrainska – slår rekord i USAVärmländska historisk i USA – tog tre guld och slog flera rekordSvärd tvåa efter tight upplopp: ”Kul att springa på hemmaplan i Götakläder igen”Sensationell comeback efter krasch och corona – tog historiska guld

Artikeltaggar

FriidrottIF GötaMinna Svärd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.