Hoppa till huvudinnehållet

Rapport från Sweden Rock: ”Bättre och större”

Publicerad:
Karlstadsbandet Elden på plats på Sweden Rock Festival. Medlemmar från vänster: Alexander Huss, Torsten Gabrielsson, Kalle Persson, Claes Josefsson. Foto: Privat

Karlstadsbandet Elden gjorde sin första konsert på landets största musikfestival under torsdagen. Efter att ha varit i dvala under pandemin är nu Sweden Rock Festival utanför Sölvesborg igång igen.

– Jag mår fantastiskt bra, fast väldigt bakis, säger gitarristen Torsten Gabrielsson när NWT når honom på fredagsförmiddagen.

– Spelningen gick svinbra! Förutom att jag ramlade. Under ett break i en låt hoppade jag upp på en monitor som stod på scenen, men den satt inte fast så jag flög bakåt. Det gick bra, fast armbågen är öm. Men jag lyckades fortsätta spela, fallet hördes inte i musiken. Hade jag fallit en decimeter längre åt sidan hade jag fått mina gitarrpedaler i ryggen och då hade jag inte kunnat gå i dag.

Elden spelade på Rock klassiker-scenen som Torsten Gabriel liknar vid den stora scenen på Nöjesfabriken. Han uppskattar att 1500 - 2000 såg deras spelning.

– Det här är det största vi har gjort. Det betyder allt att vara här. Skitkul att se en så bra uppslutning också, roligt att spela för en publik som gillar vår musik på riktigt.

Elden på scenen under torsdagen.
Elden på scenen under torsdagen.

Fakta: Sweden Rock Festival

Äger rum 8–11 juni i Norje utanför Sölvesborg. Återkommer i år efter att ha ställt in 2020 och 21.

Ett 80-tal band spelar, bland andra Guns N' Roses, Volbeat, In Flames, The Hellacopters, Nightwish och Megadeth.

Brukar locka cirka 35 000 besökare per dag.

Fröet till Sweden Rock såddes 1992, när Sommarfestivalen i Olofström drog i gång. Året därpå flyttade festivalen till Karlshamn, och bytte namn till Karlshamn Rock Festival. 1998 flyttade festivalen till Sölvesborgs kommun, och året därpå bytte festivalen namn till Sweden Rock Festival.

För Torsten Gabrielsson slutar festivalen redan på fredagen då han reser hem till Karlstad, för Claes Josefsson – som är kvar över resterande dagar – väntar både nostalgi och ett och annat aktuellt band.

– Jag vill inte bara se nostalgiband, utan också höra band som inte passerat sina glansdagar. Hällas och Bombus bland andra, band som fortfarande känns aktuella.

Från punk till dansband: "En starköl i Stockholm är bara en lättöl i Grums"

Guns N’ Roses är det stora dragplåstret i år, ska du se dem?

– Ja, men jag tar det med en nypa salt. Jag har sett band som Kiss och Scorpions tidigare år och de har varit skitdåliga. Det är lätt att bli besviken om man har för höga förväntningar.

Du har varit på festivalen flera gånger – hur vill du beskriva årets upplaga?

– Den är bättre och större än tidigare. Min känsla är att festivalen har växt upp – det finns ordentligt med laddare till mobiler, det går att bajsa på vattentoa och så vidare. Förr om åren var det mer en kiss-och-bajsfestival, det var smutsigt. Numera är det mer bekvämt. Musiken är ju för en äldre publik i stor utsträckning, festivalen har nog anpassat sig efter det. Det finns god mat, öl lättillgängligt och det är smidigt att röra sig mellan scenerna.

Artikeltaggar

EldenFestivalerFritid och livsstilHårdrockKissKonserterLivsmedelMusikNöje/KulturNöjesfabrikenNöjesfabrikenNostalgiÖlRockSölvesborgSweden Rock FestivalTorsten Gabrielsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.