Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Tomma kärnkraftstunnor skramlar mest

Publicerad:
Haverierna vid Tjernobyl och Three Mile Island (bilden) hade sin huvudsakliga orsak i mänskliga misstag, skriver Kjell Larsson.
Haverierna vid Tjernobyl och Three Mile Island (bilden) hade sin huvudsakliga orsak i mänskliga misstag, skriver Kjell Larsson. Foto: Paul Vathis/AP arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Istället kräver de etablering av nya mindre kärnkraftverk som inte är tekniskt utvecklade, inte har finansiering, och blir till större kostnad, skriver Kjell Larsson.

Svar till Nils Ronquist (NWT 19/5).

Jag fick en debattartikel införd i NWT den 9 maj. Där pekade jag på mina erfarenheter av kärnkraftshaverier och kärnkraftens risker. Särskilt i ljuset av Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas larmande om att nya kärnkraftverk måste byggas nu.

I ett svar på min artikel skriver Nils Ronquist den 19 maj och upprepar att kärnkraft i Sverige är praktiskt taget helt ofarlig och det som hände i Tjernobyl aldrig skulle kunna hända här. Det är med Ronquists ord helt omöjligt att svenska kärnkraftverk skulle kunna haverera.

Så som Ronquist ser saken, ansåg och trodde man i Tjernobyl och även i USA vid Three Miles Island. Ändå var olyckan framme. Haverierna vid Tjernobyl och Three Mile Island hade sin huvudsakliga orsak i mänskliga misstag. Helt enkelt så att bakom komplicerade tekniska processer finns människor som kan göra och gör misstag. Ronquist kan ju meddela mig om han är ofelbar. I så fall skall jag ompröva min inställning.

Så skriver du en debattartikel

Men likt Ronquists lättjefulla inställning fortsätter M, KD och SD sin beklämmande retorik att ny kärnkraft skall etableras. Gärna små minikraftverk som skall placeras på flera ställen i vårt land. Frågan jag ställde i min debattartikel kvarstår.

Var i Värmland skall kärnkraftverk byggas? I skogen i Torsby istället för vindkraftverk? I Grums som företrädare för KD föreslagit? I Karlstad, eller...? Och, hur skall många utspridda i landet, nya kärnkraftverk, skyddas från attentat? Det räcker inte med några förbudsskyltar om tillträde och inhägnad. Det behövs skyddszoner, avspärrningar och 24 timmars tillsyn av processen.

Kärnkraftsförespråkarna undviker alla dessa självklara frågor. Istället kräver de etablering av nya mindre kärnkraftverk som inte är tekniskt utvecklade, inte har finansiering, och blir till större kostnad än exempelvis havsbaserad vindkraft. Alla frågor om vad de egentligen vill undviks. Men larmar gör de. Tomma tunnor brukar man illustrera sådant uppförande med.

Kjell Larsson

Socialdemokrat i Karlstad

Artikeltaggar

DebattElGrumsIslandKarlstadKärnkraftKristdemokraternaModeraternaSocialdemokraternaSverigeSverigedemokraternaTjernobylTorsbyUSAVindkraft