P-G i ledning i Rally Arvika: ”Hade hoppats att jag skulle vara snabbare”

Publicerad:
P-G Andersson och kartläsare Anders Fredriksson är i ledning i värstingklassen efter första dagen av Rally Arvika. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Efter fredagens två sträckor leder P-G Andersson värstingklassen i Rally Arvika med tre sekunder före Pontus Tidemand.

Se när den stora rallyfesten inleddes på torget

Årets tredje deltävling av Rally-SM startade på fredagskvällen vid 19-tiden från torget i Arvika. Två stycken specialsträckor stod på menyn under fredagskvällen där den första var på knappa 5 km Brunskogsfjället och som startade i Vikene.

I förhandssnacket handlar det mesta om en duell mellan P-G Andersson och Pontus Tidemand från Årjäng respektive Eda och segerfavoriten P-G visade direkt att han blir en svår nöt att knäcka. Sträcka 1 vann P-G 2,3 sekunder före Tidemand.

– Tyckte själv att jag var lite väl försiktig på förstasträckan, det var bättre fäste än jag förväntat mig. Hade hoppats att jag skulle vara snabbare men skönt med ledningen efter första dagen, kommenterar P-G Andersson från serviceuppehållet.

Ledningen efter två sträckor skrivs till tre sekunder för P-G Andersson. Detta efter att man kört en knappt 2 km lång sträcka innefattande rallycrossträckan på Westom som andra och sista sträckan för fredagen.

– Det var lite rattrostigt på öppningssträckan så det kändes positivt att jag bara var två sekunder efter P-G. Sedan höll jag medvetet igen lite på andra sträckan för att spara däck, speciellt på asfaltspartierna. Dessutom kör jag på en lite hårdare gummiblandning än konkurrenterna i toppen så jag hoppas att det kan ge resultat under lördagen, säger Pontus Tidemand.

Totalt sex stycken däck får användas och det är nio stycken specialsträckor som skall avverkas så däckstrategin kan absolut vara av betydelse.

På skala 1 till 10, hur nöjd är du med fredagskvällen?

– Då säger jag en nia, jag ser fram emot morgondagen, avslutar Pontus.

En stor Värmlandsprofil på startlinjen är SVT:s expertkommentator Jonas Kruse som slog till med fjärde bästa tid på sträcka 1. Men på sträcka 2 tappade Kuse och ligger sjua efter fredagen med nio sekunder upp till täten.

– Jättekul, jag busade lite väl mycket på Westombanan på sträcka 2 och tappade någon sekund. Men jag är nästan förvånad att jag fortfarande hänger med såpass bra. Jag har en otroligt bra bil och har fått självförtroende efter två starka insatser i föregående tävlingar, jag kan njuta lite mer nu än tidigare.

Vilken av lördagens sträckor ser du fram emot mest?

– Då måste jag säga sträcka 7 Stensjön som till stora delar är klassiska Långjohanstorp, härlig rallyväg där det går fort och finns plats på vägen, säger en förväntansfull Jonas Kruse.

Linus Harling är etta

En som verkligen fått bästa tänkbara start är hemmaåkaren Linus Harling som i JSM-klassen har en ledning med elva sekunder efter första dagen. Linus har haft mycket problem med sin bil i föregående tävlingar vilket grusat hans framgångar i totalställningen.

– Det började med att vajern till backreglaget gick av vid startrampen. Jag tänkte att jag parkerar och skiter i det, om det ska börja krångla direkt. Men jag orkade vända det till rätt jävlar anamma och har fått en bra start. Vajern får dom fixa på servicen, det ska inte vara några problem, säger en nöjd Linus Harling.

Artikeltaggar

Linus HarlingPer-Gunnar AnderssonPontus TidemandRallyRally ArvikaRally-SM

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare