Krönika: ”Upp till bevis nu, Berglund”

Publicerad:
En viktig helg väntar i Östersund för hemmatränaren Oscar Berglund.

Under lördagen kommer V75 tävlingarna att avgöras uppe i Östersund och på deras folkkära travbana.

En person som då kommer stå i centrum är 28 årige hemmatränaren Oscar Berglund.

En hyfsat ung tränare som på senare tid fått sig ett lyft med bland annat nyförvärv till stallet samt flera storsatsande hästägare.

Det sprudlar inte om V75 segrar på hans CV och flera av hans hästar har oftast galopperat under loppen. Till en början kunde man tänka att det endast är tillfälligheter men efter att ha följt Oscar Berglund under en period så har jag upptäckt ett mönster. Han har med andra ord väldigt svårt att slå sig in i travets elitserie.

Förra säsongen blev det dock succé när valacken Dwayne Zet segrade i Sylvesterloppet i Halmstad på nyårsafton.

Hästen hade tidigare tränats av demontränaren Daniel Redén och jag är nog inte ensam om att tycka att Redén hade lagt grunden för den makalösa prestationen. Sedan dess har hästen stått uppe i Östersund och det bästa man har uppnått sedan nyårsafton var att delta i Sweden Cup finalen tidigare i år.

Efter den segern under nyårskvällen trodde jag att Stall Berglund och Co skulle koppla ett rejält grepp och fortsätta skörda framgångar runt om i travsverige. Men icke. Dom flesta segrarna är tagna i billiga lopp uppe i norr och på den stora scenen har han inte levererat alls.

Under Elitauktionen, som ägde rum under Elitloppshelgen ropades det ettåriga stoet Scarfo Pellini in för hissnande 1,8 miljoner kronor.

Ägarna placerade henne hos Stall Berglund som nu står inför sitt elddop. Ett misslyckande där är inte tillåtet vill jag lova och det är på tiden att man börjar ställa högre krav.

Om man fortsätter att investera i en kille som Oscar Berglund så tycker jag att man förtjänar högre utdelning. Snart har halva travsäsongen gått och Stall Berglunds siffror är de sämsta hittills i hans karriär. Jag förstår att han är tacksam och ödmjuk för att få chansen att träna såpass fina hästar men om ägargänget som har gett honom förtroende, ska hålla sig kvar, så är det nog dags att börja leverera på den högsta nivån igen, innan det är försent.

V75 Östersund - Gul kusk är nyckeln

Spännande V75-tävlingar väntar uppe i Östersund där vi bland annat kommer få se årets upplaga av Jämtlands Stora Pris, där 700 000 kronor väntar till vinnaren. Jag har som vanligt bott i lopparkiven under veckan för att ge er dom bästa spikarna, dragen och avslagen inför omgången.

Häng med.

V75-1

4 Xhantis De Roi fick ett tufft lopp senast när han blev mitt stora drag i omgången. Nu blev läget bättre och jag tycker han ska räknas.

5 Amornero Roc är snabb ut och trivs med tätkänning. Har kapaciteten för att leda inledningen från start till mål. Given.

7 Gardner Shaw spurtade riktigt fort i den senaste starten och formen är på topp. Har styrkan för att tugga ner det här gänget trots spåret.

V75-2

3 L.Q. Widde är en segerstaplare som trivs över distansen. Kommer förmodligen sitta tidigt i ledningen men nu möter han några väldigt bra konkurrenter. Schas.

8 Ulvsåsen visade prov på bra inställning vid segern senast och kommer garanterat dyka upp där framme igen. Måstestreck.

14 B.W.Rune är van att mötta eliten när det gäller kallblod och ska man plocka med någon längst bak så väljer jag honom.

V75-3

2 Capital Gain C.C vann enkelt i den näst senaste starten och blev fast med sparade krafter senast. Från ett bra läge är han ett skrällbud.

4 L.L. Labero verkar trivas i sin nya omgivning och har verkligen levererat på slutet. Nu är uppgiften tuffare och han är en outsider.

5 Born To Run är en italiensk tuffing som tål att göra grovjobbet ute i spåren. Barfota runt om nu är knappast minus och han blir nog svår att stå emot för övriga. Spikas.

V75-4

3 Bentley Gar ser ut som en rund miljon och har sett läcker ut sedan flytten till Sverige. På förhand ser uppgiften enkel ut och hon är tveklöst ett spikförslag.

12 Hazyshadeofwinter blev fast med sparade krafter senast och skulle kunna vinna om favoriten gör bort sig.

13 Graces Candy har varit ute och mött tufft motstånd och gjort det bra. Formen är det inget fel på och hon räknas tidigt bakom favoriten.

V75-5

2 Mafioso Lynx fick inte chansen i tid senast och blev fast med sparat. Trivs över distansen och med rätt resa kan han skrälla.

9 Mercenary har staplat upp segrar men har aldrig vunnit över distansen. En favorit i fara tycker jag och gardering är given.

10 Young Danne är yngst i fältet men är loppets hemmahopp. Har sett fin ut vid sina segrar och garderar man brett får man inte glömma honom.

V75-6

1 Click Bait var förvånande bra, både i försök och final av Elitloppet 2022. Han är snabb ut och kommer leda detta loppet väldigt länge. Given.

7 Mister Hercules kliver ut mot den äldre eliten för första gången men han ska inte nonchaleras för det. Ruggig pålle som kan vinna oavsett upplägg.

10 Vernissage Grif vann Jämtlands Stora Pris ifjol och kommer direkt ifrån ett elitloppsförsök. Jag tycker det är lite frågetecken kring formen men självklart är han en av flera som kan vinna.

V75-7

2 Parker är aviserad med racerbalans och är mycket bättre i grunden än vad resultatraden visar. Håller han sig på benen kan det räcka långt. Min förstahäst.

4 Abbys Wise As vann övertygande på Solvalla senast och ska räknas igen. Läget blev bra och med rätt ryggresa fäller han många över upploppet.

6 Devils Tounge mötte övermakten senast men prestationen var det inget fel på. Har vunnit på V75 tidigare i år och från en hyfsat läge tycker jag han ska med på kupongen.

Omgångens bästa spik: 5 Born To Run tål att göra jobbet och jag tror han vinner oavsett position.

Omgångens drag: 2 Mafioso Lynx har vunnit över distansen tidigare och med rätt resa kan han slå till igen. Rolig skräll i omgången.

Omgångens avslag: 3 L.Q.Widde blir överstreckad och kallblod kan man aldrig lita på. Kommer garderas på samtliga system.

Vill du spela V75 med mig hittar du mina andelar i länken nedan. Dom heter V75 med Oliver och Olivers lilla V75.

Atg.se/spelolekkontoret

Artikeltaggar

TravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare