Hoppa till huvudinnehållet

Isabella Lundgren i stark hyllning till sin idol: ”Känner en själslig kontakt”

Publicerad:
Judy Garland sjunger ”Over the rainbow” i Malmö 1969, samma år som hon dog. Nu hyllas hon av den värmländska artisten Isabella Lundgren (till höger) Bilden är ett kollage.
Judy Garland sjunger ”Over the rainbow” i Malmö 1969, samma år som hon dog. Nu hyllas hon av den värmländska artisten Isabella Lundgren (till höger) Bilden är ett kollage. Foto: Elvira Glänte

Värmländska Isabella Lundgren beskriver sitt förhållande till den amerikanska sångfågeln Judy Garland som väldigt djupt. I år skulle den amerikanska artisten och skådespelaren ha fyllt 100 år och nu firar Isabella Lundgren hennes gärning genom en konsert med bland andra Bo Sundström.

Nu uppmärksammas Judy Garlands 100-årsdag runt om i världen. I Sverige har Isabella Lundgren initierat hyllningskonserten "Ovan regnbågen - Judy Garland 100 år” på Konserthuset i Stockholm där hon bland annat gästas av Bo Sundström från Bo Kaspers orkester och Kungliga Filharmonikerna med dirigent Alexander Hanson.

– Alla mina vokala ideal kommer från henne. Det handlar om hur hon tar sig an musik, generellt.

Isabella Lundgren drar efter andan och vill verkligen förmedla den kärlek och respekt hon hyser för den amerikanska sångfågeln, hon väljer de tunga orden.

– Jag hör en oerhörd närvaro och lidelse när hon sjunger. Det känns nästan som att man ska dö, för det är på så blodigt allvar. Hon sjunger aldrig halvhjärtat, alltid helhjärtat gånger hundra.

– Hon är unik som sångerska, men hon är också unik för mig personligen. Det finns ingen som berör mig på samma sätt.

Hon tänker att möjligen Édith Piaf och Maria Callas kan nämnas i samma andetag.

– De hade också det där stora hjärtat. Och nerven. Men Judy Garland och hela hennes livsberättelse har format mitt sätt att förhålla mig till musik. Hennes liv är som en enda lång dekonstruktion av berömmelse och kändisskap.

Judy Garland var hela tiden ärlig med den kamp som hon förde genom sitt liv – hennes kärlek till musiken och publiken men hur allt runtomkring gjorde henne så ensam och orsakade så mycket smärta, menar Isabella Lundgren.

– Jag hörde henne i "Trollkarlen från Oz" första gången när jag var sju, åtta år. De första tio efterföljande åren ville jag ha det hon hade till det yttre – alltså att vara en stjärna, få bekräftelse och uppmärksamhet. Men ju mer jag förstod om henne liv så insåg jag att jakten efter allt det där var så tom och meningslös.

– Så med sitt liv som exempel, har hon lärt mig det.

Judy Garland (1922-1969) i New York 1956.
Judy Garland (1922-1969) i New York 1956.

11 år som nykter

Judy Garland föddes 1922 i Minnesota och drillades hårt redan från väldigt unga år till att bli en "nickedocka vars enda värde kunde utmätas från höjden av berömmelse och antal sålda skivor och biobiljetter" som det står i programförklaringen till Isabella Lundgrens konsert. Hennes liv kantades av missbruk och olycka, något som Isabella Lundgren själv har erfarenhet av, häromdagen postade hon ett inlägg på sociala medier där hon stoltserade med 11 år som nykter.

– Hennes historia är sorglig på ett annat sätt än min. Redan när hon var 14 var hon beroende av amfetamin och sömnpiller för att klara av det hysteriska schemat och pressen som lades på henne av hennes mamma och filmbolagen. Hennes missbruk valdes åt henne.

– Den djupa brunn av känslor hon hade i sig fick hon aldrig möjlighet att lära sig hantera, i stället lades locket på. För en filmstjärna får inte vara vansinnig, en filmstjärna kan inte gå i terapi. Jag känner en själslig kontakt med henne. En kontakt som jag inte kan beskriva, jag vet bara att när jag hör henne sjunga känner jag mig förstådd. Och jag har aldrig känt mig förstådd av någon annan levande människa på det sättet som jag känt mig förstådd av henne. Jag förstår och känner att hon förstår när jag hör henne sjunga.

Det måste vara en speciell känsla att göra den här konserten?

– Oh ja. Jag vet faktiskt inte hur jag ska mig igenom den känslomässigt. För det är inte bara att jag tycker henne, det är många lager av beundran som jag känner. Så det kommer att bli en gråtfest att få sjunga hennes musik. Smått överväldigande på ett underbart sätt.

Med tanke på din känslomässiga relation till Judy Garland, kan du känna att din konsert blir som ett tecken på tacksamhet?

– Verkligen. Så är det. På alla sätt. Det är därför det känns så speciellt att få göra det så här stort, för att hon är så stor för mig. Jag blir så känslomässig. I konserten får jag visa vidden av den påverkan hon har haft på mig och mitt liv. Och samtidigt få hylla henne för världen, jag är förvånad över hur många det är som inte känner till henne. Jag önskar verkligen att fler får en relation till henne.

"Ovan regnbågen - Judy Garland 100 år” ges på Konserthuset i Stockholm den 10 juni.

Artikeltaggar

Bo Kaspers orkesterFilmIsabella LundgrenJazzKändisarKonserterMissbrukMusikMusikalerNöje/KulturPsykisk ohälsaStockholmTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.