Hoppa till huvudinnehållet

Granskning: Bristande kontroll hos regionens folkhögskolor – bryter mot lagen

Publicerad:
Revisorerna ser brister i Region Värmlands kontroll av folkhögskolornas ekonomi.
Revisorerna ser brister i Region Värmlands kontroll av folkhögskolornas ekonomi. Foto: Håkan Strandman

Revisorerna har granskat folkhögskolornas interna kontroll av ekonomin och ser brister.

Folkhögskolorna följer inte regionens riktlinjer och lagen om offentlig upphandling vid inköp.

Granskningen har genomförts av Ernst & Young AB på uppdrag av regionens förtroendevalda revisorer och i den slår man fast att: ”Regionstyrelsen och Kultur- och bildningsnämnden inte fullt ut har säkerställt att det finns en tillräcklig intern kontroll och styrning ute på regionens folkhögskolor.”

Granskningen pekar på att det saknas formaliserade och dokumenterade arbetssätt. Efter att ha granskat flera inköp ser man att folkhögskolorna inte följt varken regionens riktlinjer eller lagen om offentlig upphandling.

Det rör bland annat inköp av utbildningsinsatser, samtalsstöd och möbler till internat.

Saknar dokumentation

De flesta av inköpen i stickprovsurvalet har inte konkurrentutsatts genom att ta in offerter från minst tre leverantörer, vilket rekommenderas av regionen. Vid de flesta inköpen över 100 000 kronor saknas dessutom direktupphandling tillsammans med upphandlings- och avtalsenheten, vilket är ett krav i regionens rutiner. Inget av de kontrollerade inköpen över 100 000 har dokumenterats i enlighet med lagen om offentlig upphandling eller regionens riktlinjer. En folkhögskola har exempelvis köpt in utbildningstjänster för 1,4 miljoner kronor utan att det dokumenterats, trots att direktupphandlingar är belagda med dokumentationsplikt.

Revisorerna menar också att det saknas gemensamma riktlinjer för folkhögskolorna, vilket innebär att man arbetar väldigt olika på olika skolor.

Förskingrade skattepengar

För bara några månader sedan dömdes en person på en folkhögskola för att ha lurat till sig drygt fem miljoner kronor, vilket vittnar om en långtgående bristande kontroll. Mannen fick sparken och är nu dömd till fängelse för brottet, men har överklagat.

Svindlade bort fem miljoner – skoltoppen döms till fängelse och miljonskadeståndEfter domen mot skoltopp: Folkhögskola granskas

Åtgärdsförslag

Efter granskningen har kultur- och bildningsnämnden fått flera förslag på tänkbara åtgärder:

Att se över vilka rutiner och riktlinjer som ska tillämpas av folkhögskolorna och arbeta fram nya gemensamma rutiner för att kunna stärka den interna kontrollen.

Utöver det måste folkhögskolornas arbete med inköp och upphandling ses över så att man inte bryter mot riktlinjer och lagstiftning. Dessutom måste folkhögskolorna tydligare dokumentera sina intäkter och att deras budgetar fastställs av kultur- och bildningsnämnden.

Som svar till revisorernas bedömning och åtgärdsförslag skriver Elisabeth Kihlström (KD), som är ordförande i kultur-och bildningsnämnden, att ”en översyn av regionens riktlinjer som är relevanta för folkhögskolorna har påbörjats” och att översynen ska vara klar den 30 september 2022.

Vidare skriver hon även att ”Folkhögskolornas budgetar 2023 kommer att fastställas i särskild ordning av kultur- och bildningsnämnden, tillika folkhögskolornas styrelse”.

Åtgärdsförslagen kommer nu att tas upp när nämnden sammanträder den 16 juni.

Artikeltaggar

Kultur- och bildningsnämndenRegion VärmlandSkola och utbildningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.