Hoppa till huvudinnehållet

Starkt resultat för NWT Gruppen

Publicerad:
Sture Bergman, VD NWT Gruppen AB. Foto: Lisa Olaison

NWT Gruppen gör ett rörelseresultat för 2021 på 83 miljoner kronor, vilket ska jämföras med föregående års resultat på 70 miljoner kronor.

– Det är ett starkt resultat med tanke på att hela 2021 präglades av en pandemi, säger Sture Bergman, VD för NWT Gruppen AB.

NWT Gruppen kan blicka tillbaka på ett ovanligt räkenskapsår. Koncernens verksamhet påverkades i hög grad av coronapandemin. Förutom att personalen har fått utföra sina arbetsuppgifter på distans, så har även omsättning och resultat påverkats. För medieverksamheten har det främst märkts på annonsintäkterna, med ett betydande fall första halvåret, följt av en återhämtning under andra halvåret.

Även fastighetsverksamheten har påverkats negativt, då flera lokalhyresgäster har haft svårt att bedriva sin normala verksamhet till följd av olika typer av restriktioner.

– Men vi har även sett en positiv effekt för distributionsverksamheten då ändrade köpbeteenden har fått fler konsumenter att beställa hem olika varor, säger Sture Bergman.

I april 2021 togs också beslutet om en ny femårig affärsplan för medie- och distributionsverksamheten med ett tydligt fokus på digitalisering av verksamheten. Den totala investeringen under perioden ligger på 100 miljoner kronor och under året har över 30 personer nyanställts, varav 23 är journalister.

– När vi summerar 2021 kan vi glädjande konstatera att vi trots pandemin och våra kraftfulla satsningar framåt gör ett bra resultat i våra kärnverksamheter, säger Victoria Svanberg, arbetande vice styrelseordförande i NWT Gruppen.

Victoria Svanberg, arbetande vice styrelseordförande i NWT Gruppen.
Victoria Svanberg, arbetande vice styrelseordförande i NWT Gruppen. Foto: Charlotte Ferneman

Även finansiellt redovisar NWT Gruppen ett starkt år. Under året har dotterbolaget NWT Media AS vid flera tillfällen avyttrat delar av sitt innehav av börsnoterade aktier i Norge, vilket gör att koncernen redovisar ett betydande realisationsresultat för 2021. Resultatet efter finansiella poster uppgår till 461 miljoner kronor.

Under maj 2022 har det även skett en förändring på ägarsidan. Delägarna Joakim Ander och Anna Jönsson med familj har valt att lämna sitt ägande i bolaget och deras andelar tas nu över av övriga ägare.

Sammanfattning årsredovisning 2021

  • NWT Gruppens rörelseresultat för 2021 uppgår till 83 mkr (70 mkr).
  • Rörelsemarginalen är 14,8 % (13,4 %).
  • NWT Gruppens omsättning uppgår till 586 mkr (520 mkr).
  • Resultat efter finansiella poster uppgår till 461 mkr (920 mkr).
  • Soliditeten är 92 procent (90 procent).
Fakta

NWT Gruppen

NWT Gruppen är verksam i Värmland, Dalsland och Skaraborg och bedriver verksamhet inom flera områden såsom media, distribution, fastighet- och finansförvaltning. Koncernen är organiserad i separata dotterbolag för varje verksamhetsområde.

Genom dotterbolagen NWT Media AB och Värmlands Folkblad drift AB ges följande titlar ut: Nya Wermlands-Tidningen, Värmlands Folkblad, Arvika Nyheter, Filipstads Tidning, Fryksdalsbygden, Karlskoga Tidning Kuriren, Nya Kristinehamns-Posten, Karlstads-Tidningen, Säffle-Tidningen, Provinstidningen Dalsland, Dalslänningen, Skaraborgs Allehanda, Mariestads-Tidningen, Nya Lidköpings-Tidningen, Hjo Tidning och Götene Tidning.

Distributionsverksamhet bedrivs genom NWT Distribution AB och fastighetsförvaltningen bedrivs primärt av NWT Fastigheter AB, samt dess dotterbolag. Genom det norska dotterbolaget NWT Media AS har koncernen betydande aktieinnehav i Polaris Media ASA och Schibsted ASA.

Dotterbolaget Nya Wermlands-Tidningen Invest AB investerar i nya verksamheter och startup-företag.

NWT Gruppen äger 20 procent i bolaget PNV Media som i sin tur äger Stampen Media AB.

NWT Gruppen har ca 580 anställda (FTE).

Artikeltaggar

NäringslivNWT Gruppen ABSture BergmanVictoria Svanberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.