Hoppa till huvudinnehållet

Specialistläkare på CSK slår larm: ”Risken för undvikbara dödsfall är uppenbar”

Publicerad:
Specialistläkare slår larm om att det kan komma att dö patienter i sommar som inte hade behövt det. Detta då personantalet krymper och vårdplatserna blir färre.
Specialistläkare slår larm om att det kan komma att dö patienter i sommar som inte hade behövt det. Detta då personantalet krymper och vårdplatserna blir färre. Foto: Lisa Olaison

Läget är värre än någonsin på CSK inför och under sommaren.

Det menar 32 specialistläkare i en skrivelse.

Man skriver att det finns risk för att människor kommer att dö, då vården inte räcker till.

Skrivelsen, som SVT Värmland var först med att rapportera om, är undertecknad av 32 specialistläkare inom medicin- samt hjärt- och akutmedicinkliniken.

Det är adresserad till hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert och Mikael Bergenheim, områdeschef för slutenvården.

Och läkarna spar inte på krutet när de skickar alarmerande signaler inför sommaren.

Kris redan i dag

De skriver bland annat att deras kliniker kommer att ha ”ett historiskt lågt antal vårdplatser”. Avdelningar krymps och vårdplatser minskas om inte sjuksköterskor kan rekryteras inför sommaren.

Marianne Utterdahl efter larmet: ”Värmlänningarna ska inte behöva vara oroliga”

Läkarna skriver vidare att redan i dag skickas sjuka och sköra patienter hem på grund av extrem platsbrist.. Patienter som bör vårdas inneliggande.

”När vårdläget nu försämras ytterligare i sommar, kommer vi i perioder inte kunna tillhandahålla en patientsäker vård”, skriver de och tillägger att risken därmed är stor för dödsfall som hade kunnat undvikas.

Läkarna avslutar skrivelsen med: ”Vidare önskar vi att Värmlands befolkning, vilkas medicinska hälsa vi ansvara för, skyndsamt informeras om hur allvarligt läget är.”

Mikael Bergenheim, områdeschef för slutenvården, säger i en skriftlig kommentar att han har full respekt för den oro som finns.
Mikael Bergenheim, områdeschef för slutenvården, säger i en skriftlig kommentar att han har full respekt för den oro som finns. Foto: Tommy Pedersen

”Full respekt för deras oro”

NWT har sökt Lena Gjevert och Mikael Bergenheim. Den senare har lämnat en skriftlig kommentar angående skrivelsen.

”Jag har full respekt för deras oro och är väl medveten om läget just nu”, skriver han och tillägger att man är i slutfasen av planeringen inför semesterperioden.

Mikael Bergenheim skriver att sommaren kommer att innebära ”stora utmaningar”.

”Vi har ett annat läge i år än tidigare och vet att ett lågt antal vårdplatser kan innebära patientsäkerhetsrisker. Därför arbetar vi med strategier för att minimera riskerna. Senast i dag (läs: i onsdags) har vi haft ett dialogmöte med en stor del av läkarna på Centralsjukhuset om sommaren.”

Enligt Bergenheim har man vidtagit ett antal åtgärder och har bland annat sett till att det finns fler mötesforum för att tillsammans kunna hantera utmaningar.

”Där kommer vi i områdesledningen tillsammans med chefsläkare att finnas som ett stöd för verksamheterna.”

Texten kan komma att uppdateras.

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadKarlstadLäkareLena GjevertMikael BergenheimVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.