Positivt att satsa på vätgas

Debatt
PUBLICERAD:
Vi föreslog även att stiftet även införskaffar vätgasfordon där det är lämpligt, skriver Lars-Ola Westerlund, Eva Hallström och Lisbeth Vestlund.
Foto: Charlotte Ferneman
Vid stiftsfullmäktige lämnade vi in en motion i ärendet för att stiftet ska kunna bli mer självförsörjande på energi, skriver Lars-Ola Westerlund, Eva Hallström och Lisbeth Vestlund.

Inför kyrkovalet i höstas hade vi med löftet att vi ska verka för att värna vår miljö och stimulera till olika hållbara investeringar för framtiden och för ett hållbart klimat. Vi föreslog bland annat att Karlstads stift utreder att på någon plats använder vätgas för att möta framtidens behov.

Vid stiftsfullmäktige lämnade vi in en motion i ärendet för att stiftet ska kunna bli mer självförsörjande på energi. Med vätgas kan man lagra, transportera och tillhandahålla förnybar energi från exempel sol och vind.

Genom att använda vätgas tillsammans med bränslecellsteknik får man avgasfria bilar och bussar där rent vatten är det enda utsläppet. Tekniken används i dag världen över för att lagra solkraft, göra bostäder självförsörjande på energi och till fordon helt fria från skadliga utsläpp.

I dag renoveras äldre byggnader i andra länder till att bli plusenergihus. Det vill säga att huset förbättras med bl a solceller som ger mer energi än vad själva huset använder.

Mariestad har byggt världens första solcellsdrivna vätgastankstation och som invigdes 2019. Den är helt ”off grid” vilket innebär att den drivs oberoende av annan elförsörjning eller annat bränsle. Här har man istället utvecklat en systemlösning där det kan tillverkas, lagras och användas vätgas från förnyelsebar energi på mest lämpligt sätt för platsen.

Vi har nyligen erfarit att även Karlstads energi ska göra en satsning på vätgas vilket är oerhört positivt. Nu kommer stiftet utreda om det finns någon lämplig plats i stiftet där det kan tillverkas och lagra vätgas från förnyelsebar energi. Vi föreslog även att stiftet även införskaffar vätgasfordon där det är lämpligt.

För en mer förnybar framtid.

Lars-Ola Westerlund

Eva Hallström

Lisbeth Vestlund

Miljöpartister i Svenska Kyrkan De Gröna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.