Hoppa till huvudinnehållet

De sätter fokus på mobilerna och miljön ‒ ny utställning i Långban i sommar

Publicerad:
Olof Löf och Karl Lindstrand sätter fokus på metaller, mineral, miljö och konflikt i sommarens utställning i Långbans gruvby, som öppnar lördagen den 11 juni.
Olof Löf och Karl Lindstrand sätter fokus på metaller, mineral, miljö och konflikt i sommarens utställning i Långbans gruvby, som öppnar lördagen den 11 juni. Foto: Lena Richardson

Mobiltelefonerna och miljön är utgångspunkten för årets sommarutställning i Långbans gruvby.

– Hela världen är inblandad för att få fram den här telefonen, säger Olof Löf, en av upphovsmännen bakom utställningen.

Mobiltelefonerna är en självklar del av vardagen för de flesta och det sätter spår, inte bara i våra egna liv.

Utställningen ”Metaller – Från mineral till identitetsskapande objekt” rymmer både hårda fakta och tuffa frågor om vilka konsekvenser den stora elektronikförbrukningen får.

– Utgångspunkten är en mobiltelefon och alla metaller i den. Det är ett trettiotal olika metaller och vi får se konsekvenserna från gruva till återvinning och hela förloppet, vad det innebär för människor och miljö, säger Olof Löf.

Sommarens utställning i Långbans gruvby, som ligger i Filipstads kommun, är producerad av Olof Löf, curator och Karl Lindstrand, arkitekt och medcurator.
Sommarens utställning i Långbans gruvby, som ligger i Filipstads kommun, är producerad av Olof Löf, curator och Karl Lindstrand, arkitekt och medcurator. Foto: Lena Richardson

– Vi vill ge en bredare bild av en väldigt komplex värld och framför allt ge utökad kunskap. Framför allt riktar vi oss till ungdomar, där en mobiltelefon ofta är en central del av deras vardag, säger Karl Lindstrand, arkitekt och medcurator till utställningen.

Svåra arbeten

I utställningen finns dokumentärfoton från bland annat Ghana, där barn och ungdomar bränner skrot för att få ut metaller att sälja. Besökarna får också se bilder från diamantbrytning, där det också arbetar (för) unga.

– Vi vill att man ska se kopplingen mellan mineral och mobiler. Alla delar och metaller i mobilen kommer från hela världen. Hela världen är inblandad för att få fram den här telefonen, säger Olof Löf och berättar att 20 miljoner människor i världen jobbar med småskalig gruvindustri och 100 miljoner är beroende av det.

Barn i Ghana jobbar på en soptipp med att elda på skrot för att få ut metaller att sälja. Men det finns också företag som arbetar med återvinning på ett mer hållbart sätt.
Barn i Ghana jobbar på en soptipp med att elda på skrot för att få ut metaller att sälja. Men det finns också företag som arbetar med återvinning på ett mer hållbart sätt. Foto: Lena Richardson

För fram argumenten

Utställningen innehåller också texter, som är skrivna av specialister, journalister och miljövetare, och ger olika perspektiv på alltifrån gruvbrytning till återvinning.

– Vi vill föra fram de olika perspektiven, från den vanliga människan och miljön och naturvärden och gruvindustrin också. Den försöker inte ta ställning utan föra fram de argument som finns, säger Olof Löf.

– Vi vill att besökarna ska kunna tänka själva. Här finns diskussionstexter för och emot och sedan får man bilda sig en egen uppfattning, säger Karl Lindstrand.

Olof Löf och Karl Lindstrand vid skrotmontern fylld med uttjänta kretskort.
Olof Löf och Karl Lindstrand vid skrotmontern fylld med uttjänta kretskort. Foto: Lena Richardson

Vill väcka tankar

Kunskap är viktigt, understryker de båda.

– Man kanske inte får allt här, men man kanske söker vidare och det är en början, säger Olof.

– Om man kan få någon att reflektera över att det är så mycket arbete bakom en telefon och så mycket avfall från gruvor, säger Karl.

– Vi är beroende av telefoner, men det är de där ständiga bytena, när det egentligen inte behövs, säger Olof.

Utställningen innehåller både foton och texter och var under uppbyggnad när NWT hälsade på i utställningshallen.
Utställningen innehåller både foton och texter och var under uppbyggnad när NWT hälsade på i utställningshallen. Foto: Lena Richardson

Livsstilsförändring

Samtidigt är det inte så lätt att stå emot när ”alla andra” har senaste modellen...

– Bland ungdomar blir det en så viktig del av deras personlighet att man har den senaste telefonen och hur kommer man åt det? Det är en ganska svår fråga, att bryta ett identitetsskapande kring ett objekt när man är ung, säger Karl Lindstrand. Vi kanske inte ger svar på det här, men det kräver ju något slags livsstilsförändring.

Och hela ansvaret ligger förstås inte på konsumenterna heller.

– Företag borde ju också tänka på hur de bygger telefoner för att allt ska kunna smältas ner och bli nya metaller, säger Olof Löf.

Mineralrikaste platsen

Att utställningen visas just i Långbans gruvby, tycker både de och Karin Åberg Waern, utställningschef på Värmlands museum, känns logiskt:

Karin Åberg Waern är utställningschef på Värmlands museum.
Karin Åberg Waern är utställningschef på Värmlands museum. Foto: Lena Richardson

– Det är intressant att lyfta en diskussion om vad mineralbrytning kan innebära idag och eftersom Långban är världens mest mineralrika plats så passar det bra här, säger hon.

Starkare debatt

Utställningen visades första gången redan 2014, men har inte blivit mindre aktuell.

– Vi har uppdaterat den vartefter. Vi har lagt till delar och förbättrat efter hand, säger Olof Löf.

En dator kan innehålla 40 olika sorters råmaterial, varav de flesta är metaller.
En dator kan innehålla 40 olika sorters råmaterial, varav de flesta är metaller. Foto: Lena Richardson

– Hållbarhetsdebatten blir ju bara starkare och starkare, så det driver ju på intresset, säger Karl Lindstrand.

Till sist: vad har ni själva för mobiler?

– Jag har en Huawei. Jag tror jag är inne på tredje året med den, säger Olof Löf.

– Jag tror jag är på sjätte året med min gamla Iphone. Jag bytte ut batteriet precis och det är sånt man kan göra, det är enkelt fixat, säger Karl som även berättar att han lyckades göra sitt examensjobb i arkitektur på en hoptejpad dator.

– Det går att härda ut med gamla produkter också, lovar han.

En hel liten monter är fylld med gamla kretskort. Inte alla metaller återvinns och där finns förbättringspotential.
En hel liten monter är fylld med gamla kretskort. Inte alla metaller återvinns och där finns förbättringspotential. Foto: Lena Richardson
Utställningsfakta

Metaller – Från mineral till identitetsskapande objekt

Plats: Långban moderna, utställningshallen i Långbans gruvby, norr om Filipstad.

Utställningsperiod: Utställningen öppnar på lördag, den 11 juni, och pågår till den 21 augusti. Under lördagen visas utställning och det blir även föredrag om geoparker och hamburgergrillning.

Bonus: Den 2 och 3 juli är det danskonstnärsresidens i gruvbyn och den 5 och 6 augusti återkommer Långbans miljöfilmsfestival.

Karl Lindstrand är arkitekt och Olof Löf utbildade sig på Konstfack till utställningscurator. ”Mitt slutprojekt där handlar om återvinning av plast och sopor i Kairo. Till vardags jobbar jag på ett företag som är konsulter i gruvbranschen. Vi samlar in data och statistik".
Karl Lindstrand är arkitekt och Olof Löf utbildade sig på Konstfack till utställningscurator. ”Mitt slutprojekt där handlar om återvinning av plast och sopor i Kairo. Till vardags jobbar jag på ett företag som är konsulter i gruvbranschen. Vi samlar in data och statistik". Foto: Lena Richardson
"Som att stiga in i en 1700-talsbubbla” ‒ anrika gården bjuder på unik tidsresaVärmländska konstprofessorn ställer ut: ”Vi lever i ett slags bild-bulimi”

Artikeltaggar

ÅtervinningElektronikFilipstads kommunFritid och livsstilGruvaKarin Åberg WaernLångban ModernaLångbans gruvbyMiljöNöje/KulturTeknik och vetenskapUtställningarVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.