Mobiltelefonerna och miljön är utgångspunkten för årets sommarutställning i Långbans gruvby.
– Hela världen är inblandad för att få fram den här telefonen, säger Olof Löf, en av upphovsmännen bakom utställningen.
Mobiltelefonerna är en självklar del av vardagen för de flesta och det sätter spår, inte bara i våra egna liv.
Utställningen ”Metaller – Från mineral till identitetsskapande objekt” rymmer både hårda fakta och tuffa frågor om vilka konsekvenser den stora elektronikförbrukningen får.
– Utgångspunkten är en mobiltelefon och alla metaller i den. Det är ett trettiotal olika metaller och vi får se konsekvenserna från gruva till återvinning och hela förloppet, vad det innebär för människor och miljö, säger Olof Löf.
– Vi vill ge en bredare bild av en väldigt komplex värld och framför allt ge utökad kunskap. Framför allt riktar vi oss till ungdomar, där en mobiltelefon ofta är en central del av deras vardag, säger Karl Lindstrand, arkitekt och medcurator till utställningen.
Svåra arbeten
I utställningen finns dokumentärfoton från bland annat Ghana, där barn och ungdomar bränner skrot för att få ut metaller att sälja. Besökarna får också se bilder från diamantbrytning, där det också arbetar (för) unga.
– Vi vill att man ska se kopplingen mellan mineral och mobiler. Alla delar och metaller i mobilen kommer från hela världen. Hela världen är inblandad för att få fram den här telefonen, säger Olof Löf och berättar att 20 miljoner människor i världen jobbar med småskalig gruvindustri och 100 miljoner är beroende av det.
För fram argumenten
Utställningen innehåller också texter, som är skrivna av specialister, journalister och miljövetare, och ger olika perspektiv på alltifrån gruvbrytning till återvinning.
– Vi vill föra fram de olika perspektiven, från den vanliga människan och miljön och naturvärden och gruvindustrin också. Den försöker inte ta ställning utan föra fram de argument som finns, säger Olof Löf.
– Vi vill att besökarna ska kunna tänka själva. Här finns diskussionstexter för och emot och sedan får man bilda sig en egen uppfattning, säger Karl Lindstrand.
Vill väcka tankar
Kunskap är viktigt, understryker de båda.
– Man kanske inte får allt här, men man kanske söker vidare och det är en början, säger Olof.
– Om man kan få någon att reflektera över att det är så mycket arbete bakom en telefon och så mycket avfall från gruvor, säger Karl.
– Vi är beroende av telefoner, men det är de där ständiga bytena, när det egentligen inte behövs, säger Olof.
Livsstilsförändring
Samtidigt är det inte så lätt att stå emot när ”alla andra” har senaste modellen...
– Bland ungdomar blir det en så viktig del av deras personlighet att man har den senaste telefonen och hur kommer man åt det? Det är en ganska svår fråga, att bryta ett identitetsskapande kring ett objekt när man är ung, säger Karl Lindstrand. Vi kanske inte ger svar på det här, men det kräver ju något slags livsstilsförändring.
Och hela ansvaret ligger förstås inte på konsumenterna heller.
– Företag borde ju också tänka på hur de bygger telefoner för att allt ska kunna smältas ner och bli nya metaller, säger Olof Löf.
Mineralrikaste platsen
Att utställningen visas just i Långbans gruvby, tycker både de och Karin Åberg Waern, utställningschef på Värmlands museum, känns logiskt:
– Det är intressant att lyfta en diskussion om vad mineralbrytning kan innebära idag och eftersom Långban är världens mest mineralrika plats så passar det bra här, säger hon.
Starkare debatt
Utställningen visades första gången redan 2014, men har inte blivit mindre aktuell.
– Vi har uppdaterat den vartefter. Vi har lagt till delar och förbättrat efter hand, säger Olof Löf.
– Hållbarhetsdebatten blir ju bara starkare och starkare, så det driver ju på intresset, säger Karl Lindstrand.
Till sist: vad har ni själva för mobiler?
– Jag har en Huawei. Jag tror jag är inne på tredje året med den, säger Olof Löf.
– Jag tror jag är på sjätte året med min gamla Iphone. Jag bytte ut batteriet precis och det är sånt man kan göra, det är enkelt fixat, säger Karl som även berättar att han lyckades göra sitt examensjobb i arkitektur på en hoptejpad dator.
– Det går att härda ut med gamla produkter också, lovar han.
Utställningsfakta
Metaller – Från mineral till identitetsskapande objekt
Plats: Långban moderna, utställningshallen i Långbans gruvby, norr om Filipstad.
Utställningsperiod: Utställningen öppnar på lördag, den 11 juni, och pågår till den 21 augusti. Under lördagen visas utställning och det blir även föredrag om geoparker och hamburgergrillning.
Bonus: Den 2 och 3 juli är det danskonstnärsresidens i gruvbyn och den 5 och 6 augusti återkommer Långbans miljöfilmsfestival.