INSÄNDARE: Cykelbanor utanför tätort?

Samhälle
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Cykelbanor utanför centralorten är huvudfrågan här, eller snarare bristen på de. Man får samsas med andra fordon på befintliga vägar säger Eda kommun.
Foto: Hasse Holmberg

Boende i Koppom har tillgång till en cykelbana inne i centralorten, men skall man vistas utanför denna så är möjligheten till cykelbana i stort sett obefintlig. Det finns en möjlighet att bruka den nedlagda järnvägens banvall, men som det ser ut idag så används denna av trav och ridhästägare som träningsbana och vallen är belagd med ett finkornigt grus som hämnar cykelåkning.

Det måste väl gå att ordna så att man kan hålla till på varsin halva av vägen. Har påtalat detta för Eda kommun men intresset för denna fråga verkar svalt, kanske att det ligger för långt ifrån kommunhuset?

Thomas Carlsson

SVAR DIREKT!

Eda kommun har endast tillgång till gång- och cykelväg inom de respektive centralorterna Åmotfors, Koppom och Charlottenberg. Kommunen har tyvärr inte gång- och cykelvägar utanför centralorterna utan där används mindre vägar och den gamla banvallen i stor utsträckning.

Den gamla banvallen i Eda kommun är inte att betrakta som varken gång/cykelväg eller allmän väg. Banvallen används frekvent av många typer av färdmedel och är en allmänning som alla har tillträde till oavsett färdsätt.

Detta innebär också att alla som nyttjar banvallen ska vara aktsamma och reparera de skador man orsakar vid användning av sträckan. Viss försämring kan med tiden ses som acceptabel och oundviklig och Eda kommun ska vid eventuell fara för liv och hälsa laga eller alternativt stänga av vissa sträckor för användning.

En lägre standard än på allmän/enskild väg och gång- och cykelväg är att förvänta på en nedlagd banvall som från början inte är anlagd för denna typ av användning.

Jan-Erik Eriksson

Verksamhetschef, Samhällsbyggnad, Eda kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.