Dotter: ”Nu längtar vi så mycket tills bebisen kommer”

Publicerad:
Johanna Jansson har kämpat hårt med både artistkarriär och välbefinnande. Foto: Pontus Lundahl/TT

Johanna ”Dotter” Jansson har kämpat hårt för att bygga sin artistkarriär, samtidigt som hon också har tampats med sitt psykiska mående. I dag mår hon bra och vill gärna stötta fansen med sin musik.

Det väntas tillökning i Johanna Janssons familj. Hon och Dino, hennes pojkvän sedan elva år, ska få barn i oktober – ”en liten tot” för att anspela på hennes senaste bidrag i Melodifestivalen 2021. Det var också ordet hon använde i direktsändning när hon presenterade Sveriges poäng i årets Eurovision Song Contest-final – och samtidigt passade på att berätta om graviditeten.

– Vi har längtat, men väntat länge med att skaffa barn. När vi bestämde oss för att ”börja testa” så hände det väldigt snabbt, och nu längtar vi så mycket tills bebisen kommer!

Jag har en daglig dialog med mina unga tjejfans – eller, det finns killar också. De skriver om jobbiga saker de går igenom, och då blir jag påmind om sådant jag själv har upplevt, och skriver låtar om det
Dotter

Dessförinnan ska hon ut på turné i Sommarsverige och möta fansen, som är en så viktig del av hennes artisteri. Hon beskriver dem som en inspirationskälla.

– Jag har en daglig dialog med mina unga tjejfans – eller, det finns killar också. De skriver om jobbiga saker de går igenom, och då blir jag påmind om sådant jag själv har upplevt, och skriver låtar om det, säger hon.

Hon hoppas kunna peppa och stötta med sina texter, och berätta för unga människor som mår dåligt att det blir bättre sedan. Hon vill också dela med sig av vad man kan göra själv för att lyfta sitt mående, med hjälp av erfarenheter från sitt eget liv.

Musikalisk familj

Johanna Jansson växte upp i en musikalisk familj i Arvika. Hon var en liten tjej som ville bli lika stor som Beyoncé.

– Det var min dröm att bli artist från att jag var fem år. Jag gjorde allt för att förverkliga det och satsade stenhårt på musiken när jag började i gymnasiet.

Hon insåg att sångrösten måste bli bättre – ”jag kunde inte ens sjunga med huvudklang” – och hon ville bo någonstans där hon genom kontakter kunde ta sig in i musikbranschen. Det blev så småningom Stockholm, och musikstudier på Kulturama. Hon sökte till tv-programmet ”Idol” men ”det gick inte bra”, som hon säger. Det var svårt att få in en fot i branschen, men hon var ambitiös, hängiven, lade hela sin själ i arbetet.

Ätstörningar

Jag vet att man kan förbättra sitt mående, om man ändrar sitt tankesätt lite grann. Jag är väldigt passionerad kring det här, eftersom jag själv har gått igenom så himla mycket sedan jag var liten.
Dotter

Samtidigt kämpade hon med sin psykiska hälsa, hon hade tuffa perioder med mörker och ätstörningar. Det är därför hon nu engagerar sig i unga som mår dåligt.

– Jag vet att man kan förbättra sitt mående, om man ändrar sitt tankesätt lite grann. Jag är väldigt passionerad kring det här, eftersom jag själv har gått igenom så himla mycket sedan jag var liten.

Med hjälp av mindfulness och vaksamhet på tankar som drar ner henne, lyckades hon vända jobbiga tankespiraler.

– När den negativa lilla rösten inombords säger taskiga saker till mig, då brukar jag tänka: ”skulle jag prata på det här sättet med min bästa vän?” Nej, absolut inte, så hemska ord säger man inte till någon. Genom att försöka behandla mig själv som min bästa vän har jag kunnat jobba bort negativa tankar. Vilket gör att jag mår väldigt, väldigt bra i dag.

Johanna ”Dotter” Jansson deltog i Melodifestivalen för första gången 2018. ”Jag minns att jag tänkte att det här är det bästa jag vet, det är exakt det här jag ska göra”, säger hon.
Johanna ”Dotter” Jansson deltog i Melodifestivalen för första gången 2018. ”Jag minns att jag tänkte att det här är det bästa jag vet, det är exakt det här jag ska göra”, säger hon. Foto: Pontus Lundahl/TT

Genombrott

Mitt i karriärbygget mötte hon sin partner, Dino. Tillsammans startade de projektet Dotter. Det gav Johanna hennes efterlängtade genombrott i Melodifestivalen 2020 med låten ”Bulleproof”. Det var andra gången för Johanna, som gjorde Mellodebut 2018 med egna låten ”Cry”. Då var hon en rookie, men även den gången hade hon fullt fokus på att ta sig an uppgiften helhjärtat.

– Jag har hållit på mycket med yoga och var väldigt noga med att jag skulle vara fullt närvarande i det hela, uppleva allting och inte vara nervös, säger hon.

Att stå på scenen inför en stor publik och veta att ännu fler följde henne på tv var en enorm boost.

– Jag minns att jag tänkte att det här är det bästa jag vet, det är exakt det här jag ska göra. Känslan av att komma hem var så stark, för det var första gången jag verkligen fick uppleva något så stort.

Skriver till andra

I dag kan hon leva gott på sin musik, och känner inte att hon måste bli lika stor som Beyoncé för att känna att hon har lyckats. Musiken har ändå tagit henne ut i världen. Parallellt med karriären som Dotter har hon och Dino börjat skriva musik för andra artister. De har kontrakt med ett musikförlag i Los Angeles och sålde nyligen sin första låt till Haven, en amerikansk Tiktok-artist.

Vi har Dotter-dagar, då vi bara skriver till mig. Sedan har vi dagar då vi bara skriver till andra artister. Vi har turnédagar, och sedan har vi var sin egen dag och var sin ledig dag. Det är strukturerat, och det är skönt
Dotter

Att både jobba och bo ihop med sin kille är inga problem, menar Johanna. Paret har hittat en struktur som funkar.

– Vi har Dotter-dagar, då vi bara skriver till mig. Sedan har vi dagar då vi bara skriver till andra artister. Vi har turnédagar, och sedan har vi var sin egen dag och var sin ledig dag. Det är strukturerat, och det är skönt, säger hon.

Malin Eijde

Johanna ”Dotter” Jansson

Fyller: 35 år den 10 juni.

Gör: Artist och låtskrivare.

Bor: Söder om söder i Stockholm.

Familj: Sambo med producenten och låtskrivaren Dino Medanhodzic.

Om att fylla 35: ”Jag har landat i mig själv och kan verkligen säga att jag är lycklig sedan två år tillbaka. Jag känner mig nöjd med mitt liv.”

Så firar hon födelsedagen: ”På en av de finaste platserna i Albanien. Min svärmor fyller 60 samma dag, och min kille fyller år fyra dagar tidigare. Vi firar alla tre födelsedagarna där.”

Lyssnar på just nu: ”Doja Cat. Jag gillar attityden, lite chockerande texter, skön musik.”

Artikeltaggar

DotterFödelsedagarNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare