Hoppa till huvudinnehållet

Polisen inför studentflakens återkomst – det här gäller

Publicerad:
Studentflaken gör comeback i år efter pandemin.
Studentflaken gör comeback i år efter pandemin. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

I två års tid har flakåkning varit förbjudet på studenten på grund av pandemin. Men i år är traditionen tillbaka. För trafikpoliserna innebär det en del extra jobb.

– Vi har tagit höjd för detta precis som vi gjorde innan pandemin, säger Anders Karlsson på trafiksektionen i region Bergslagen.

I Karlstad har studenten länge varit synonymt med flakåkning i centrum. Polisen har dock ett antal regler som ekipagen måste förhålla sig till.

– Räckena på flaket måste ha en höjd som gör att studenterna inte kan trilla av, och det ska gå att sätta sig ner på flaket om man vill det. Dessutom ska det finnas en flakvärd. Denna person ska vara nykter och ha kontakt med föraren, säger Anders Karlsson.

Varje ekipage behöver också meddela sin färdväg till polisen i förväg.

I Karlstad kommer polisen ha resurser på plats i stan för att se till att reglerna följs och att den övriga trafiken flyter som den ska.

– Vi har folk i tjänst. Det brukar bli rotigt i stan med flaken, så om det kör ihop sig så är vi där och ser till att det går lugnt till.

Även tidigare under veckan har polisen haft insatser i Karlstad när det varit studentbal på olika platser. Sedan ett par år tillbaka har polisen varit hårda på att studenterna ska ha bilbälte på sig i kortegen på väg till balen, och inte sitta uppe på bilarna.

– Det budskapet verkar ha gått fram. Både de som kör och ungdomarna sköter sig, så det har varit lugnt.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadPolisenSkola och utbildningStudentenStudenten 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.