Hoppa till huvudinnehållet

Melwin Lycke Holm nära VM-kvalgränsen – trots förkylning

Publicerad:
Melwin Lycke Holm under förra årets SM-tävlingar. I år kan han tvingas välja bort SM i Norrköping för att kunna ställa upp i U20-VM.
Melwin Lycke Holm under förra årets SM-tävlingar. I år kan han tvingas välja bort SM i Norrköping för att kunna ställa upp i U20-VM. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En krånglande hälsena har stört delar av vintern för Lycke Holm, som ändå börjar hitta formen inför första hela säsongen på nästan två år.

I jakten på kvalgränsen till U20-VM fick han under helgens tävlingar i Kil ett gott formbesked – trots förkylningen som slog till.

– Det började redan innan tävlingen, och pappa undrade om jag verkligen skulle starta. Och nu har jag varit rejält förkyld under veckan efter, berättar Melwin Lycke Holm lätt snörvlande.

Kanske var det tur att han ändå startade. För efter en svajig inhoppning släppte det rejält under helgens Stefan Holm-spel.

– Det blev bättre och bättre för varje hopp och över 2,13 hade jag mycket luft. Innan tävlingen hade jag varit nöjd med allt över två meter.

Nära kvalgränsen

Han gjorde dessutom tre försök på 2,16, svenska kvalgränsen till sommarens U20-VM, men fick se ribban landa i mattan alla tre hopp.

– Tredje hoppet var bäst, men alla var riktigt, riktigt nära. Jag gjorde en klassisk ”Holmrivning” med klacken. Det var extremt surt att det inte gick när jag har det i mig, säger Lycke Holm.

Just kvalgränsen till sommarens mästerskap är ett av säsongens mål, där Svenska Friidrottsförbundet satt en kvalgräns en centimeter över den internationella.

– Jag har dessutom klarat den inomhus, men måste göra det utomhus också vilket är lite konstigt. Men kommer jag dit borde jag ha medaljchans med lite flyt.

Olycklig krock

Tråkigt för både friidrottarna och den svenska publiken är att både U20-VM och SM pågår under samma period.

– Då måste jag välja och just nu blir det nog VM om jag kvalar in. Samtidigt är det svårt att vara bäst i världen om jag inte ens är bäst hemma i Sverige, så vi får se.

Förutom hoppande vid VM hoppas Lycke Holm att han för första gången på två år får en ordentlig och hel tävlingssäsong.

– Förra året var katastrof och allt gick tungt, mycket på grund av baksidan som krånglade. Och innan det störde pandemin också. Inför i år har jag haft lite problem med en hälsena men det går åt rätt håll med den också så jag hoppas verkligen kunna få en säsong så som jag vill.

Trots den förkylning han dras med nu har han inte gett upp deltagande vid helgens GP-gala i Sollentuna.

– Klart jag hoppas bli frisk till GP, det är en viktig tävling för rankingen. Hoppar jag som i helgen kan det säkert vara nära kvalgränsen också, det brukar vara fifty-fifty efter en sån här dålig uppladdning om det blir bra eller jättedåligt.

Artikeltaggar

FriidrottMelwin Lycke HolmStefan Holm-spelen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.