Hoppa till huvudinnehållet

Historisk film från 1941: Se Stadshotellet, timmerflottning och stenbron

Publicerad:
Gustaf Boges journalfilm är inspelad under sommaren i Karlstad 1941.
Gustaf Boges journalfilm är inspelad under sommaren i Karlstad 1941. Foto: Filmarkivet

I en journalfilm från 1941 har filmaren Gustaf Boge fångat ett Karlstad både likt och olikt dagens stad. I filmen visas flera stadsdelar – från centrum och Stora torget till Norrstrand och Mariebergsskogen.

Timmerflottning på Klarälven.
Timmerflottning på Klarälven.

Det är Svenska filminstitutet som nu gjort filmen tillgänglig via Filmarkivet.se. Varje månad läggs fokus på en stad och nu är det Karlstads tur.

– Vi vet att den geografiska kopplingen i filmer har stor betydelse för många, att många har ett intresse av att ta del av sin hemorts historia. Och med Filmarkivet.se har vi möjligheten att tillgängliggöra svensk historia i rörliga bilder. Denna månad är vi glada över att turen har kommit till Karlstad, skriver Lova Hagerfors som är enhetschef på Tillgängligt filmarv till NWT.

Utsikt mot Stora teatern, numera Wermlandsoperan.
Utsikt mot Stora teatern, numera Wermlandsoperan.

Den 13 minuter långa Karlstadsfilmen är en av drygt 2000 filmer från 1896 fram till i dag som finns samlade i arkiven hos Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket i Stockholm.

Stadshotellet under beredskapsåret 1941.
Stadshotellet under beredskapsåret 1941.
Karlstad växer.
Karlstad växer.

Artikeltaggar

DokumentärfilmElite StadshotelletFilmGamla stenbronHistoriaKlarälvenNöje/KulturSvenska FilminstitutetWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.