För första gången sedan Copiad: En värmländsk favorit i Oslo Grand Prix

Publicerad:
San Moteur och Björn Goop är förhandsfavoriter i Oslo Grand Prix på söndag. Foto: Malin Albinsson

För första gången sedan Copiads storhetstid är en värmländsk häst förhandsfavorit i Oslo Grand Prix.

San Moteur ställs mot äldre konkurrenter för första gången och får spelarnas förtroende.

– Känslan är att han blir bättre och bättre för varje start han gör, säger ägaren Håkan Arvidsson.

Oslo Grand Prix är Norges största travlopp och 1994 och 1995 vann Erik Berglöf det tillsammans med Copiad. På söndag kan det bli en ny värmländsk fullträff då San Moteur och Björn Goop är förhandsfavoriter.

San Moteur har vunnit de tre starter som han har gjort i år och nu blir det fem veckor mellan starterna.

– Det har varit bra med San Moteur hela tiden. Det har helt och hållet varit problemfritt och han har inte stått över något jobb, berättar Håkan Arvidsson.

Man valde mellan att starta i Jämtlands Stora Pris i Östersund på lördag eller i Oslo på söndag och det som fällde avgörandet var att man slapp en övernattning om man startade i Oslo Grand Prix.

Som natt och dag

Allt har alltså varit perfekt med San Moteur sedan vinsten på Åby den 7 maj och det är en skillnad mot hur det var under fjolåret.

– Det är som natt och dag, det går inte att beskriva skillnaden. Förra året åkte han på småförkylningar hela tiden och det var grejer som störde. Efter de förutsättningarna som han hade var han fantastiskt bra förra året.

Både som tre- och fyraåring har San Moteur enbart varit ute mot jämnåriga hästar. Det har varit samma sak i de tre starterna i år men den här gången möter han äldre motståndare för första gången. I loppet finns tre hästar som var med i årets Elitlopp: Admiral As, Perfetto och Cokstile.

– Det stämmer att San Moteur bara har varit ute i årgångslopp, men om man tar loppet på Färjestad på långfredagen så var det som att möta eliten så jag är inte orolig på det sättet. Han har mött Önas Prince som var med i Elitloppsfinalen. Men jag är medveten om att när man kommer upp i den här klassen så finns det ingen häst som bara vinner, vinner och vinner utan det är tuffa hästar i loppen och små marginaler som avgör.

Björn Goop, Håkan Arvidsson, San Moteur och skötaren Jessica Jonsson.
Björn Goop, Håkan Arvidsson, San Moteur och skötaren Jessica Jonsson. Foto: MALIN HEIDENBERG

När man frågar efter ett favoritscenario vet Håkan exakt vilket lopp han vill ha för sin häst.

– Jag vet att Björn tycker att San Moteur är startsnabb men då han har galopperat från start någon gång vill Björn inte ladda för mycket och det blir ingen laddning nu heller. Jag hoppas att de kan komma ner i en bra position och att det blir lite körning i loppet. Jag har varit på Oslo Grand Prix i alla år och beundrat hästarna och nu är man med själv och är förhandsfavorit. Det är stort!

Startar i Årjäng?

Efter Oslo Grand Prix finns det ett givet mål två månader senare: Jubileumspokalen på Solvalla. Innan det loppet ska det bli en start till för San Moteur.

– Det finns tre alternativ innan han ska starta i Jubileumspokalen: det är Jarlsberg Grand Prix, Årjängs Stora Sprinterlopp eller Hugo Åbergs Memorial. Det skulle vara väldigt kul att vara med i Årjäng för det är Värmlands Elitlopp, säger Håkan Arvidsson.

Men innan dess ska San Moteur försöka ordna den första värmländska vinsten i Oslo Grand Prix på 27 år.

– Jag sticker inte under stol med att vi har förhoppningar. Gör alla hästar om sina prestationer som de har gjort på slutet tror jag att San Moteur har bra segerchans.

Artikeltaggar

Håkan ArvidssonSan MoteurTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare