Embracer tar in tio miljarder från saudisk ägare

Publicerad:
Embracers vd Lars Wingefors. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Den Karlstadsbaserade spelkoncernen Embracer har beslutat att genomföra en riktad nyemission av aktier som drar in 10,3 miljarder kronor till bolagets kassa.

Köpare är en investeringsfond som den saudiarabiska staten ligger bakom. Fonden blir en ny storägare i bolaget.

De nya aktierna kommer att tecknas enbart av Savvy Gaming Group som efter emissionen kommer att äga drygt åtta procent av aktierna, enligt ett pressmeddelande.

Savvy Gaming har fått teckna aktierna till en kurs på 103:47 kronor per aktie, vilket enligt bolaget innebär en premie på 15 procent jämfört med stängningskursen 7 juni.

Enligt strategin

De nya pengarna kan komma att användas till att fortsätta växa med nya företagsköp, enligt Embracer.

– Savvy Gaming Groups investering om 1 miljard USD ger oss förutsättningar att fortsätta att aktivt exekvera vår strategi ur en styrkeposition i den globala spelindustrin, säger Embracers vd och grundare Lars Wingefors i ett pressmeddelande.

SGG är, som bland annat Expressen berättat, ett amerikanskt bolag som är helägt av investeringsfonden PIF, som den saudiarabiska regeringen ligger bakom.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman fotograferad i april i år, i samband med ett besök av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan (via AP)
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman fotograferad i april i år, i samband med ett besök av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan (via AP) Foto: Bandar Aljaloud

PIF:s styrelseordförande är den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman Al-Saud. Nyhetssajten Breakit rapporterar att ”enligt samstämmiga underrättelseuppgifter i västvärlden, bland annat i form av en rapport från amerikanska underrättelseorganisationer, låg Mohammad bin Salman bakom mordet på Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul.” Även SR har rapporterat om de misstänkta kopplingarna mellan prinsen och mordet.

Vill ha nav i Saudiarabien

– På senare år har Saudi-baserade aktörer kommit att höra till de mest framträdande investerarna i den globala spelindustrin, säger Lars Wingefors i en officiell kommentar.

Han säger vidare att spelmarknaden växer snabbt i Mellanöstern och norra Afrika (MENA), och att Saudiarabien är det ”mest betydande landet”.

– Vår relation med Savvy Gaming Group kommer att göra det möjligt för oss att sätta upp ett regionalt nav i Saudiarabien, där vi kommer kunna genomföra investeringar i MENA-regionen, antingen organiskt, via partnerskap, joint ventures eller via förvärv av bolag som leds av starka entreprenörer.

Embracers aktie rusade på Stockholmsbörsen efter beskedet om nyemissionen.

NWT har sökt Lars Wingefors för en kommentar.

Artikeltaggar

EkonomiEmbracerLars Wingefors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare