Hoppa till huvudinnehållet

Anstaltschefer i Karlskoga anklagas för kränkningar och korruption

Publicerad:
Anstaltschefer anklagas för kränkningar och korruption
Anstaltschefer anklagas för kränkningar och korruption Foto: Roger Gleisner

Chefen på Karlskogaanstalten och en chefskollega har utsatt medarbetarna för återkommande trakasserier – och misstänks dessutom för korruption i samband med inköp. Det framgår av en intern utredning på Kriminalvården, som initierades genom myndighetens visselblåsarfunktion.

Tidigare i våras rapporterade KT-Kuriren om att anstaltens chef och en chefskollega tagits ur tjänst i samband med en pågående utredning. Nu står det alltså klart att det handlat om grava arbetsmiljöproblem och en kultur på arbetsplatsen som präglats av oro och stark rädsla.

Medarbetare ska ha kränkts på regelbunden basis och de som sedan vittnat om sina upplevelser har fått lugnas av sina närmaste chefer inför samtalen, skriver utredarna, som ser mycket allvarligt på situationen.

Den misstänkta korruptionen rör inköp av bland annat elcyklar, robotgräsklippare och bilvård. Även ogiltig frånvaro och en hotellövernattning i mars på Loka Brunn, som bedöms strida mot myndighetens riktlinjer, har varit föremål för utredarnas intresse.

Chefskollegan och en tredje utredd person ska dessutom ha gått på hockeymatcher på arbetstid och löst situationen genom att ringa in lediga anställda. Utredarna har nu lämnat över ärendet till Kriminalvårdens HR-avdelning för en första bedömning i ansvarsfrågan.

Anstaltschefen och ytterligare en chef är tagna ur tjänst

TV: En inblick i anstalten i Karlskoga (från februari 2019):

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlskogaKarlskogaanstaltenKriminalvårdenLoka Brunn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.