Hoppa till huvudinnehållet

Moraeus med Doug Seegers i Karlstad: ”Älskar Värmland”

Publicerad:
Doug Seeger och Alexzandra Wickman gör Kalle Moraeus sällskap i ”Från Orsa till Nashville”.
Doug Seeger och Alexzandra Wickman gör Kalle Moraeus sällskap i ”Från Orsa till Nashville”. Foto: Peter Knutson

Spelmannen och tv-personligheten Kalle Moraeus kommer till Karlstad. Tillsammans med amerikanen Doug Seeger och Alexzandra Wickman ska han spela både amerikansk country och svensk folkmusik.

Han har varit en flitig gäst i program som "Allsång på Skansen" och "Så ska det låta" och har dessutom varit programledare för "Moraeus med mera" under flera säsonger. Men det är som musiker Kalle Moraeus först blev känd för en bredare publik. Genom åren har han spelat en hel del med BAO – Abba-Bennys orkester – och dragspelskollegan Bengan Janson. Nu är Kalle Moraeus aktuell tillsammans med Doug Seegers och Alexzandra Wickman med konserten ”Från Orsa till Nashville”.

– I grund och botten är det här skitenkelt – vi är ett gäng människor som vill ut och spela!

När Kalle Moraeus lyfter luren hemmavid är spelsuget påtagligt.

– Alexzandra är en gammal kompis till mig, hon har introducerat countryvärlden för mig. Det är tack vare henne jag fick en djup kärlek till countrymusiken, det var hon som visade mig hjärtat och själen i den musiken.

Alexzandra Wickman skrev tillsammans med Thomas G:son låten "Min dröm" som Kalle Moraeus & Orsa spelmän tävlade med i Melodifestivalen 2018. Tidigare i år släppte hon singeln "Catching Fire" i eget namn.

– Country är en väldigt stor genre, fortsätter Kalle Moraeus.

– Allt från den ensamma gubben som berättar historier med en banjo till multiindustrin med artister som uppträder inför fullsatta arenor. Det finns så många olika stilar, precis som det finns inom hårdrocken. Jag ser country som ett hopkok av olika sorters musik som möttes i USA på 1800-talet. Det är många kulturer som bidragit till den soppan som vi i dag kallar country.

Kalle Moraeus berättar om sitt första besök i Nashville, den amerikanska staden som av många ses som countrymusikens huvudstad.

– När jag kom till Nashville första gången var det som att komma till Dalarna på somrarna och gå på en spelmansstämma. Alla pratar med alla, alla får vara med och spela. För en musiker som mig är det fruktansvärt roligt. Och enkelt.

”Låtarna har en förmåga att bevara minnen och kultur”
För musikern och underhållaren Kalle Moraeus ligger Värmland nära hjärtat.
För musikern och underhållaren Kalle Moraeus ligger Värmland nära hjärtat. Foto: Fredrik Persson/TT

Musiken berättar en historia

Doug Seegers och Alexzandra Wickmans countrylåtar kommer att blandas med Kalle Moraeus musikaliska historia.

– Jag har inga amerikanska låtar direkt, men jag har svensk folkmusik så det blir en och annan Orsapolka. Det som är typiskt för Doug Seegers musik är att han berättar sin historia genom musiken, det är inte bara hjärta och smärta utan låtarna har en förmåga att bevara minnen och kultur. Det där är också något väldigt svenskt – alla skillingtryck och visor som vi har. Vi har så många tidsskildrare, från Bellman och Taube och så vidare.

Värmland ser han som en plats nära hjärtat – "Värmland och Dalarna är väl egentligen ett och samma landskap" – och ända sedan han började turnera i slutet på 80-talet har Värmland varit en självklar värd för hans konserter.

– Det har hänt att jag spelar tre, fyra gånger i Värmland under en och samma turné! Jag älskar Värmland. Jag skulle hur lätt som helst kunna flytta till Karlstad. Det finns en berättartradition i Värmland som ligger nära den i Dalarna, allmogekulturen har verkligen slagit rot i våra landskap.

Han resonerar i ett historiskt perspektiv.

– Varken kyrkan eller herremän har väl varit speciellt starka här, vi har skött oss själva. Kanske är det därför som vår berättartradition är så stark, den har fått leva ifred. Det är människorna själva som har fått bestämma. Jämför med andra delar av landet där det finns slott och herresäten och makten fördelades mellan de rika – där är inte berättartraditionen lika stark.

Innan vi lägger på återanknyter han till den stundande Konserten i Karlstad.

– Det ska bli så himla roligt att komma och spela igen. Vi är så glada och tacksamma för att vi får komma.

”Från Orsa till Nashville” med Kalle Moraeus, Doug Seegers och Alexzandra Wickman ges på Scalateatern i Karlstad den 8 juni.

Artikeltaggar

AbbaAlexzandra WickmanAllsång på SkansenBenny AnderssonCountrymusikDoug SeegersFolkmusikHårdrockKalle MoreausKändisarKarlstadMelodifestivalenMusikNöje/KulturOrsaOrsaScalateaternUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.