Hoppa till huvudinnehållet

Smittskydd tar bort munskyddsrutin: ”Inte längre motiverat”

Publicerad:
Inte längre aktuellt med munskydd och visir i vården. Oavsett om personalen är i personalrum eller hos patient.
Inte längre aktuellt med munskydd och visir i vården. Oavsett om personalen är i personalrum eller hos patient. Foto: Charlotte Ferneman

Den 7 juni tar Smittskydd bort rekommendationen om munskydd i vård och omsorg helt. I personalutrymmen har de sedan en tid tillbaka tagits bort, men nu försvinner även munskydden gentemot patient.

– Antalet personal som är positiva i covid-19 minskar stadigt och då tycker vi inte att det är motiverat att hålla kvar den rutinen, säger smittskyddsläkaren Anna Skogstam.

Tidigare har sjukvårdspersonal burit skyddsutrustning för att minska risken att symtomfri personal ska smitta patienter eller annan personal. Rekommendationen var då att bära utrustningen både hos patient men även i personalrum.

– För några månader sedan tog vi bort munskydden i personalutrymmen och hade kvar dem gentemot patient för att inte symtomfri personal ska kunna smitta patienter. Men nu ser vi att antalet personal som är positiva i covid-19 minskar stadigt och då tycker vi inte att det är motiverat att hålla kvar vid den rutinen som det ser ut just nu, säger Anna Skogstam.

Utbrott av covid-19

Trots de låga nivåerna har Smittskydd Värmland sett ett antal utbrott av covid-19 inom vård och omsorg de senaste månaderna.

– Det har varit mindre smittspridningar framförallt bland patienter i omsorgen och det är svårt att upptäcka detta med de dementa som bor på olika avdelningar, som kanske inte har så mycket symtom, säger Anna Skogstam.

Anna Skogstam, smittskyddsläkare, Region Värmland
Anna Skogstam, smittskyddsläkare, Region Värmland Foto: Joachim Lagercrantz

Hon fortsätter.

– Men det har inte rört sig om något större utbrott och inte heller utbrott som har medfört att någon har blivit allvarligt sjuk. Det är ganska små och inte så allvarliga utbrott nu, jämfört med hur det såg ut för ett eller två år sedan.

Finns det ett geografiskt mönster bland dessa utbrotten när man tittar på var de har uppstått?

– Nej, det är spritt. Men utbrotten har skett för ett tag sedan och är inte längre aktuella. Just nu har vi inga utbrott alls.

Vad kan man säga om nivåerna för covid-19 nu?

– Det är väldigt låga nivåer nu. Vi har få antal smittade, andelen smittade går neråt och det är ett lågt antal patienter som vårdas på sjukhus med covid-19 och det går också neråt. Under sommaren nu så förväntar i oss att det blir ytterligare avtagande smittspridning och att det fortsatt kommer att vara väldigt låga nivåer.

Längre fram är det mer ovisst.

– Sen vet man ju inte vad hösten för med sig. Det kan bli så att man får en ökande smittspridning men att vi då inte ser att det blir så många allvarliga sjukdomsfall. Dels med tanke på omikron, som inte är så aggressiv och dels att de äldre och allra sköraste är välvaccinerade.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetSkyddsutrustningSmittskydd VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.