Klassiska Krutrundan tillbaka ‒ med laddade besökare och kanonväder

Konst
PUBLICERAD:
Kristina Mörk var årets gästutställare på Tälleruds hembygdsgård. Hon fick besök av bland andra Karina Öhrström med hunden Diggy.
Foto: Lena Richardson
42 konstnärer stod redo och publiken var inte nödbedd. När Krutrundan återuppstod i helgen efter två års påtvingad pandemipaus var det en efterlängtad återkomst.

– Jag har åkt runt överallt. Det är fantastiskt med alla konstnärer! Det är så inlevelserikt, man vill ha mer av det här! säger Karina Öhrström, en av alla som tog sig en rundtur i konstens tecken.

NWT träffar henne på Tälleruds hembygdsgård, där Kristina Mörk är årets gästutställare. Hon gör grafik av flera olika slag.

– Jag målade förr, men när jag testade grafik för ungefär tjugo år sen, blev det mitt. Då var inte det andra roligt längre! Då hade jag kommit hem på något sätt, berättar hon.

Hon tycker att grafik överlag verkar gå en ny storhetstid till mötes. Nya generationer hittar fram till de grafiska teknikerna och i höst är hon med och sammanställer en utställning med grafiker på galleriet Konst i Karlstad.

– Det är hipp samtidskonst! säger hon med ett leende.

”Jag vill vara fri”

Hon tycker om den ofta långsamma processen från idé till färdig bild, men fastnar inte i det tekniska när hon skapar och heller inte när hon beskriver sina verk. Tekniken är ett medel, inte ett mål:

– Jag vill vara fri och göra vad jag vill med min plåt. Jag känner mycket för hantverket, men det är ett redskap för att ta sig fram till något jag vill berätta.

”En väldig glädje”

Nu fick många ta del av hennes konstnärliga berättelser och över huvud taget var det många som tog chansen till en somrig utflykt i konstens tecken. Särskilt under lördagen var det mycket folk i rörelse, vittnade flera utställare om.

Krut-runda fick kanonväder och många följde de gula skyltarna runt Ulvsby-bygden.
Foto: Lena Richardson

Författaren Anita Forsnäsgård, som höll till i Åstorps gårds handelsträdgård, sammanfattar känslan:

– Folk njuter av att det är igen ‒ det är en väldig glädje. Det är nästan som att vi vaknat lite på nytt, säger hon.

På loftet vid Tälleruds hembygdsgård visade Martin Blom teckningar - och ett egenproducerat dataspel, som blev poppis bland besökarna.
Foto: Lena Richardson
Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.